Lopar-sziget, Paradise beachA horvát tengerpart nem éppen a homokos strandjairól híres. Aki rögtön felszisszenne, ahogy maga elé képzeli, hogy a kavicsok bökdösik a talpát, annak azért jó, ha tudja, hogy éppen a kavicsoknak köszönhetjük, hogy az Adria vize az egyik legtisztább és legáttetszőbb a világ tengerei között. Ha ez sem elég, hogy hajlandó legyél elviselni a kéretlen talpmasszázst, íme néhány kiváló homokos strand, csak neked:

– Rab-sziget, Lopar: 2 km hosszú, Kék Zászlós Paradise-strand
– Dubrovnik: Lapad strand
– Hvar-sziget: 800 m hosszan elterülő Mlaska-strand
– Krk-szigeten, Klimno-öbölben: Meline-strand, 400 m hosszú, a sziget legszebb strandja
– Krk-sziget, Soline-öböl, itt a víz szintje elég alacsony, max. 1 m, tehát leginkább kisgyerekeseknek ajánlott. Ennek nagy előnye, hogy a tenger vize itt hamarabb felmelegszik és az év felében fürödhető.
– Pag-sziget: Sveti duh strand, Trincel-strand,
– Vis-sziget: Stoncica és Zaglav strandok
– Omisi Riviéra strandjai
– Lopud-sziget: Sunj-öböl. A sziget különlegességét az adja, hogy garantáltan nem nagy az autós forgalom, hiszen tilos autóval közlekedni itt.

Méghogy a horvátoknál nincsenek homokos strandok! Sőt, van egy szigete, Susak, ami az egész mediterrán térségben egyedülálló, mert a sziget egésze homokból van. Sokak szerint Susak az a hely, ahova kizárt, hogy az ember csak egyszer menjen el. Oda újra és újra vissza kell térni. Ha kíváncsi vagy rá, vedd az irányt a Kvarner-öböl felé.

Homokos strandokat a felsoroltakon kívül is szép számmal találsz, tévhit, hogy muszáj a kavicsokon kínlódnod, ha az Adriára látogatsz. Az alacsony fájdalomküszöbbel rendelkezők és a gumicipő-ellenesek is vígan élvezhetik a strandolást. Horvátországban nyugodtan homokba dughatod a fejedet!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here