Menton óvárosa a Saint Michel-Archange bazilikávalOlaszország felől érkezve, közvetlenül a határon Menton a Riviéra legelső városa. Akár ugyanolyannak is tűnhet, mint a többi francia tengerparti kisváros. Hogy Menton igazi hangulatát megérezzük, nem árt, ha több várost is bejárunk a környéken, így össze tudjuk hasonlítani őket. Persze, az is jól jön, ha nem csupán egy napos kirándulást tervezünk ide.

„La Perle de la France”, vagyis Franciaország gyöngyszeme – hirdeti a felirat a város határában lévő üdvözlő táblán. És valóban. Menton a zöldellő, buja parkjaival, csodás múlt századi épületeivel a város főtere körül, az óváros aprócska, öreg házaival, melyek fölött messziről látható temploma őrködik és lenyűgöző tengerpartjával tényleg megfelel ennek a becenévnek.

A született mentoniak saját dialektusban beszélnek, mely a francia és a ligur keverékéből tevődik össze. A városka nagyjából 30 ezres lakosságának egy részét ugyanis olasz származásúak alkotják, köszönhetően Olaszország közelségének. A helyiek így általában kétnyelvűek és a feliratok az utcán gyakran olaszul is olvashatók, ami a francia városok többségére egyáltalán nem jellemző.

A BastionHa látnivalóit kéne felsorolni, röviden úgy lehetne összefoglalni, hogy egész Menton egy hatalmas látnivaló. Már ha valaki szeret egy kis francia ékszerdobozban sétálgatni. Történelmi emlékei közül leghíresebb a barokk Saint Michel-Archange bazilika, melyet 1619-ben egy genovai építész tervezett. Az óváros eköré épült, még az autópálya messzeségéből is elképesztő látványt nyújt, ahogy harangtornya féltőn magasodik a száz színben pompázó, egymáshoz simuló, aprócska házak fölé.
A Jean Cocteau Múzeumot a kikötőben lévő 17. századi bástyában, a Bastionban alakították ki. A neves író, költő, filmrendező és zeneszerző sok időt töltött Mentonban, a városháza freskósorozatának megalkotására is őt kérték fel.

Citromfesztivál 2011.

A leghíresebb esemény, mely évente egyszer a világ összes tájáról ide vonzza az utazókat, a Citromfesztivál, melyet általában februárban rendeznek. A város központi terét ekkor lezárják és számtalan citromból és narancsból felépített szoborral töltik meg a területet. Minden évben más téma köré rendezik a fesztivált, a szobrokat ennek megfelelően a legkülönbözőbb, gigantikus és ámulatba ejtő formákban állítják ki. A mentoni citrom és narancs országszerte nagy hírnévnek örvend, innen a rendezvény eredete. Nemcsak látványnak egyedülálló, de a mi rideg februárunkból kiszabadulva utánozhatatlan érzés a helyben termett citromok és narancsok tömege és az azokat ünneplő, lelkes helybeliek között barangolni és magunkba szívni ezt a mediterrán varázslatot.

De fesztivál évente csak egyszer van. Amire azonban egész évben számíthatunk, az a sok mosolygós mentoni, akiket nem lehet nem észrevenni. Úgy tűnhet, ebben a városkában mindenki boldogan, gondtalanul éli a mindennapjait. A valóságban a kép biztosan nem ennyire rózsaszín, de megélve azt a harmóniát, melyet maga Menton és a lakói sugároznak, megérthetjük, miért is emlegetik gyöngyszemként.

1 hozzászólás

  1. Bizony ez igy igaz! Én jártam benne október elején, de akkor. is csodálatos volt.Meglátogattam a világhires parfüm gyárat is.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here