Vinag pincészet

Párizsnak az Eiffel-torony, Bécsnek a Práter, na de mi lehetne az ikonikus nevezetessége Maribornak? Biztosan sokan rávágnák, hogy ebben a városban semmilyen olyan különleges látnivaló nincs, amit igazi szimbólumként lehetne emlegetni. Pedig van, de a trükkje, hogy a föld alatt találjuk, így az egyszerű városnéző séta bizony elvezet mellette, vagy inkább felette.

A Szabadság téren, azaz a Svobode Trg-n egy hatalmas hordó és egy tábla jelzi, hogy a régi fakapun keresztül Közép-Európa egyik legnagyobb klasszikus borpincészetébe jutunk. Területe 20.000 m2, folyosói több mint 2 km hosszan kanyarognak 18 m-rel a földfelszín alatt, polcain nem kevesebb, mint 6 millió liter bor sorakozik. A borszakértők Mekkája, ők biztosan nem hagyják ki a maribori utazásból, de mivel Szlovéniában a bortermelésnek régi hagyománya van és ilyen hatalmas pincét nem láthatunk mindenhol, a laikus, borok iránt nem feltétlenül elkötelezett turistáknak is érdemes ellátogatni ide.

Vinag pincészetAz alagutak falát 200 éves penész borítja, ami megőrzi a nedvességet és a legjobb mikroklímát biztosítja az érlelődő boroknak. A pince története 1836-ig nyúlik vissza, kibővítése a Bécs és Trieszt közti vasútvonal kiépítésével egyidőben történt. A folyosók az egyik legnagyobb, 1862-ben készült hordótól a borgyűjteményig vezetnek, melynek legrégebbi darabja 1946-ból származik. Több régi gyűjtemény is volt itt, de a II. világháború idején a büszke tulajdonos úgy döntött, befalazza őket, hogy elrejtse a nácik elől. Később több palackokat is megtaláltak, de hogy mikor készültek vagy milyen borokat rejtenek, nehéz, szinte lehetetlen megállapítani, mert a címkéik már rég szétfoszlottak, elvesztek. A többi üvegre is rá lehetne bukkanni, de az ásást az alagút épsége miatt inkább nem kockáztatják meg.

A II. világháború után a helyi szövetkezet része lett, a Vinag pincészet 1960 óta tulajdonosa a földalatti rendszernek. Nevüket 20 különböző borfajta, többnyire fehérbor viseli. A pince a Mariborcan szülőhelye is, mely a Vinag saját védjegyével ellátott borfajtája, minden ízében nagyszerűen szimbolizálja a borászat iránti szenvedélyt és egyben a valódi tudománnyá fejlődött borkészítési hagyományokat is. A Vinag borai közül külön említést érdemel a Penina Royal és a Lisickino vino (a Róka-bor), melyet a Maribor-Pohorje síterepen megtartott Aranyróka világkupa verseny tiszteletére készítettek.

Vinag pincészetVinag történelmi pincészet, ugyanakkor innovatív, követi a trendeket is és nagy hangsúlyt fektet a minőségre. Boraikat kizárólag saját tulajdonú, szigorúan ellenőrzött szőlőikből állítják elő, a vásárlóknak pedig megadják a lehetőséget, hogy valamennyi árkategóriából válogathassanak. Bár több díjat és elismerést is elnyertek már, a nemzetközi piacokon mégis kevesen hallottak róluk. A világhír hajszolása helyett továbbra is a magas színvonalra fektetik a hangsúlyt, melynek köszönhetően különösebb hírverés nélkül is képesek jelen lenni a piacon. Törzsvásárlóik között olyan neveket találunk, mint Donald Trump, Monica Bellucci vagy Brad Pitt és Angelina Jolie. A pincészetnek van egy különleges listája azoknak a fontos személyiségeknek a neveivel, akik vásároltak tőlük. Ezen Tito neve is szerepel, akinek a pincészetben saját hordója volt, melyet minden évben újra tele töltöttek az elnök számára.

Napjainkban a hatalmas földalatti hálózat felett kóstoló termek várják a látogatókat, akik szinte végtelen kínálatból válogathatnak. A 250.000 palackot számláló archív borgyűjtemény a pincészet legértékesebb része, unikumna számító, patinás ritkaságokat láthatunk itt. Néhány órát biztosan kellemesen fogunk eltölteni az öreg fahordók között és a kóstolás során, amit sajttal, sonkával, prosciuttoval, olajbogyóval tesznek még élvezetesebbé azoknak a látogatóknak a számára, akik Maribor földalatti világában is felfedezést tesznek.

Csatlakozz a csoportunkhoz!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here