Abant

Ha egy törökországi utazás kerül szóba, nagy valószínűséggel senkinek sem jut eszébe a tél. Szívesebben képzeljük el magunkat a tűző napfényben, amint a csodás török partokon süttetjük magunkat. Pedig Törökország a változatos természeti adottságainak köszönhetően azoknak is tartogat élményeket, akik télen vágnak neki az útnak.

Néhány olyan hely közül szemezgetünk, ahova télen is érdemes ellátogatni.

Abant

A sűrű fenyőerdőkkel körülvett tó Ankarától autóval kb. 2 óra alatt elérhető. A tó 1448 méteren fekszik, területén nemzeti parkot hoztak létre. Télen gyakran hótakaró borítja a tájat. Törökök és külföldiek egyaránt szép számmal keresik fel ezt a csodás vidéket a természeti szépsége miatt. Ráadásul autóval könnyedén megközelíthető. A tó partján két hotel is várja a szállóvendégeket. Környéke gazdag élővilággal rendelkezik, számos növény- és állatfaj – feketefenyő, gyertyán, tölgy, vaddisznó, barnamedve, sakál – természetes élőhelye.

Uludag

Uludag

A mitológia szerint az istenek erről a hegyről figyelték a trójai háborút. A 2500 m magas hegy népszerű központja a téli sportoknak Törökországban. A Nemzeti Park területén található Uludag változatos növény- és állatvilággal rendelkezik. Amatőr hegymászók, túrázók, táborozók és síelők kedvelt célpontja. Törökország talán legjobb minőségű sípályája itt található, melynek erdős lejtőin általában decembertől márciusig lehet síelni.

Assos

Az „Égei-tenger göngye” bár 7 órányi autóútra fekszik Isztambultól, megér minden fáradtságot. Ez a tengerparti kis falu valódi kikapcsolódást nyújt mindazoknak, akik nyugalomra és feltöltődésre vágynak. Temploma, az Athena legmagasabb szikla tetején áll, az Égei-tenger felett. A környék egyik legszebb antik emléke, ahonnan káprázatos panoráma nyílik a görög Lesbos-szigetre. Assos ideális hely egy kellemes és romantikus nap eltöltésére. A falu látványát a rengeteg szálloda sem csorbítja, mert különös érzékkel azokat is helyi kőből építették, így fantasztikus összhangot alkotnak az ódon házakkal.

Kappadókia

Kappadókia

Anatólia ékszerének is nevezik a természet, a történelem és a kultúra e csodás ötvözetét. Ankarából mintegy 3 órás autózás után érkezhetünk meg ide. A táj karakterét az a vulkáni tufa határozza meg, mely az erózió során látványos alakzatokat öltött. A lélegzetelállító táj az egyik legszebb természeti látványosság nemcsak Törökországban, de egész Dél-nyugat Ázsiában. A sziklákban, melyek kis cukorsüvegekhez hasonlítanak, barlanglakásokat vájtak ki és földalatti városokat hoztak létre, hogy megvédjék magukat a támadóktól. Ha erre járunk, mindenképp keressük fel Uchisart, ezen a különleges tájon fekvő érintetlen kis falut. A telek errefelé hidegek, de találunk nyitvatartó szállodát, a közelben pedig síelésre is lehetőség van.

Csatlakozz a csoportunkhoz!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here