Szozopol ÓvárosA Fekete-tenger partján található történelmi város leginkább tengerparti üdülőhelyként ismert, de a város őskori történelmének, a gyönyörű partnak, a finomabbnál finomabb ételeknek és a kellemes időjárásnak köszönhetően az idelátogatók soha nem fogynak ki a látnivalókból.

1. Szozopol Óvárosa

A nevéhez hűen, az óváros történelme egészen a Kr.e. 6000-es évekig nyúlik vissza. Kikötővárosként sokáig a kereskedelme miatt ismerték. Kr.e. 610-ig a város neve, a görög telepesek által adott, Antheia volt. Az Ősi Művészetek Múzeumában különféle őskori és antik tárgyak láthatóak. 1974-ben egy miniszteri rendelet szerint, az egész Óvárost múzeumi területnek nyilvánították. Szozopol területén több mint 180 olyan ház van, amit a 18. század közepétől a 19. század elejéig építettek.

2. Ravadinovo kastély

Ravadinovo kastély

A Ravadinovo kastély egy történelmi remekmű. Megtévesztő, hiszen legtöbben úgy gondolják, hogy ez egy régi kastély, pedig valójában egy modern építmény, amit direkt így terveztek meg, hogy egy középkori kastélyra hasonlítson, s a hatalmas termeivel igazán fenséges hangulatot kölcsönöz az egésznek. A kastélyhoz tartozik még egy nagy kert, egy mesterséges tó és egy borospince, ahol akár meg is kóstolhatunk egy finom borkülönlegességet. Éjszaka, kivilágítással a kastély még csodálatosabb, mint nappal. Vannak akiknek Disneyland jut róla eszükbe, másoknak a Roxfort varázslóiskola.

3. Déli erődfal és Torony Múzeum

Déli erődfal

Ha tehetjük, alkonyatkor látogassunk el a déli erődfalhoz, hiszen akkor tündököl legszebb fényében. A fal egy kis része egykor az Aphrodité templomhoz tartozott. Egy egészen kicsi múzeum is található itt, a Torony múzeum. Az itt megtekinthető kiállításon a 17-18. századból származó műalkotásokat és festményeket szemlélhetjük meg. Rengeteg étterem sorakozik a közelben, amik még varázslatosabbá teszik a helyet esténként.

4. Szozopoli Régészeti Múzeum

Szozopoli Régészeti Múzeum

Ebben az igazán érdekes múzeumban olyan régészeti leleteket csodálhatunk meg, amelyek azokból az időből származnak, amikor a görögök letelepedtek Szozopol városában. A kiállítás két részre van osztva, az elsőben kő és ólom fegyverek, szuronyok és a Kr.e. 6. századból származó görög, festett vázák találhatóak, míg a kiállítás második szakaszában középkori amforákat, Keresztelő János relikviáit és egyéb keresztény műveket láthatunk. Egy helyi „vámpír” csontvázát is megtekinthetjük, akinek a mellkasán egy vasrudat szúrtak át.

5. Harmani strand

Harmani strand

Bulgária egyik legnépszerűbb strandja, a Harmani strand, Szozopol új részén található. A többemeletes hotelek a háttérben és a meleg idő az egyik legmenőbb üdülőhellyé varázsolják a strandot. Az árapály miatt a szörfösök is szívesen választják a Harmani strandot. Vízi mentők figyelnek a fürdőző emberek biztonságára az egész strand területén.

6. Kavatsite strand

Kavatsite strand

A Kavatsite strand a tiszta vízével, finom homokjával és nagy területével Szozopol másik legnépszerűbb strandja. A kempingben 200 sátor és 60 lakókocsi fér el. Az üdülőterületen hotelek, éttermek és számtalan vízi program várja a családokat. Bár augusztusban rengeteg ember látogat ide, a sziklás terület mégis csendes marad, amely ideális hely a szabad tüdős merüléshez.

7. Sveta Bogoroditsa temploma

Sveta Bogoroditsa temploma

Az Óvárosban található templom azt az időt idézi, amikor egész Bulgária a törökök uralma alatt állt. Akkoriban betiltották a magas épületeket, így a templom szerkezetének a felét a földbe építették. A 15. században épült templomot leginkább fából építették, a helyiek pedig ikonosztázzal és gyönyörű fafaragásokkal díszítették.

8. Sveti Georg temploma

Sveti Georg temploma

Az Óvárosban található templomot Szent György tiszteletére építették a 19. században. Szozopol városát hosszú ideig a törökök uralták, a rendszer bukása után viszont a kereszténység kezdett el mélyülni. Ez csupán egy kicsi, egyszerű templom, melyet a bejáratánál található Szent Györgyről készült festmény tesz érdekessé.

9. Bissera galéria

Bissera galéria

A Bissera galériában nem csupán megcsodálhatjuk a helyi művészek festményeit és kerámiájukat, de meg is vásárolhatjuk őket. A festmények mellett vannak még gyönyörű fafaragványok, régi fotók Szozopol városáról és egyéb alkotások, melyek remek szuvenírek is lehetnek.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here