Füleki várAki a történelmi látnivalókra kíváncsi, Szlovákiában nem fog csalódni. Az elmúlt évszázadok fordulatait, hagyományait, kultúráját a számtalan múzeumon kívül varázslatos várak, templomok, bájos óvárosok meglátogatásával ismerhetjük meg közelebbről. Általuk közvetlen kapcsolatba kerülhetünk a múlttal, időutazást tehetünk a szlovák vidékeken.

Füleki vár

A vulkanikus sziklán épült vár és az alatta elterülő település a szlovák-magyar határon áll, de amikor a vár épült a 12. században, a terület még Magyarországhoz tartozott. Az erődöt a 15-16. században kibővítették és korszerűbbé tették, hogy védelmet nyújtson a törökkel szemben. A füleki vár történetében a legérdekesebb időszak a 16. század volt, azon belül is 1554., amikor a törökök elfoglalták. A vár és vele együtt a város 40 évig állt török fennhatóság alatt, ekkor került címerébe a pálmafa is. Amikor a törökök a 17. század végén elhagyták a várat, fel is gyújtották azt maguk után. Napjainkban fő tornyában, a Bebek-toronyban kiállítást lehet megnézni a vár történetéről.

Szent Erzsébet-dóm

Szlovákia legnagyobb temploma, még a pozsonyi Szent Márton-dómnál is nagyobb. Egy hatalmas gótikus alkotás, ami azért is különleges, mert Európában ettől keletebbre már nem áll ilyen stílusú épület. Építése 1380-ban kezdődött, de még a 19. században is folytatódott, déli tornyát 1906-ban fejezték be. Belsejében az egyik legszebb darab a 15. századból származó főoltár, de figyelmet érdemelnek a holland és német művészek festményei is. II. Rákóczi Ferencet a dóm kriptájában temették el. A turisták felmehetnek a dóm 60 m magas északi tornyába és megcsodálhatják a Kassa óvárosára nyíló panorámát.

Vöröskolostor

Vöröskolostor

Ma Alsólehnic részét képezi, nevét az itt alapított kolostorok vörös tetőcserepeiről kapta. Története szorosan kapcsolódik a karthauzi és a kamalduli szerzetesekhez, akik itt alapítottak két különálló kolostort. A kolostor komplexum legmonumentálisabb épülete a Remete Szent Antal templom gótikus stílusú hajója, mely 1360-ban épült. Az itt élő szerzetesek közül Ciprián írta be magát a történelembe, aki a gyógynövények híres gyűjtője volt. Egész életen át tartó munkájának gyümölcse látható a Herbáriumban. A szerzetes másról is ismert, állítólag ő volt az, aki világon az elsők között hajtott végre siklórepülést egy saját maga által épített, fából készült szerkezettel. Vöröskolostor a szlovákok számára kiemelt jelentőséget képvisel, hiszen itt fordították le először a Bibliát szlovák nyelvre.

Nagyőri kastély

A reneszánsz kastélyt Horváth-Stansith György építtette. Ez Szlovákia egyik reneszánsz gyöngyszeme, melynek alapját egy gótikus stílusú vár adta, a nemesi család ennek átalakításával hozta létre a pompás kastélyt, eredetileg három szárnnyal. Az 1708-ban kitört tűzvész után toldották hozzá a negyediket, így az épület elnyerte jellegzetes, négyszögletes alakját. A kastélyban kiállítás keretében mutatják be a látogatóknak az épület, az azt birtokló családok és a település történetét. Láthatók itt Mednyánszky László festményei, a kastély angolparkjában pedig szoborkiállítást lehet megnézni.

Brezany fatemplom

A Szent Lukács evangélista görög katolikus fatemplom a szakrális építészet egyik kiemelkedő példája, 1727-ben építették a falu feletti dombon, a temető mellé. Ez Szlovákia egyik legrégebbi fából készült temploma, főoltára 1782-ből maradt fenn. Különlegessége az épülettől teljesen különálló torony, valamint ikonosztázai, melyek a 18. század első feléből származnak. Az épület mai formáját a 18. század második felében végzett felújítások során nyerte el.

Havránoki Régészeti Park

Havránoki Régészeti Park

Egyedülálló régészeti park Szlovákiában, Liptószentmárián, ahol vaskori települések maradványai láthatók. A feltárt leletek alapján pontosan rekonstruálták az épületeket, melyeken keresztül a látogatók megismerhetik a kelták életét az i.e. 4. századtól egészen az i.sz. 1. századig terjedően. Az egykor itt élt kelták voltak Szlovákia első lakói, akiknek számos használati tárgyuk, ékszerük és házaiknak romjai maradtak fenn a területen. A Régészeti Park Szlovákia legfontosabb lelőhelye, ahol nyaranta kézműves és kulturális rendezvényeket tartanak.

Zvír-Hársád zarándokhegy

Hársád falu nevét még az országhatárokon túl is ismerik a katolikusok. Úgy tartják, a településtől nagyjából 5 km-re, a lengyel határ közelében állói Zvír-hegyen kétszer is megjelent Szűz Mária egy 11 és egy 12 éves lánynak. A jelenések helyszíne, egy kis faház még ma is áll az erdő melletti réten. Az itt emelt kápolna Szlovákia egyik legújabb zarándokhelye, 2008-ban nyilvánítottak görög katolikus zarándokhellyé.

Szentiváni templom

Körmöcbánya bányáinak közelében épült a 13. században a mező közepén. Hogy miért a településektől távolabb húzták fel, senki nem tudja, viszont különleges fekvése miatt a helybeliek számtalan legendát szőttek köré. A legelfogadottabb álláspont szerint azért építették éppen ide, hogy a környékbeli falvak mindegyikéből látogathassák a hívek és egyik település se kerüljön hátrányba. A legendák mellett azonban a szentiváni templom fő attrakciója különleges földrajzi elhelyezkedése, hiszen éppen Európa közepén áll, ahogyan a templom nyugati falán azt egy emléktábla is jelzi.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here