Boyne-völgyAki időutazásra vágyik, vegye az irányt a Boyne-völgy felé – egy táj tele halomsírokkal, rég elhagyott kolostorokkal és egykor vérben fürdő csatamezőkkel, no meg itt kelt életre Mel Gibson Rettenthetetlenje is.
Írország észak-keleti részén, Louth és Meath megyék területén található a Boyne-völgy, mely Európa legjelentősebb megalitikus lelőhelyei miatt a Világörökségek rangos sorába is bekerült.

A vidék történelem előtti lakói hatalmas sírdombokat építettek a Boyne-folyó partján és a dombtetőkön. Newgrange, Knowth és Dowth sírjai régebbiek, mint az egyiptomi piramisok és 1000 évvel még Stonehenge-t is megelőzik. A régészek szerint a Boyne-völgy 40 vagy annál is több kamrasírt rejt magában. A terület a kereszténység előtti időkben már fontos szerephez jutott. A Tara-hegy volt az ír királyok székhelye, a druidák pedig a Ward-hegyen tartották szertartásos ünnepségeiket.
A kereszténységet Szent Patrik hozta el a vidékre, neve örökre összekapcsolódott a Slane-heggyel, ahol Húsvét éjszakáján gyújtott tüzet. A keresztény hatás jól látható Kells és Monasterboice korai szerzetesi helyszínein.
A terület volt a színhelye a brit és ír történelem leghírhedtebb csatájának. A boyne-i csata 1690-ben zajlott és III. Vilmos elsöprő győzelmét hozta II. Jakab és seregei felett. A csata a győzelemmel azonban nem zárult le, hatásai az ír politikában még ma is erőteljesen érezhetők.

DroghedaA Boyne-völgyben számos kisebb-nagyobb település van, ami bázis lehet a vidék felfedezéséhez. Drogheda történelmi város, mely Dublintól kevesebb mint 50 km-re található, ez a település a Boyne-völgy bejárata. 30.000 lakosával folyamatosan fejlődik és halad előre, ugyanakkor a város életében a történelem soha sem fog háttérbe szorulni. Múltja megszámlálhatatlan századot ölel fel és sok eseményt, ami örökre beírta magát a világtörténelembe. Droghedaban még állanak a 12. századi normann városfalak maradványai. Ezeknek része a Szent Lőrinc Kapu, ami szép példája a barbakánoknak, valamint az ún. Vaj Kapu, az egyetlen városkapu, ami eredeti formájában élte túl az elmúlt időket. A Városháza épületét a 19. században állították helyre, itt ülésezik a városi vezetőség a boyne-i csata óta.

Történelmi örökség szempontjából nem szorul háttérbe Drogheda mögött Navan sem. Írország történelem előtti helyszínei közül talán a legfontosabb a navani erőd, az Emain Macha, ami mind mitologikus, mind régészeti szempontból valóban lenyűgöző hely. Akárcsak a Tara-hegy, ez is egy Írország prehisztorikus “királyi” helyszínei közül, egy hatalmas, legendákkal átszőtt komplexum része. Ezek a legendák az erőd királyi székhelyi mivoltáról évszázadokon át hagyományozódtak és minden korszakban nagy jelentőséget tulajdonítottak nekik. A helyszín az 1960-as években komolyan veszélybe került, mert a mellette fekvő kőbányát bővíteni szerették volna, erre pedig csak egy mód létezett: a régészeti lelőhely elpusztítása. Egy régészeti csapat azonban hatalmas feladathoz látott és megpróbált minél több emléket kimenteni a föld fogságából, melyek révén jobban fel lehet mérni, hogy a történelmi és mitológiai adatoknak a fizikai leletek mennyiben felelnek meg. Ekkor fedezték fel az óriási, 6 hektáros zárt területet, középpontjában egy nagy, kör alakú halommal és egy földvárral. Az elemzések megállapították, hogy ezek kora több mint 2000 év, kb. i.e. 90-ből származhatnak. A domb tetején egy óriási fa templom bukkant elő, melynek építéséhez több mint 280 fagerendát használtak fel. A területen emberi csontokat, bronzból készült tárgyakat, tülköket és egy Észak-Afrikából származó majom csontvázát is feltárták. A navali erőd titkát megfejteni valószínűleg soha sem fogjuk, de a Látogatóközpontban varázslatos órákat tölthetünk el a múlt bűvöletében.

KellsA Dublintól 65 km-re fekvő Kells városát az UNESCO a Világörökségek közé sorolta. Világszerte híres, hiszen itt született a Kells-i Kódex, a 9. századi könyv, ami az ír nyelvi örökség legfontosabb emléke. Hogy a város helyén 550-ben létező település az egyik legjelentősebb szerzetesi helyszíne volt Írországnak, abban szinte valamennyi, a témával foglalkozó történész egyetért. Izgalmas múltjától bár nehéz eltekinteni, hiszen ókori és középkori emlékei szerte a városban és annak környékén megtalálhatók, Kells ma egy kellemes, virágzó és tipikusan ír kisváros, színes központtal és minden létező szolgáltatással, amit egy modern ír településtől el lehet várni.

Napjainkban a történelem, a mítosz, a mágia és a rengeteg látnivaló keverékéből született Boyne-völgy Írország egyik leglátogatottabb turisztikai célpontja.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here