Szent Péter-templom

Belgium leghíresebb egyetemvárosa egy igen bájos környezetben, Belgium keleti részén, a Dijle folyó partján helyezkedik el. Az itt található katolikus egyetemet 1425-ben alapították, az évek során pedig Európa egyik legmagasabb szintű iskolájává nőtte ki magát. A nagy humanista, Rotterdami Erasmus és Justus Lipsius is itt tanított, míg Gerardus Mercator, egykori térképész az iskola egyik híres tanulója, az egyetem egyik kancellárja pedig később, 1459-ben IV. Adorján pápa lett. Leuven városa szerencsésnek mondható abban az értelemben is, hogy a régi épületeinek nagy része máig fennmaradt a világháborús bombázások ellenére. A nagy hírű egyetem és a gótikus épületeivel Leuven-ben egy csodás kirándulás alkalmával felfedezhetjük Belgium pompás építészeti örökségeit.

1. Szent Péter-templom (Sint-Pieterskerk)

A főtér közepén áll a Szent Péter-templom, a brabant gótikus építészet egyik legnagyszerűbb példája Belgiumban. A főhajó jellegzetességei az oszlopsorok, valamint a magas boltíves ablakok. A templom ezen része olyan kincseket rejt, mint a kápolna késő-gótikus, réz szenteltvíz tartója és az elképesztően faragott, 1742-es, barokk stílusú szószék. A kórust és a fedett körfolyosót átalakították, így ma a Vallási Művészetek Múzeumaként funkcionál, s az érdeklődők megcsodálhatják például Dirk Bouts „Utolsó vacsora” című művét is, melyet 1464 és 1468 között festett. A vacsorát egy gótikus teremben rendezték meg, ahol az emberek Krisztus köré gyűltek. A legtöbb ábrázolással ellentétben, ezen a festményen nem Júdás árulása a fontos, hanem az úrvacsora.

2. Városháza

Városháza

Leuven túlzottan is díszes Városháza a település leghíresebb látványossága. A főhomlokzatot szobrok díszítik, a két oldalhomlokzathoz pedig a 19. században adtak hozzá még 236, a város történelmének fontos alakjait ábrázoló szobrot. A tetőt rendkívül gazdagon, apró tornyokkal díszítették, a falmélyedésekben pedig a városháza eredeti, középkori épületéből fennmaradt, bibliai domborművek láthatóak. A hatalmas, gótikus stílusú Tanácsház és bámulatosan faragott gerendázott mennyezete, valamint a kisebb, gótikus terem a boltíves, fa mennyezetével szintén rendkívül látványosak.

3. Naamsestraat

Naamsestraat

A Városházától jobbra található a Naamsestraat, ahol a legtöbb egyetemi épület is áll, vagy konkrétan ezen az úton, vagy a közelben. Az épületeket a 15-18. században több pártfogó is finanszírozta. Idelátogatva mindenképp csodáljuk meg a II. Fülöp spanyol király által 1579-ben alapított Királyok Főiskoláját, az 1571-es Premontrei Főiskolát, valamint az Arras Főiskolát, melyet az arras-i Szent Mihály-templom püspöke alapított 1508-ban. A templomot Willem Hesius épített 1650 és 1666 között, s ezt tartják Belgium egyik legszebb ilyen típusú templomának a gyönyörű, barokk stílusú homlokzatával.

4. Oude Markt

Oude Markt

A Naamsestraat-tól nyugatra nem messze található az Oude Markt, a város nyüzsgő, régi tere, ami a mai napig Leuven központjaként szolgál. Az egész tér telis-tele van energiával, főként a kellemes, nyári estéken. A történelmi, oromzatos téglaházakat szinte teljesen leégették 1914-ben, ám mára gyönyörűen újjáépítették őket, s jelenleg kávézóknak és éttermeknek adnak otthont. A téren álló bronz szobrot a leuven-i „Kottmadams”, vagyis a tanulószobák tulajdonosnői tiszteletére állították. A tér déli, szűkebb oldalán helyezkedik el a Szentháromság Főiskola a bámulatos, 1657-es, barokk stílusú homlokzatával.

5. Groot Begijnhof

Groot Begijnhof

Leuven gyönyörű, Groot Begijnhof néven ismert beginaudvarában egyszerre több száz begina élte egyszerű, apácaszerű életét. A város legelbűvölőbb területe egy romantikus komplexum, melyen a Dijle mellékfolyója is keresztülfolyik. A 13. században alapított építmény jelenleg több mint 1000 házat és egy templomot foglal magában, korábban egy kórház és egy tanyaház is tartozott az udvarhoz. A 18. században, amikor 300 begina élt a Groot Begijnhofban, a házakat felújították, lépcsőzetes oromzatot, ablakbordákat és keresztgerendákat kaptak. A francia forradalom miatt az udvarban ideiglenesen megállt az élet, s csupán néhány begina tért vissza utána. Az egyetem vette meg a területet 1962-ben, s egy igen alapos felújításon ment keresztül, mely során a diákok számára lakhelyeket, valamint tanulószobákat hoztak létre. Csupán a bejárat jobb oldalán található házban maradtak fenn azok a régi bútorok, amiket az utolsó begina is használt 1988-as haláláig. A korai gótikus begina templomot, a Sint-Jan-de-Doper-t a 13-14. században építették, ma pedig az egyetemi közösség szenthelyeként szolgál.

6. Vanderkelen Múzeum

A Vanderkelen Múzeumban tekinthető meg Leuven városi iparművészeti gyűjteménye. Az érdeklődők három részlegen fedezhetik fel a kiállítási darabokat. A festményeket bemutató részen a Leuven-i Iskola gyönyörű képeit csodálhatják meg, például Quentin Massys Krisztus siratása, valamint Pieter Coecke van Aelst Szent Család című festménye. A szobrász részleg ad otthont a bámulatos, 12. századi Szűz Mária szobornak és a 16. századból fennmaradt alabástrom domborműnek, valamint az antwerpeni Passió domborműnek. A kézműves tárgyak megismertetésére szolgáló részen a látogatók a 16-20. századból származó üvegfestményeket, kerámiákat, delft-i kőedényeket, kínai és japán porcelánokat, érméket, aranyból készült alkotásokat, valamint különböző textildarabokat tekinthetnek meg.

7. Abdij van’t Park

Abdij van't Park

Leuven délkeleti részén fekszik a bámulatosan békés Abdij van’t Park, melyet Szakállas Gottfried alapított 1129-ben. A park korábban a szerzetesi közösségnek adott otthont, s a máig fennmaradt épületek többsége a 16-18. századból származik. A hatalmas kapubejáraton átlépve, a látogatók elhaladnak egy szélmalom mellett is a papház felé vezető úton. A parkban az érdeklődők megcsodálhatják az apátok egykori palotáját, az egyesületi házat, melyet a gótikus és a reneszánsz stílus keveredése jellemez, a bámulatos könyvtárat és az ebédlőt, melyek gyönyörű stukkó domborművekkel büszkélkedhet. A 12-13. századból származó kolostort a 17-18.században tervezték újra.

8. Kessel-Lo

Abdij van Vlierbeek

Kessel-Lo városa a pompás állapotban megőrzött Bencés Apátságáról, a Abdij van Vlierbeek-ról híres. Az 1125-ben épített apátságot Vilmos orániai herceg csapatai 1572-ben teljesen lerombolták, s csupán néhány évszázaddal később építették újjá, amikor a bencés közösség visszatért a térségbe. A ma is látható fő és a szomszédos épületeket 1642 és 1730 között építették, míg az apátságot később, 1776 és 1794 között. A közelben található a 16. századi Kasteel van Arenberg kastély, amit a Dijle folyó partjára építettek. A gyönyörű kertekkel körülölelt kastély két elképesztő saroktoronnyal is büszkélkedhet, melyekre a késő-gótikus és a reneszánsz stílus a jellemző.

9. Louvain-la-Neuve

Louvain-la-Neuve egyetemvárosa a vallonok és a flamandok közti konfliktusnak köszönhetően alakult ki. A konfliktus 1968-ban érte el csúcspontját, amikor a flamandok kitették a vallon kollégáikat a Leuven-i Katolikus Egyetemből. A vallonok alapították az egyetemvárost Belgium francia részén, s így kapta a Louvain-la-Neuve, vagyis az „új Leuven” nevet. Ugyan a város nem szolgál túl sok turista látnivalóval, mégis rendkívül érdekes felfedezni, hogyan is alakultak ki az épületek az újonnan megalapított városba. A céljuk, hogy egy középkori város meghittségét adják vissza, nem igazán sikerült, a 35.000 főre tervezett városban jelenleg 4500 állandó lakos és 18.000 tanuló él. A főtéren áll az egyetem, a Szent Francois d’Assise templom, valamint a Régészeti és Művészettörténeti Intézet Múzeuma, ahol a 12-18. századból származó szobrokat tekinthetik meg az érdeklődők.

10. Chateau de Merode

Chateau de Merode

Rinxensart községébe abszolút megéri ellátogatni, hiszen 1631 és 1632 között itt építették fel vörös téglákból a bámulatos Chateau de Merode-t. A négy toronnyal és rengeteg ablakkal rendelkező, négyzet alakú kastély a nyilvánosság számára is nyitva áll. A kastély belsejét bámulatos módon, igen ízlésesen rendezték be, az érdeklődők megcsodálhatják például a gobelin faliszőnyeget, XV. Lajostól származó darabokat, Nattier és Tischbein festményeit, valamint egy fegyvergyűjteményt, amit a francia matematikus, Monge hozott vissza Napóleon egyiptomi hadjáratáról. Rixensart-tól nem messze fekszik a Lac de Genval, ami a tóparti éttermeiről és remek halászati lehetőségeiről híres. A brüsszeli és leuven-i emberek egyik kedvenc helyeként nem csoda, hogy minden hétvégén nyüzsgő kisvárossá növi ki magát. A környező vidék fényképszerű, régies tájvidéke a tökéletes hely, ahol Belgium építészeti csodáinak felfedezése közben megpihenhetünk egy kicsit.

Csatlakozz a csoportunkhoz!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here