Mindenképp, ha az itallapon a következőket látod:

– rakija:

általában szilvából, barackból vagy szőlőből készült pálinkaféle, 40% körüli alkoholtartalommal bír. Legnépszerűbb a szőlőből készült fajtája, melybe több gyógynövény főzetét is beleteszik. Hogy milyen gyógynövények ezek? Titkos a recept. Levendula, csipkebogyó, rozmaring, kamilla kerül bele és ezenkívül még sok más, csak a készítők tudhatják pontosan. Rakijából legjobb a házi készítésűt választani, ezt számos portán és kisebb üzletben árulják.

– prosek:

különleges horvát desszertbor Dalmáciából. Szárított szőlőből készítik, édes likőrbor, sherry-re emlékeztető ízzel.

– Velebitsko sör:

nagyon népszerű sörfajta, világos és barna változatban is magas minőségben főzik. Az angol sörbarátok jelölték a Legjobb Sör címre is. Ez azért nem akármilyen elismerés.

– pelinkovac:

gyógynövénylikőr fehérürömből, 28-35%-os alkoholtartalommal. Kesernyés ízű, legismertebb változata a Maraska és a Badel Pelinkovac. Nagy népszerűségnek örvend az egész balkáni térségben.

– Maraschino:

cseresznyelikőr a dalmát savanyúcseresznyéből. Az ősi recept szerint mandulát és mézet is adnak hozzá. Sokszáz évvel ezelőtt indult hódító útjára a Zadar környéki manufaktúrákból. Ma már Európa- és világszerte ismerik.

– travarica:

gyógyfüvekkel dúsított törkölypálinka. Tengerparti gyógynövények hozzáadásával készítik, általában étkezés előtt fogyasztják, illetve a dalmátok úgy tartják, hogy nagyon jót tesz gyomorbántalmak esetén is.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here