Marseille

Marseille egy történelmi, mégis kozmopolita város, ahol a látnivalók köre nagyon széles skálán mozog. Templomok, művészeti galériák, fehér homokos strandok, elegáns éttermek, kifogyhatatlan szórakozási lehetőségek teszik vonzóvá az ország déli részén, a Földközi-tenger partján Párizs és Lyon mögött Franciaország harmadik legnagyobb városát. Mivel a város a kikötő körül épült ki, legtöbb látnivalóját itt, a Vieux Port környékén találjuk. A természeti szépségért sem kell messzire mennünk, Marseille közelében festői tájakban gyönyörködhet az utazó.

Marseille legjellemzőbb épülete a Notre Dame de la Gare, a római-bizánci bazilika, mely egyike a legszebb franciaországi katedrálisoknak. Ez az impozáns, 19. századi épület a város legmagasabb pontján áll, a régi kikötőtől délre és Marseille bármely pontjáról jól látható. Legszebb eleme a harangtornyának tetején álló, 9 m magas Szűz Mária szobor, mely tömör aranyból készült, súlya meghaladja a 4000 kg-ot. A kupolás bazilika belsejében bonyolultan díszített márványokat és falfestményeket találunk. Kriptája is nyitva áll a látogatók előtt.

Chateau d’IfA Chateau d’If kötelező látnivaló, ha Marseille-ben járunk. A vár leginkább Duma Monte Cristo grófja című művéből ismert. Az aprócska If-szigeten ülő, 16. századi kastély-börtön leghíresebb lakója Mirabeau, a francia forradalom hőse volt. A várhoz a régi kikötőből induló hajókkal lehet eljutni és érdemes is, hiszen a szigetről fantasztikus kilátás nyílik a városra.
A Palais du Pharo egykor Napóleon tengerparti rezidenciája volt. A 19. századi palota a Földközi-tengerre és If szigetére néz, gyönyörű külseje vetekszik a palotabelső szépségével, megéri betérni.

A város egyik legmagasabb pontján található a Panier kerület, melyet elsőként görögök laktak és állítólag az egyik legrégebbi városnegyed Franciaországban. Itt találjuk a Centre de la Vieille Charité 17. századi épületét, mely eredetileg kórháznak és dologháznak épült. Napjainkban kultúrális és kiállító központ, valamint otthont ad a Marseille-i Régészeti Múzeumnak, ami a Louvre után az ország második leggazdagabb egyiptomi gyűjteményével várja a látogatókat. Barokk stílusú kupolás kápolnája mellett fő udvara is szép látványt nyújt.

Marseille emblematikus sugárútja a La Canebiére, mely a város gazdaságát hivatott hirdetni és azt az aranykort idézi, amikor a gyarmati áruk özönlöttek a hatalmas kereskedelmi kikötőbe. A nyílegyenes utca két oldalát nagy szállodák és díszes házak övezik, melyek egykor Marseille leggazdagabb kereskedőinek rezidenciái voltak. Bár elegenciáját az olcsó üzleteknek és a kebab-árusoknak köszönhetően mára nagyrészt elveszítette, még ma is Marseille életének központi része.

MarseilleA város felfedezésének egyik legjobb módja a buszozás, illetve a hajós városnézés. Ha Marseille környékét is szívesen körbejárnánk, mindössze 32 km-re találjuk Cassist, a gyönyörű halászfalut. A fehér sziklák, a csodás partvidék, az öblök és a strandok egész napos programhoz nyújtanak tökéletes hátteret. A hagyományos mediterrán konyha remekeit és a finom borokat kóstolhatjuk végig a helyi éttermekben, de az aktív kikapcsolódásra is nyílik itt lehetőség, hiszen Cassis partjai a szörfösök és a vízisportok szerelmeseinek körében is népszerűek. Aix-en-Provence 25 km-re fekszik Marseille-től, így mindenképp érdemes beiktatni ezt a bájáról és finom eleganciájáról híres, hamisítatlan provence-i várost a nyaralás egyik napjára. Aubagne, a kézművesek mekkája, a híres író és filmes, Marcel Pagnol szülőhelye Marseilletől csupán 18 km-re fekszik. Elsősorban arról híres, hogy a Francia Idegenlégió főhadiszállása itt működik.

Egy Marseille-i nyaralásról nem feltétlenül a legjobb strandok jutnak eszünkbe, pedig a város környékén hosszan elnyúló partokon remek strandolási lehetőségeket találunk. A Plage de Catalans a régi kikötő mellett fekszik. Homokos és jól kiépített, innen tökéletes a kilátás az If-szigetre, valamint a város legfőbb látnivalóira. A Plage du Prophéte szintén homokos partszakasz öltözőkkel és büfékkel, a városból busszal is közvetlenül elérhető.

Csatlakozz a csoportunkhoz!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here