Koversada FKK CroatiaHorvátország régóta népszerű a nudizmust kedvelők körében. Valami rejtélyes oknál fogva különösen a holland és a német turisták azok, akik egyetlen apró ruhadarabot sem tűrnek meg magukon, ha strandolásról van szó.

Az ország az elmúlt ötven évben tömegével vonzza a naturistákat és mára már több mint 30 hivatalos nudista kemping, szálloda, apartman, strand és számtalan nem hivatalos nudista fürdőhely létezik. A horvát partokon végighaladva szinte mindenütt találhatók nudista helyek, de legalábbis olyan strandok, ahol a nudistáknak külön területet kerítettek el. A legtöbb ilyen strand belépődíjas, de sok olyan is van, amiről szájról-szájra terjed, hogy ott lehet nudizni, viszont mivel nem hivatalosan van számukra fenntartva, itt vegyesen megtalálhatók a hagyományos fürdőzést és a naturizmust kedvelők, ahogy hivatalosan mondják: a fürdőruha viselete ezeken a helyeken “opcionális”.

A szabad partszakaszokon, félreeső kis öblökben, ahol nincsenek kijelölt strandok, szabadon megválasztható, hogy ki milyen formáját választja a strandolásnak. Horvátországban tehát nem büntetik, ha ilyen eldugott kis részeken meztelenül fürdőzik az ember.

Jó tudni, hogy a nudista strandokat “FKK” rövidítéssel jelölik – ez a német Freikorperkultur szóból ered -, így elkerülhetjük, hogy a strand területére lépve essen le a tantusz, hogy talán nem ott vagyunk, ahol lenni szeretnénk…

Különleges húzás a horvátoktól és nagyon haladó szellemű, hogy a naturista strandokon belül is különböző célcsoportokat különítenek el. Így ma már léteznek nudihelyek kimondottan családoknak és melegeknek is, így gondoskodnak arról, hogy mindenki a saját elképzelése szerint érezhesse magát a legkényelmesebben.

A nudista strandok többsége a városközpontokhoz, hotelekhez nagyon közel található, nem kell nagy távokat gyalogolni vagy autózni, ha az ember nudizni vágyik és ez nagyon praktikus, nem elhanyagolható szempont. Így bárhol is nyaralj, biztos lehetsz benne, hogy a közelben van egy FKK.

Egy kis útmutató, hol találod Horvátország legjobb nudista strandjait:

– Brac-sziget: Bol, Paklina-strand
– Cres-sziget
– Dubrovnik: Lokrum-strand
– Hvar-sziget: Pakleni-sziget strandjai
– Hvar-sziget: Vrboska, Glavica, Zecevo, nudista kemping is van
– Korcula-sziget: Vela Luka, Proizd
– Krk-sziget: Baska, Banculuka kemping
– Krk-sziget: Punat, Konobe kemping
– Lopud-sziget, Dubrovnik, Sunj-strand
– Mlini, Dubrovnik
– Pag-sziget, Novalja, Strasko
– Rab-sziget: Kandarola-strand
– Rab-sziget: Lopar, Sahara-strand
– Rovinj, Valalta resort
– Rovinj, Crveni otok strand
– Tucepi, Makarska, Nugal-strand
– Vrsar: Koversada resort

További nudista strandok Horvátországban: http://horváttengerpart/cimke/nudista-strand/

1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here