Kezdőlap Montenegró Montenegró legkedveltebb italai

Montenegró legkedveltebb italai

0

A kávét szinte már vallásos buzgalommal fogyasztják Montenegróban, ez általában a szüretlen török kávé, de a klasszikus eszpresszó is eléggé kedvelt. Ha az égetett szeszeket vesszük, a pokolian erős rakija is sűrűn kínált ital vendégségben, de a turisták leggyakrabban a helyi söröket fogyasztják, mint amilyen a Nikšićko, vagy annak szintén világszínvonalú barna változata (tamno).

Természetesen vannak jó borok is, mint amilyen a leginkább említésre méltó nagy szemű és sötét rubin színű montenegrói szőlőfajtából, a Vranac-ból készülő egyedi izű és karakterű száraz vörös bor. Montenegróban természetesen fehérbort is készítenek, és mindegyiknek megvan a saját maga karaktere.

A legtöbb szőlőt Crmnica teraszos lejtőin termesztik. A Vranac a legismertebb, amely egy különleges, mediterrán karakterű vörös bor, gyönyörű rubin színnel. A Vranac Pro Corde egy ellenőrzött, prémium minőségű, száraz bor. Egyedülálló technológiával készítik a termékeket, amely a szőlő természetes összetevőivel gazdagítja a bort, melyek jótékony hatással vannak az emberi szervezetre is. A legnépszerűbb változatok a Merlot és a Cabernet.
A montenegrói Krstač egy nemzeti, prémium minőségű, fehér, száraz bor, melyet egy őshonos szőlőfajtából, a Krstač-ből készítenek. Ez a borkülönlegesség egy átmenet a mediterrán és az európai típusok között. Világos arany szín zöldes tükröződéssel és finom gyümölcsös, körte és barack aroma jellemzi. Ez a könnyű testes bor frissítő, így könnyedén fogyasztható.
A Chardonnay egy régi francia változat, amelyet zöldes árnyalatáról, és a kellemes utóízéről ismerhetünk fel. Semmi keserű és csípős íz! A monetenegrói Sauvignon egy prémium minőségű, fehér, száraz bor, amely ugyanabból a szőlőfajtából készül, mint az ugyanilyen nevű francia bor. Az alkohol -, sav-, és eszencia tartalom tökéletes egyensúlyban van, így a bor kiemelkedő minőségűnek tekinthető.

Az igazi nemzeti ital a rakija, egy fehér szőlőből készült brandy, ami a montenegrói vendégszeretetet és jószívűséget szimbolizálja. Egy piaci változata a Kruna, amelyet réz üstben desztillálnak szőlő gallyakkal és fával.
A Vranac és Kratošija szőlőfajtákból készülő ízletes bortpárlatot, a Crnogorski Prvijenac-ot legalább egy évig érlelik, a kiegyensújozott hosszantaartó aroma elnyerése érdekében.

A Nikšićko a legkedveltebb és legegyedibb nemzeti világos sör Montenegróban, melyet 1896 óta gyártanak a Trebjesa szeszfőzdébe Niksic városában. Árpából, hegyi vízből és keserű, aromás komlóból készül. Az 5%-os alkoholtartalmú sört hidegen, 5°-osan szolgálják fel. A kiváló minőség és a különleges, kesernyés íz miatt keresik sokan, hogy ezzel oltsák szomjukat.

A Medovina, melynek magyar elnevezése mézsör, méhsör vagy mézbor, egy mézből készült alkoholos ital, amelyet a helyi családok állítanak elő. A két fő hozzávaló a méz és a víz, amelyet egy teljes évig érlelnek, hogy az alkohol erjedés beinduljon. A 12-15%-os alkoholtartalmú italnak könnyed, édeskés íze van.

A sok od šipka, vagyis a gránátalma szirup is egy rettentő népszerű, általában otthon készített ital.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version