San Gimignano

Toszkánában annyi csodálatos hely van, hogy nagyon nehéz eldönteni, egy rövid nyaralás során hova látogassunk el. Hangulatos kis éttermek, kávézók, borozók minden toszkán faluban megtalálható, az érdekes történelmi látnivalókkal és a csodás környezettel együtt.

Észak-Olaszországban, Firenzétől 56 km-re található egy dombtetőn a városfallal körülvett középkori kisváros, San Gimignano. Elsősorban építészetéről híres, valamint számos tornyáról, melyekről elképesztő panoráma nyílik a város környékére.

Időszámításunk előtt a 3. században alapították az etruszkok, később az Észak-Európából Rómába tartó zarándokok útvonala vezetett át a falun. San Gimignano a középkori Manhattan elnevezést a várost jelképező 13 lenyűgöző toronyról kapta, melyek a 12. századból maradtak fenn. Ezeket a helyi előkelőségek gazdagságuk szimbólumaként építtették, a lakótornyok és erődök szerepét egyaránt betöltötték. Míg a legtöbb város tornyai, mint pl. Bologna, Firenze esetében áldozatul estek háborúknak, természeti katasztrófáknak vagy az újjáépítéseknek, San Gimignano sértetlenül őrzi őket, ezért is hívják a Tornyok városának. A tornyok és a paloták mind a város fénykorának emlékét őrzik, mikor San Gimignano fontos kereskedelmi központ volt. A falai, épületei és tornyai mind épségben maradtak fenn. San Gimignano virágkorának a pestis, a fekete halál vetett véget 1348-ban, ahogy még oly sok más város esetében is szerte Európában. Ezt követően a város Firenze után a második helyre szorult vissza kulturális, művészeti és turisztikai téren.

A Sant Agostino templomban számos műalkotás látható a legnagyobb olasz reneszánsz művészektől. A Városháza épületét 1228-1323 között építették. Ma a Városi Képtár is itt működik, melyben számos kiváló olasz alkotó munkái tekinthetők meg. Az Egyháztörténeti Múzeumban 14-15. századból származó szobrokat és egyházi öltözékeket állítanak ki. A főtéren áll a középkori Dóm, falán Domenico Ghirlandaio freskóival. A város történelméhez kapcsolódó érdekesség, hogy Dante 1300. május 8-án San Gimignanoban járt.

Lábnyomában haladva mi is felfedezhetjük ezt a bájos toszkán kisvárost és annak csodás vidékét.

Csatlakozz a csoportunkhoz!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here