Kezdőlap Franciaország Menton – Franciaország gyöngyszeme

Menton – Franciaország gyöngyszeme

1

Olaszország felől érkezve, közvetlenül a határon Menton a Riviéra legelső városa. Akár ugyanolyannak is tűnhet, mint a többi francia tengerparti kisváros. Hogy Menton igazi hangulatát megérezzük, nem árt, ha több várost is bejárunk a környéken, így össze tudjuk hasonlítani őket. Persze, az is jól jön, ha nem csupán egy napos kirándulást tervezünk ide.

„La Perle de la France”, vagyis Franciaország gyöngyszeme – hirdeti a felirat a város határában lévő üdvözlő táblán. És valóban. Menton a zöldellő, buja parkjaival, csodás múlt századi épületeivel a város főtere körül, az óváros aprócska, öreg házaival, melyek fölött messziről látható temploma őrködik és lenyűgöző tengerpartjával tényleg megfelel ennek a becenévnek.

A született mentoniak saját dialektusban beszélnek, mely a francia és a ligur keverékéből tevődik össze. A városka nagyjából 30 ezres lakosságának egy részét ugyanis olasz származásúak alkotják, köszönhetően Olaszország közelségének. A helyiek így általában kétnyelvűek és a feliratok az utcán gyakran olaszul is olvashatók, ami a francia városok többségére egyáltalán nem jellemző.

Ha látnivalóit kéne felsorolni, röviden úgy lehetne összefoglalni, hogy egész Menton egy hatalmas látnivaló. Már ha valaki szeret egy kis francia ékszerdobozban sétálgatni. Történelmi emlékei közül leghíresebb a barokk Saint Michel-Archange bazilika, melyet 1619-ben egy genovai építész tervezett. Az óváros eköré épült, még az autópálya messzeségéből is elképesztő látványt nyújt, ahogy harangtornya féltőn magasodik a száz színben pompázó, egymáshoz simuló, aprócska házak fölé.
A Jean Cocteau Múzeumot a kikötőben lévő 17. századi bástyában, a Bastionban alakították ki. A neves író, költő, filmrendező és zeneszerző sok időt töltött Mentonban, a városháza freskósorozatának megalkotására is őt kérték fel.

A leghíresebb esemény, mely évente egyszer a világ összes tájáról ide vonzza az utazókat, a Citromfesztivál, melyet általában februárban rendeznek. A város központi terét ekkor lezárják és számtalan citromból és narancsból felépített szoborral töltik meg a területet. Minden évben más téma köré rendezik a fesztivált, a szobrokat ennek megfelelően a legkülönbözőbb, gigantikus és ámulatba ejtő formákban állítják ki. A mentoni citrom és narancs országszerte nagy hírnévnek örvend, innen a rendezvény eredete. Nemcsak látványnak egyedülálló, de a mi rideg februárunkból kiszabadulva utánozhatatlan érzés a helyben termett citromok és narancsok tömege és az azokat ünneplő, lelkes helybeliek között barangolni és magunkba szívni ezt a mediterrán varázslatot.

De fesztivál évente csak egyszer van. Amire azonban egész évben számíthatunk, az a sok mosolygós mentoni, akiket nem lehet nem észrevenni. Úgy tűnhet, ebben a városkában mindenki boldogan, gondtalanul éli a mindennapjait. A valóságban a kép biztosan nem ennyire rózsaszín, de megélve azt a harmóniát, melyet maga Menton és a lakói sugároznak, megérthetjük, miért is emlegetik gyöngyszemként.

1 hozzászólás

  1. Bizony ez igy igaz! Én jártam benne október elején, de akkor. is csodálatos volt.Meglátogattam a világhires parfüm gyárat is.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version