Rodeo DriveA napfényes város, ahol két idegen között a legelső mondat az, hogy “honnan jöttél?”. Itt szinte mindenki más vidékekről és más országokból érkezik, Los Angeles az álmodozók, a világhírnévre vágyók, az optimisták városa, akik a filmipar alfájában és omegájában képzelnek el maguknak egy szebb jövőt. Kalifornia állam legnagyobb és az Egyesült Államok második legnagyobb városában nem könnyű minden nevezetességet sorra keríteni. Los Angeles több hétre elegendő látnivalót és programot kínál, a mozi csillogó világán és a fantasztikus strandokon kívül is szolgál érdekességekkel, a művészetek és az építészet iránt érdeklődők kíváncsiságát is maradéktalanul kielégíti.

Rodeo Drive

Ki ne hallott volna már erről az utcáról, ami viszonylag kicsi, mégis az egyik legismertebb szimbóluma Los Angelesnek. A Rodeo Drive-ot nemzetközi luxus márkák exkluzív üzletei töltik meg, ez az az utca, ahol a Pretty Womanben Julia Roberts is vásárolgatott. A turisták többsége azonban csak nézelődik, hiszen a Rodeo üzleteiben az árak a csillagos eget verdesik, kiárusításra pedig hiába is várnánk. Az utcát az 1900-as évek elején üzleti negyedként alakították ki. Napjainkban lépten-nyomon a turisták fotózkodnak és osztják meg azonnal képeiket, hiszen a Rodeo Drive az elmúlt egy évszázad alatt státuszszimbólummá vált. Több mint 1000 üzlet verseng itt a gazdagok és a hírességek kegyeiért vagy inkább dollárjaiért. Az általában zsúfolt utcát érdemesebb nyugalmasabb időszakokban is felkeresni, például hétköznap reggelente, kora délután, illetve vasárnaponként, amikor a legtöbb üzlet zárva van.

Getty Center Múzeum

A Getty nem csak az egyik legnevesebb kutatóközpont, de otthona a 20. század előtti európai művészeti alkotásokat és a 19-20. századi európai és amerikai fotóművészeti munkákat bemutató múzeumnak is. A hatalmas épületkomplexum a Santa Monica-hegy tetején foglal helyet, megjelenése Richard Meier tervezőt dicséri. Leginkább egy önálló, erődített városhoz hasonlít, tiszta időben innen ellátni egészen a Csendes-óceánig. A múzeum épületeit parkosított kertek választják el, bennük szobrokkal, szökőkutakkal, szabadtéri kávézókkal. A Getty Múzeumot 1997-ben nyitották meg, alapítása az olajmágnás J Paul Getty nevéhez fűződik.

Griffith Park és Obszervatórium

Griffith Park és Obszervatórium

Óriási területen számos attrakció található itt. A hegyfokon ülő obszervatórium Los Angeles régi részére és Hollywoodra tekint le, ezért a háromkupolás, mindenhonnan jól látható épület a turistákat a kilátás miatt is vonzza. Azért is csábító turisztikai célpont, mert a belépés ingyenes, bár a planetáriumba jegyet kell venni, de ez is viszonylag olcsó. A látogatók teleszkópokkal kémlelhetik az eget, a park pedig a Los Angeles-i állatkertnek, görög színháznak és számos más szórakoztató létesítménynek ad otthont. A Griffith Park az Egyesült Államok egyik legnagyobb szabadtéri parkja, múzeumai, golf- és teniszpályái miatt a turisták mellett a helyiek is szívesen látogatják.

Termelői piac

A Farmer’s Market 1934-ben, nagyon szerény keretek között nyílt meg. A gazdasági válság nehézségeitől sújtva 18 helyi gazda egyesült és állította fel standjait a város egyik szabad területén. Meglepetésükre olyan sikeres lett a kezdeményezés, hogy a piac egyre terjeszkedett, akkoriban még kizárólag gyümölcsöt és zöldséget lehetett vásárolni itt közvetlenül a termelőktől. Az évtizedek során régi alapjain a Farmer’s Market már egy egész kis negyeddé nőtte ki magát, éttermekkel, kávézókkal és üzletekkel. A gyerekjátékoktól kezdve az ékszerekig itt mindent be lehet szerezni.

Velencei strand

Venice beach a világ egyik leghíresebb strandja, de jóval több, mint pusztán egy szép partszakasz, ahol napozni, szörfözni és úszni lehet. A partmenti sétány az igazi attrakció, ahol éjjel-nappal, mintha egy szórakoztatóközpontban lennénk. Utcai előadóművészek, zenészek, artisták, jövendőmondók, testépítők, a legkülönbözőbb emberek mutatják meg mit tudnak és szórakoztatják a járókelőket. Ez az a hely, ahol annak idején Arnold Schwarzenegger izomemberként kereste a kenyérre valót és innen indult világhódító útjára a Jim Morrison és a The Doors is. Az őrületes kavalkádot számtalan, hasonlóképpen eklektikus üzlet egészíti ki, ahol a legfurcsább dolgokat is meg lehet venni. Venice beach nagyszerűen tükrözi Los Angeles kozmopolita és ezerszínű hangulatát, de családi kikapcsolódáshoz Santa Monica strandja sokkal ideálisabb.

Kis Tokyo

Los Angeles kulturális negyede buddhista templomokkal, szabadtéri árusokkal, hagyományos kertekkel és a város legjobb sushi bárjaival. Egyike Amerika három történelmi japán negyedének. A 19. század végén érkező japán bevándorlók virágzó közösséget és kereskedelmi hoztak létre itt. Ennek a II. világháború vetett véget, amikor a területet kiürítették, lakóit deportálták. A háború után csak kevesen tértek vissza, többnyire másutt telepedtek le. Kis Tokyo az ezt követő évtizedekben ugyan veszített jelentőségéből, ennek ellenére még mindig kulturálisan meghatározó része Los Angeles-nek.

Sunset Strip

A közel 3 km hosszú Sunset Boulevard Beverly Hills-t és Hollywoodot köti össze. Los Angeles-nek ez a része éjjel él igazán. A szórakozóhelyek, klubok, bárok tömegével vonzzák az embereket, az utca ilyenkor zsúfolásig megtelik járókelőkkel. Néhány évtizeddel ezelőtt élte fénykorát, csillogása azóta sokat kopott, de még mindig igen élénk része a városnak. Ez az a hely, ahova az emberek azért jöjjenek, hogy lássanak és látszódjanak. A-listás hollywoodi hírességek koptatják a Sunset Strip köveit és itt korzóznak azok is, akik még csak várják, hogy valaki felfedezze őket. Nézelődéshez, vásárláshoz bármikor érdemes ide lejönni, de aki főként hírességekre vadászna, az este tegyen sétát a Sunset Stripen.

Santa Monica móló

Santa Monica móló

Sok filmből ismerős lehet a napnyugta után színes fényekkel vibráló móló. 1909-ben adták át, nem kellett sok idő, hogy Los Angeles mérföldköve legyen. Az 1600 m hosszan a tengerbe nyúló móló olyan, mint egy vidámpark. Körhinták, hullámvasút, akvárium, óriáskerék, éttermek, zenekarok, körülötte pedig messzire nyújtózó, homokos strandok családokkal, röplabdázókkal. Santa Monica strandját sokan a testépítőkről ismerik, a fitness fanatikusok a világ minden tájáról érkeznek ide, hogy megnézzék őket. Ennek már a 20. század eleje óta hagyománya van ezen a partszakaszon. A közelben kerékpáros utak futnak, a gyerekeket pedig a Pacific Park várja.

Beverly Hills

Előkelő és csillogó – ez Beverly Hills, a pálmafákkal szegélyezett utcák, az exkluzív butikok és éttermek, a fényűző rezidenciák otthona. A páratlanul gazdag emberek érezhetik itt igazán jól magukat, mégis, a Los Angeles-i városnézés nem lenne teljes, ha éppen a városnak ezt a részét hagynánk ki a felfedező körútból. Beverly Hills olyannyira a sztárok kedvence helye, hogy itt már senki nem lepődik meg, ha a mozi legnevesebb csillagai jönnek szembe az utcán hatalmas bevásárlótáskákkal vagy kávéspohárral a kezükben, esetleg edzőruhában.

Universal Studios Hollywood

Kihagyhatatlan látnivalója Los Angeles-nek, főleg, ha gyerekekkel érkezünk. A belvárostól csupán néhány percnyire található, mindenki számára rengeteg érdekességet tartogat, akit csak egy kicsit és érdekel a filmkészítés háttere vagy a mozifilmek világa. Olyan ikonikus filmek díszletei között lehet sétálni, mint az Amerikai Pszichó, a Vissza a jövőbe, a Cápa sorozatok vagy a King Kong. A világ egyik legrégebb óta működő filmstúdiójában az izgalomé a főszerep. Dinoszauruszok, sikolyok, horrorfilmekből életre keltett jelenetek kísérik a látogatókat a stúdió bejárása során, még egy földrengés borzalmait is át lehet itt élni.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here