Kezdőlap Lengyelország Látnivalók Poznanban

Látnivalók Poznanban

0

Bár Poznan nem a legelső város, ami a Lengyelország felé induló turistáknak eszükbe jut, ha mégis felkeresik, kellemes meglepetések érik őket. Ehhez elég csak az óvárosban barangolni néhány órát, ahol a macskaköves utcák, a színes polgári házak, a számtalan templom, étterem és kávézó ízelítőt ad Poznan hangulatából, éjjel-nappal élénk életritmusából. A város a turizmustól függetlenül is folyton pezseg, ebben a több mint 100 ezer fős diákság mellett meghatározó szerepe van annak is, hogy stratégiai helyzetéből adódóan – Párizs és Moszkva közt félúton fekszik – ez Lengyelország egyik legfontosabb üzleti központja, ahol egész évben számos kereskedelmi vásárt tartanak.

Régi Piactér

Az óváros szíve, melyet 1253-ben alakítottak ki, amikor a városban még a német törvények és rendeletek voltak a mérvadók. Köré egy tökéletes középkori várost terveztek kiépíteni, a Piactér területét pedig egy 141 m-es négyszögben jelölték ki, melynek minden oldalából 3-3 utca indul kifelé. Itt áll a Városháza, a kereskedők egykori házai, ahol gyertyát, sót és halat árultak. Nappal a szökőkút vízében a napfény csillog, a Városháza óratornyából harangjáték szól, a kávézók teraszai pedig színültig telnek. Este a Piactér a felnőttek játszóterévé változik, hajnalig élet költözik a pubokba, éjszakai klubokba és bárokba.

Régi Városháza

Az Alpoktól északra a poznanit tartják a legszebb reneszánsz városháza épületnek. Eredetileg a 13. században épült gótikus stílusban, majd a 16. századi nagy tűzvész idején a város nagy részével együtt elpusztult. Giovanni Battista di Quadro Lugano tervezte újjá reneszánsz stílusban a 16. század közepén. Jelenleg a Várostörténeti Múzeumnak ad otthont, egykor a városi tanács székhelye volt, legreprezentatívabb terme a Nagyterem a híres kupolával, amit 1555-ben húztak fel. Délben a 61 m magas toronyból harangjáték szólal meg, ekkor jelenik meg a két kecske, melyek a város szimbólumai.

Dóm-sziget

Az Ostrow Tumski, avagy a Dóm-sziget a legendák helyszíne. Mivel Poznan új negyedében található, azok a turisták, akik kizárólag az óvárosra összpontosítanak, könnyen szem elől téveszthetik. A lengyel állam hajnalán, már a 9. században is álltak itt erődítmények. Ma itt található az ország egyik legrégebbi székesegyháza, a Szent Péter és Szent Pál székesegyház, ami számtalan háborút átélt, mégis eredeti pompájában tündököl. A város jelképe és szimbóluma a lengyelek hitének és kitartásának. A székesegyház 10-13. századi lengyel uralkodók végső nyughelye, melynek egyik legérdekesebb része az eredeti keresztelő kút, ahol a korai keresztény lengyel királyokat kereszteltek meg.

Császári kastély

1910-ben épült, tehát Lengyelország többi kastélyához képest nem tekinthető igazán történelmi épületnek. Ez a várnegyed szíve, ami elsősorban a Poznanra gyakorolt német hatást hivatott hangsúlyozni. A kastély a német császár rezidenciájaként épült, jellegzetes eleme a 74 m magas óratorony, melyben 1913-ban egy kápolnát alakítottak ki. II. Vilmos kétszer tartózkodott itt, először 1910-es beiktatásakor, majd 1913-ban. A két világháború között a lengyel elnök lakhelye volt, egy részét pedig a poznani egyetem használta. A német megszállás alatt átépítették és Hitler hivatalos rezidenciája lett. 1945-ben annyira megrongálódott, hogy egy részét le kellett bontani. Átépítették, de a külső díszítés bizonyos elemeit nem állították helyre. Ma a kastélyban kulturális központ, szórakoztató létesítmények és éttermek működnek.

Citadella Park

A kiterjedt park területén egykor Poroszország legnagyobb erődje állt. 1945-ben a németek ide vonultak vissza védekezni négy héten keresztül, ekkor az erőd súlyos károkat szenvedett, néhány részletétől eltekintve gyakorlatilag megsemmisült. Ma a Citadella Park elsősorban az itt működő múzeumok, a katonai temetők, a műemlékek és a szabadban való kikapcsolódás lehetősége miatt érdekli a turistákat.

Régi Sörfőzde

Díjnyertes kereskedelmi, üzleti és művészeti központ, 2006-ban elnyerte a legjobb bevásárlóközpont címet is.
Nagyjából 210 üzlet és étterem található ebben a szokatlan formájú épületben, ahol számos részlet emlékeztet a korábban itt működő sörfőzdére. Ennek alapjain tervezték meg a 2003-ban elkészült komplexumot, ami nagyban őrzi az eredeti struktúrát.

Halárusok házai

Az óvárosban, a Városházától délre sorakoznak a Halárusok házai. A keskeny, színesre festett épületek árkádjai alatt árultak a halat a 16. századtól kezdve. Az egymáshoz simuló házak a II. világháborúban megsérültek, de gondosan helyreállították őket, ma hangulatos elemei Poznan központjának.

Palmiarnia

Európa egyik legnagyobb Pálmaháza, ami több mint 100 éve a város büszkesége. Tíz pavilonjában 17 ezer növény és egzotikus halak gyűjteménye látható. Egyetlen délután alatt végig lehet látogatni a világ valamennyi éghajlati zónájának (a sarkvidékit kivéve) élővilágát. A Pálmaház Poznan egyik legrégebbi parkjában, a Woodrow Wilson parkban található.

Mázsaház

A Városháza után Poznan egyik legfontosabb történelmi épülete, ahol ma anyakönyvi hivatal működik. Évszázadokon keresztül itt mérték le az eladásra szánt árut, hogy megállapítsák, mennyi adót lehet beszedni utána. Az eredetileg 13. századi épületet reneszánsz stílusban építették újjá. Szokás a régi városházaként is emlegetni, mivel időnként itt is ülésezett a városi tanács.

Állatkertek

Lengyelország legnagyobb, 120 hektáron elterülő új állatkertje annyi látnivalót tartogat, hogy akár egy teljes hétvégére ideális program választás. Poznan régi állatkertje a legrégebbi egész Lengyelországban, 1874-ben nyitották meg. Eredeti pavilonjai közül még mindig látható néhány, azonban az állatkert legtöbb lakóját már átköltöztették a város túloldalán található új állatkertbe. Néhány zebra és zsiráf mellett érdekes megnézni azokat a kifutókat, kalitkákat és terráriumokat, ahol régen madarakat, hüllőket, vidrákat, makikat tartottak.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version