Kezdőlap Németország Látnivalók Kasselben

Látnivalók Kasselben

0

Bár a II. világháború bombázásai után következő újjáépítés számtalan olyan épületet hagyott a városban, ami szépnek a legkevésbé sem nevezhető, a Kasselbe látogató turisták a fantasztikus barokk park, a múzeumok és műemlékek képében bőségesen felfedezhetik a múlt nyomait. A 200 ezer lakosú Kassel Németország legzöldebb városa, Európában talán itt található a legtöbb palotakert. A Fulda-folyó partján fekvő város Hessen tartomány gazdasági, közigazgatási és kulturális központja, mely hosszú és fordulatos múltra tekint vissza, Németországon kívül azonban a legtöbben mégis csak egyetlen fogalmat tudnak hozzá kapcsolni, mégpedig a Grimm-meséket. Kassel neve egybeforrt a Grimm-testvérek nevével, akik itt éltek és itt írták meg meséik többségét is. Róluk a Grimm Múzeumban lehet többet megtudni.

Wilhelmshöhe kastélypark

Kassel legnépszerűbb turista látványossága a városközponttól kb. 7 km-re található. Európa legnagyobb dombos parkja ez, melyet Herkules szobra koronáz meg. A gyönyörű, zöld pázsit már önmagában megkapja a szemet, de a parkban botanikai különlegességek, szökőkutak és egy tó is található. A 240 hektáron elterülő zöldet az angol tájparkok mintájára tervezték meg. A közepén álló palotával együtt tökéletes harmóniáját valósítja meg az építészetnek és a kertépítészetnek. A palota, az erdők, a barlangok, az amfiteátrumok, a templomok és a kínai falu romjai között egy egész napot is könnyedén el lehet tölteni sétával és piknikezéssel. A palotát belülről is érdemes megnézni, berendezése ma is tükrözi az eredetileg rá jellemző fényűzést, hiszen történetének kezdetén valóban uralkodói rezidenciaként használták.

Herkules szobor

A 8,25 m magas alkotás Kassel legismertebb jelképe. A Wilhelmshöhe parkban áll, 600 m-rel a tenger szintje felett. Alapját az Oktogon, valamint az annak tetején álló, piramis alakú oszlop adja. Nem csak maga a bronz szobor, de az azt tartó alkotások is műemléki védelem alatt állnak, együttes magasságuk meghaladja a 70 m-t. Herkules szobrát 1701-1717. között készítették az olasz Giovanni Francesco Guerniero tervei alapján. Tetejébe több mint 200 lépcsőfok vezet fel.

Grimm-testvérek Múzeuma

A kis Bellevue palotában kapott helyett a város híres szülöttei előtt tisztelgő múzeum. A Grimm-testvérek elsősorban népmeséikről voltak híresek, melyekbe a régió hagyományait és hiedelemvilágát is beleszőtték. 1798-1830. között éltek Kasselben, azaz munkásságuknak nagy része ebben a városban keletkezett. A múzeumot 1960-ban nyitották meg, különlegessége, hogy könyveiknek többségéből a legelső kiadás látható itt, de bemutatják életútjukat és azt is, hogy mi minden szolgált nekik inspirációként.

Fridericianum Múzeum

1769-1776. között épült neoklasszikus stílusban, eredetileg is azzal a céllal, hogy múzeum legyen belőle. Ez volt Európa másodikként megnyílt múzeuma a londoni British Múzeum után. A kiállításokon a művészetek valamennyi ága képviselteti magát, 1955 óta otthont ad Kassel egyik nevezetességének, a kortárs művészeteket bemutató multimédiás show-nak, a Documentanak is, amit öt évente rendeznek meg.

Ballhaus

A kis neoklasszikus stílusú épületet 1808-ban építtette Napóleon testvére. A színháznak szánt Ballhaus-t Leo von Klenze, a neves müncheni építész tervezte. Később alakították át bálteremmé és ekkor díszítették falait lenyűgöző látványt nyújtó festményekkel. Jelenleg időszakos kiállításoknak ad otthont.

Löwenburg kastély

Gyönyörű példája a neogótikus építészetnek a 18. század végén épült kastély. Belső dekorációját középkori hagyományoknak megfelelően alakították ki, egyedi bútorokat, szobrokat és csodálatosan kidolgozott ólomüveg ablakokat lehet itt látni. Az 1793-1781. között épült kastély tornyai és felvonóhídja a középkori várak világát idézi, benne ebből a korszakból származó páncélokat és fegyvereket állítanak ki.

Természettudományi Múzeum

Nem csak az itt látható kiállítások, de maga az épület is nagyon érdekes. 1605-ben készült, ez volt Kassel első színházépülete, az Ottoneum. A múzeumot 1885-ben alakították ki benne, gyűjteménye az egyik legrégebbi Európában, magában foglalja a természettudományos világ számos ritka kincsét. A tárlatok keretében elsősorban Kassel környékének élővilágáról tudhatunk meg többet.

Mese-útvonal

Németország tematikus útvonalai közül az egyik legizgalmasabb a Hanautól Brémáig haladó útvonal, melynek egyik legjelentősebb állomása a Grimm-testvérek folytán Kassel. A számtalan világhírű, 160 nyelvre lefordított és több millió példányban kinyomtatott történet és mesehős mellett, akik itt keltek életre, az író páros egyéb szálakkal is kötődött a városhoz. Jakob Grimm különösen szívébe zárta a Kasselt, azt mondta, itt töltötte életének legszebb éveit.

Murhardsche Könyvtár

A kasseli egyetem kötelékébe tartozó könyvtár a rengeteg könyv mellett egyéb érdekességeket is tartogat, melyek miatt a turistáknak is érdemes betérniük ide. Pincéjében felbecsülhetetlen értékű történelmi dokumentumokat őriznek, köztük a Gutenberg-féle Bibliát, a Hildebrandtlied néven ismert 9. századi iratot, ami az első német nyelven született dokumentum, valamint a Grimm-testvérek archívumát is.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version