Mesés ProvenceProvence és a Cote d’Azur közigazgatásilag ugyan egy régiót alkotnak, a valóságban mégis két teljesen különböző jellegű és hangulatú területről van szó. Míg az Azúrpart a fantasztikus nyaralóparadicsomokról és a tengerparti kisvárosokkal jól megférő luxusról ismert leginkább, addig Provence a vidék, az igazi falusi élet szépségének és a hedonizmusnak a szimbóluma.

Provence legnagyobb városai Marseille, Toulon és Aix-en-Provence, de valódi arca az apró, középkori, néhány kőházból és szűk utcácskákból álló, levendulamezőkkel és termőföldekkel körülölelt falvakban mutatkozik meg leginkább.

Amint zöldellő vidékre érkezünk, tudhatjuk, átléptük Provence kapuját. Ha útikönyvekben olvasunk róla leírásokat, gyakran azt érezzük, ez azért túlzás, ennyi földi jó egy helyen szinte lehetetlen. A Provence-i vidéket megörökítő képeknek már valamivel jobban hiszünk, de amikor a saját szemünkkel látjuk, akkor tapasztaljuk igazán, hogy Provence az első pillanattól az utolsóig tényleg lenyűgöző. Kellemes éghajlata, olívaligetei, szőlőültetvényei és települései, melynek lakói évszázadok óta őrzik hagyományos életmódjukat, egyre több turistát vonzanak Franciaországnak ebbe a meseszerű tartományába. E táj olyan híres művészeket ihletett meg, mint Renoir, Cézanne, Picasso, Van Gogh. Nem kérdés, hogy Ők mi olyant találtak itt, amit másutt nem.

aixKi ne vágyna arra, hogy akárcsak egy párnapos kirándulás erejéig elmerüljön a helyben termett ezerféle fűszernövény, zöldség, gyümölcs kavalkádját felsorakoztató falusi piacok forgatagában, megnézze, hogy Provence jelképének, a levendulának hányféle felhasználási módja létezik vagy belekóstoljon az utánozhatatlan Provence-i konyha remekeibe, melyek elsőkézből, ősi családi receptek alapján készítve kerülnek asztalunkra. Üldögélni egy többszáz éves kőház aljában kialakított kiskocsmában és akár egy egész délutánt eltölteni azzal, hogy egy pastissal teli pohár mögül nézelődünk és hitetlenkedve szívjuk magunkba a helyiek kényelmes életritmusát, mely mögött mégis láthatók a szorgalmas hétköznapok – felér bármilyen izgalmas városnézéssel vagy aktív kikapcsolódással.

ProvenceA nyári tengerpartok után az ősz tökéletes időpont felkeresni Provence-t. A már nem forró, de annál kellemesebb, langyos meleget adó napfény által aranyra festett hegyek, domboldalak és mezők, a gazdag történelmi múlttal és művészeti értékekkel rendelkező települések ilyenkor csábítanak leginkább. Provence ma azért küzd, hogy a nagyiramú gazdasági fejlődés és népességnövekedés mellett meg tudja őrizni azt a tájat és kultúrát, mely ezt a vidéket az egész világon egyedülállóvá teszi.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here