Kezdőlap Skócia 12 különös, titkos és szürreális skót épület

12 különös, titkos és szürreális skót épület

0

Skócia tele van szebbnél szebb látványosságokkal. Egy egész év is kevésnek tűnik, hogy akár csak a legnépszerűbbeket felfedezzük. De ezeken kívül van még számtalan olyan különös, titkos és szürreális skót épület, melyekhez abszolút megéri ellátogatni.

1. Kelburn kastély, Ayrshire

A Kelburn kastély a glasgowi grófok székhelye 1350 óta. 2007-ben a jelenlegi lord, Patrick Boyle megengedte négy brazíl graffitisnek, hogy egy óriási pszichedelikus falfestményt kreáljanak a történelmi kastély oldalára. Eredetileg úgy volt, hogy a „mű” maradhat a falon, de nem rég úgy döntöttek, hogy el kell távolítani.

2. A Dunmore Pineapple, Falkirk

A 18. századi épület tetején egy ananász található, s ezzel elérte, hogy Skócia legbizarabb épületeként tartsák számon. Eredetileg egy egzotikusz növények melegházaként épült Dunmore negyedik grófja kérésére.
Manapság az ananász szállásként szolgál.

3. Elhagyatott nukleáris búvóhely, Edinburgh

Ez a háromszintes nukleáris komplexum mélyen megbújik egy dombon, Edinburgh-ban. 1952-ben épült azért, hogy ide menekítsék a királynőt ha egy hidegháború alkalmával éppen a Holyrood palotában tartózkodik.

4. Edinburgh-i Egyetem Anatómiai Múzeum, Edinburgh

A múzeum az Edinburgh-i Egyetem anatómiai tanszékén található, s csupán minden hónap utolsó szombatján van nyitva a nagyközönség előtt. A múzeum tele van csontvázakkal, ritkaságokkal és történelmi kincsekkel. Olyan különlegességeket tekinthetünk meg itt, mint például olyan hírhedt gyilkosok halotti maszkja, mint Burke és Hare.

5. Goblin Ha’, Kelet-Lothian

Goblin Ha’ vagy másképpen Hobgoblin Hall egy boltíves föld alatti kamra a Yester vár romjai alatt. A várat Hugo de Gifford építette a 13. században, akinek a helyiek a Yester varázslója becenevet adták. Úgy gondolták, hogy varázsló, aki itt tartotta misztikus rituáléit.

6. Szent Péter papneveldéje, Cardross

Ezt a hatalmas, Glasgow közeli, hanyatló katolikus papneveldét az európai modern építészet egyik mesterművének tartják a látványos fény, tér és árnyék használatnak köszönhetően. Ugyan nehéz megtalálni, hiszen egy erdő mélyén található, de abszolut megéri kutatni egy kicsit, hogy megcsodálhassuk.

7. Skócia titkos bunkere, Fife

A bunker egy Fife-ben található parasztház alatt 30 méterrel található. Nehéz ajtók védik, s egy hidegháborús nukleáris csapás alkalmával ez adott volna otthont szinte az egész skót kormánynak. Még egy BBC számára fenntartott sajtószoba is van a bunkerben. A Honvédelmi Minisztérium ma már turista látványosságként használja.

8. Rosslyn kápolna, Midlothian

Erről a 15. századi kápolnáról azt feltételezik, hogy ez a Szent Grál végső nyughelye. Mielőtt úgy gondolja, hogy ez csupán kitaláció, tudnia kell, hogy a 3D-s vizsgálatok kimutatták, hogy még van egy felfedezetlen, titkos föld alatti üreg a kápolna alatt.

9. Sinclair Girnigoe vára, Caithness

A Girnigoe vár maradványai egy titkos várbörtönt rejtenek, melyet arra használt Caithness negyedik grófja, hogy elsőszülött fiát, Jánost itt börtönözze be, miután 1577-ben fellázadt ellene.
A fia itt halt meg a börtönben hét évvel később.

10. The Garden of Cosmic Speculation, Dumfries

A Portrack House, viktoriánus kúria alapjait tervezte újra Charles Jencks tájépítész az 1980-as években, s ezután lett az új neve The Garden of Cosmic Speculation. A ház és a kert a különleges felszíni formáival, tavaival és szobraival évente csupán egyszer van nyitva a nyilvánosság előtt.

11. Maeshowe, Orkney

Maeshowe egy látványos neolitikus síremlék egy füves domb alá temetve az Orkney-szigeteken. Úgy gondolják, hogy ez a 4800 éves síremlék a legszebb valaha felfedezett neolitikus mesteri munka. A téli napforduló idején a nap éppen a sír mögött megy le.

12. Inchindown titkos alagútjai, Ross-shire

A II. világháború alatt hatalmas olajtároló tartályokat és alagutakat ástak egy az Invergorden haditengerészeti bázis közeli domb tömör szikláiba, s ezekkel védték a háborús flották üzemanyagellátását.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version