Kezdőlap Montenegró Nikšić – a híres Nikšičko sör hazája

Nikšić – a híres Nikšičko sör hazája

0

Nikšić városa az ország középső részén fekszik, a Trebesa-hegy lábánál, 50 kilométerre Podgorica-tól. Sok út halad át rajta, melyek a partról az ország belseje felé vezetnek, illetve a Podgorica-t és Bosznia-Hercegovinát összekötő út is itt halad át.

A 4. szádadban épített város eredeti neve Onogost volt. A régi város maradványai ma már kulturális és történelmi emlékműként szolgálnak.
Montenegró második legnagyobb városa nem éppen a turisták legkedveltebb kirándulóhelye, de ha valaki egy igazán élénk diákvárosban töltené el szabadidejét, akkor Nikšić-ben egy sokkal eredetibb, és nem mellesleg olcsóbb montenegrói élményben lesz része, mint például Budva turistákkal tömött bárjaiban.

A város gazdasága, jóléte leginkább három fő üzletből áll: vas- és acélművek, bauxitbánya és a „Trebjesa” szeszfőzde, ahol azt a bizonyos híres Nikšičko sört készítik, amit egész Montenegróban, és az egész régióban árulnak. A városban számtalan érdekes látványosságot megtekinthetünk.
A történelem szerelmeseinek a város bejáratánál található ókori török erődhöz, Bedem-hez is megéri ellátogatni.

A városnézést a legjobb, ha a főtéren kezdjük, ahonnan az utcák észak és kelet irányba indulnak ki, így egy pókháló alakzatra hasonlít. A térhez közel található Nikola Mirkov Petrović-Njegoš palotája, aki Montenegró egyetlen királya volt. A reneszánsz stílusban épült épület manapság már népművészeti múzeumként szolgál.

Semmiképp se hagyjuk ki a 19. században épített Osztrogi Szent Bazil templomot, a Moštanici-folyón átívelő hidat, a Királyi hidat és a Vukov hidat. Ezeken kívül még a hihetetlen jó állapotban megőrzött Hadži-Smajlova mecsetét is megtaláljuk a városban.

A város közvetlen közelében is rengeteg érdekesség van, ilyen például a Zupa monostor és az aprócska, ugyanakkor jól felszerelt sí üdülőhely, Vučje. A Zeta folyó, ami gyakran elárasztja Nikšić apró falvait, a városon keresztül folyik és elég sok kellemetlenséget okoz az itt élő embereknek.

1960-ban, egy vízi erőművet építettek ide, a Perućica-t, amely hozzájárul három mesterséges tó kialakulásához: Krupac, Slano és Vrtac. A tavak annyira beleillenek a természetes környezetükbe és annyira gyönyörűek, hogy szépen fokozatosan a lakosok kedvenc üdülőhelyévé váltak.

A történelmi és kulturális emlékművek mellett, Nikšić az egyik legjobb hely Montenegróban, ahol az alternatív, avantgard művészetet is megismerhetjük.

Több nemzetközi fesztivált is tartanak a városba, mint például a Színészek Nemzetközi Fesztiválját, a Nemzetközi Kamarazenei Fesztivált és a Nemzetközi Gitár Fesztivált. A nyári időszak végéhez közeledve, Montenegróban megrendezik a jól ismert „szeptemberi napokat”, mely során színházi és mozi estéket, különböző kiállításokat szerveznek, és a helyi költőkkel és írókkal is találkozhatnak az irodalomkedvelők.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version