Zalakaros

A települést 1254-ben még Kórus néven említi egy dokumentum. A falucska a gyógyfürdőjének köszönhetően lett híres. A híres zalakarosi gyógyfürdő vizét tápláló gyógyforrást oly módon találták, hogy 1962-ben kőolaj után kutattak. A kutató fúráson 2307,5 méteres mélységig jutottak, ahonnan 830 liter/perces hozammal 96 fokos forróvíz tört fel, amely ásványi anyagokban rendkívül gazdag hévíz volt. A víznek magas a sótartalma, hidrogénkarbonátos és jódos, így kiválóan alkalmazható a reumatikus, a mozgásszervi, az idegrendszeri és nőgyógyászati betegségek kezelésére.

A hévízforrás megtalálásától számított első évtizedben négy medencét építettek, ezek között egy gyermek és egy sportmedence is volt. A két fedett medencét 1975-ben adták át. 1992 július 1-től a fürdőhelyet egy részvénytársaság vette át és megkezdte a gyógyközpont kiépítését, amelynek első fázisában egy élményfürdőt létesítettek 1999-ben.
A fürdő területén látható egy bronz szobor, melynek címe ” A Vízbe lépő nő”. A szobor alkotója Kisfaludi Stróbl Zsigmond. A szobor másolata az indonéziai Jakarta főterén áll.
Zalakaros számos vendéglátóipari egységében és szállodájában elfogadják a SZÉP Kártyát. A Széchenyi Pihenő Kártya segítségével egyszerű a fizetés, így azok is élvezhetik a pihenést, akik nem szeretnének készpénzzel, vagy üdülési csekkel fizetni.

Csatlakozz a csoportunkhoz!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here