Carlow

Írország legnagyobb és egyben legnépesebb tartománya a sziget keleti felén terül el. Vidékei olyan nevezetességeknek adnak otthont, melyek közül több is az ír látnivalók listáján az első tíz legnépszerűbb között szerepel. Leinster már a 19. században az ország leggazdagabb tartományának számított, ennek köszönhetően megmenekült a nagy éhínség és az azt követő tömeges emigráció elől. Pozícióját napjainkra is sikerült átmentenie, gazdaságának központja a főváros, Dublin, ami a turisták kihagyhatatlan úticélja. Látnivalókban azonban ezen kívül sem szűkölködik, legyen az kultúra, természet vagy ősi műemlékek, amit keresünk, itt megtaláljuk.

Carlow megyében található Írország legfőbb turistaútvonalai közül három is. Több száz kilométert lehet bejárni a kijelölt ösvényeken, a hegyes-völgyes, folyókkal átszelt vidéken. Carlow nemcsak az elmúlt évszázadok emlékeit őrzi, de több régészeti lelőhelyet is érdemes itt felkeresni. Közülük talán a legismertebb a Brownshill Dolmen, a megalitikus sír, melynek súlya a becslések szerint az 100 tonnát is meghaladja. Építésének idejét i.e. 4000-3000 közé teszik, a legelső telepesek állították és feltételezhetően vallási szertartásokat tartottak itt. A romjaiban is lenyűgöző Duckett’s Growe Keenstown közelében áll, ez Írország talán leginkább lenyűgöző romos épülete. 1830-ban épült fel egy 20 km2-es területen a Duckett család birtokaként és azóta is uralja a vidéket.

DublinA leinsteri városnézés elmaradhatatlan része Dublin meglátogatása. Írország fővárosa és legnagyobb települése a 9. század óta létezik. Kulturális szempontból élénk, nemzeti és nemzetközi tekintetben egyaránt gazdasági központ, egyben az ország vezető idegenforgalmi célpontja. Az elegáns, nagyrészt György-korabeli épületekkel teletűzdelt város kozmopolita hely, de természetesen a történelmi látnivalóknak sincs híján. Fénypontja a 12. századi Szent Patrik székesegyház és az 1203-ban épült vár. Írország legnagyobb egyetemei közül három is Dublinban található, a nagy létszámú diákság pedig garanciát jelent a város éjjel-nappali pezsgésére, de a kulturális, művészeti és gasztronómiai szempontból is színes negyedek szintén sok izgalmat tartogatnak.

Írország régi fővárosa Kilkenny, a ma 24 ezres kisváros, ami kézművességéről az ország határain kívül is ismert. A Nore-folyó partján fekvő településen sok középkori épület látható, kanyargós utcáit galériák, éttermek és üzletek szegélyezik. Katedrálisa a St. Canices, ahonnan gyönyörű a kilátás a városra, legnépszerűbb látnivalója pedig Írország egyik legszebb vára, a Kilkenny vár, amit a városz a 12. században megszálló normannok a 13. században építettek.

Longford mocsaras területei elsőre nem tűnnek túlzottan turista csalogatónak, a megyének mégis van mire büszkének lennie. 1984-ben fedezték fel itt az ír építészet egyik ősi és napjainkig egyedülálló darabját, a Corlea utat, amiről megállapították, hogy az előzetes becslésekkel ellentétben nem a bronz-, hanem a vaskorban építették. Ezen a deszkákból kirakott, legalább 1 km hosszú útvonalon hordták a tőzeget a környékbeli mocsarakból. Ma ennek a páratlan történelmi emléknek 18 m hosszú szakasza látható. Longford legfőbb vonzereje a vidéki báj és a természet közvetlen közelsége.

Autentikus keveréke az elmúlt évszázadoknak és napjaink felpörgött életritmusának Portlaoise. A város határain kívül található a híres Dunamase-szikla, több épület romjaival. Ezek az épület maradványok a 9. századig repítenek vissza az időben, amikor először telepedtek meg a 46 m magasan álló sziklakiszögellésen. Ekkor épült az erőd, melynek alapjain a 12. században várat húztak fel, amit 1650-ben felrobbantottak. Portlaoise körül húzódik a Slieve Bloom-hegység, ahol több túraútvonal is vezet. A 77 km hosszú Slieve Bloom-ösvény mély völgyeken, magas sziklákon és hegycsúcsokon, vízesések mellett, hangulatos ír tájakon visz keresztül.

Tara-hegyMeath a “Királyi Megye”, ami otthont ad Írország egyik legfontosabb történelmi nevezetességének a Tara-hegynek, ami a kereszténység előtt az ország uralkodói székhelye volt. Ezenkívül itt található az 5000 éves régészeti komplexum, a Brú na Boinne, az ősi temetkezési helyek, mint a Világörökségek részét képező Newgrange, valamint Knowth és Dowth. Meath megyéből nem szabad tovább utazni anélkül, hogy felkeresnénk Slane falut, az ír kereszténység bölcsőjét, ahol az ország későbbi védőszentje, Szent Patrik meggyújtotta a húsvéti tüzet.

A tengerparti Louth Írország megyéi közül a legkisebb, ahol nincs hiány világörökségi és az ír történelemhez szervesen kapcsolódó helyszínekből sem. A turisták előszeretettel veszik célba az itt található Knockabbey kastélyt és annak kertjeit, ahol 30 hektáron az ír kertépítészet történetét lehet megismerni a viktoriánus kertektől kezdve az üvegházakig. A Toronyház az egykori tulajdonosokról és bérlőkről mesél, akikből akadt bőven, hiszen a kastély 1399 óta áll.

Wicklow megyét az írek az ország kertjeként emlegetik, ez már önmagában sokat mond az itteni vidékek szépségéről. A Bray körüli gyönyörű partvonal, az Avoca-völgy, Glendalough a Szent Kevin kolostorral, a Powerscourt lenyűgöző vízesése és kertjei vitathatatlanul Írország legszebb részei. Bray egy élénk tengerparti kisváros, hamisítatlan üdülőhely Dublintól mindössze 20 km-re. A fővárosban lakók sokszor jönnek ide akár csak egy hétvége erejéig, de a város külföldről is sok látogatót fogad, főleg az 1960-as évektől kezdve. A városban és környékén szinte minden kikapcsolódási lehetőség adott a golfozástól kezdve a hajózáson át a lovaglásig.

A festői tengerpartoktól és a méltóságteljes hegycsúcsoktól távol Offaly nem mondható az ország turisták által leggyakrabban látogatott vidékének. Az elmúlt években ez változni látszik, nem kis mértékben a Barack Obamához fűződő kapcsolatának, hiszen az amerikai elnök ősei az Offaly megyei Moneygallból vándoroltak ki az Egyesült Államokba. Ezen a prózai kötődésen kívül azonban Offaly még tartogat érdekességeket, például a 6. századi szerzetesi birtokot, Clonmacnoise-t, ahol II. János Pál pápa is látogatást tett 1979-ben. A hét templomáról ismert korai keresztény helyszín múltja a 6. századig nyúlik vissza, amikor egy kolostort és hozzá kapcsolódva temetkezési helyet hoztak itt létre, ahol Írország utolsó “nagy királyát”, Rory O’Conort is eltemették 1198-ban. A kolostor az oktatás és a vallási élet központjaként hat évszázadon át virágzott, majd a vikingek és a normannok pusztításának, később Cromwell seregeinek esett áldozatul. Ez Írország egyik legnagyobb és legszebb korai keresztény emléke, ami feltétlenül megér egy látogatást.

Csatlakozz a csoportunkhoz!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here