Rab

Az Adriai-tengerben fekvő szigetek és zátonyok nagyon változatos képet mutatnak. Középkori városok, érintetlen, kopár területek, nudista strandok és romantikus öblök, híres borvidékek és zöldellő hegycsúcsok váltják egymást. Annyi biztos, a többezer horvátországi sziget között mindenki megtalálja, amit keres. Legyen szó természetjárásról, luxusnyaralásról vagy véget nem érő bulikról, a lehetőségek szinte korlátlanok.

Rab

Aki úgy érkezik Rab-szigetre, hogy előtte nem néz utána, mire is számíthat, könnyen meglepődhet. Rab ugyanis közismerten Horvátország egyik nudista paradicsoma. Maga a horvátországi nudizmus is itt született meg 1936-ban, amikor a helyi illetékesek engedélyezték VIII. Edward királynak és Simpson kisasszonynak, hogy meztelenül fürdőzzenek a Kandarola strandon. A bugyi nélküli úszás lehetősége azonban korántsem a legnagyobb értéke Rab-szigetnek. Az erődített szigeten a négy elegáns, románkori templom harangtornya és a középkori kőépületek bájos kuszaságának látványa, a sziget északi részén pedig Lopar homokos partjai még nagyobb vonzerővel bírnak.

Murter

Murter

Murter-sziget közvetlenül a szárazföld mellett fekszik, egy felvonóhíd kapcsolja őket egymáshoz. Körülötte szétszórva számtalan apróbb sziget helyezkedik el, egyrészt ezért, másrészt a Kornati Nemzeti Parkhoz való közelsége miatt kedvelt bázisa a vitorlázóknak. Úgy tartják, Murter a legjobb hely az Adrián ahhoz, hogy elsajátítsuk a vitorlázás fortélyait. Az Adriai Hajózási Akadémia minden nyáron Jezeraban indít tanfolyamokat, ahol a kezdőktől a haladókig mindenkinek tudnak újat mutatni.

Pag

Pag-szigetről a legtöbbeknek, akik valaha jártak már Horvátországban, egyértelműen a híres Paski Sir vagyis a juhtejből készült pagi sajt jut eszébe. Természetesen nem ez az egyetlen érv szól a pagi nyaralás mellett. A helyi strand partyk Horvátországszerte nagy hírnevet szereztek maguknak. A Novalja mellett található Zrce strand az egyetlen hely az országban, ahol a bárok és a klubok 24 órában nyitva tartanak. A hosszú nyári napok szinte mindig a különböző klubokban és discokban végződnek, hiszen azok, akik Pag-szigetet választják úticélnak, általában éppen ezt a pezsgést keresik.

Palagruza

Palagruza

Az Adriai-tenger közepén, félúton Horvátország és Olaszország között emelkedik ki a hullámokból a kis Palagruza-sziget. Bár lakóépületeket nem találunk, egy 1875-ben épült világítótorony ül a sziget legmagasabb pontján, amit akár bérbe is vehetünk egy hétre. Érdemes előre bevásárolni, mert élelmiszert a szigeten nem tudunk venni, csupán a toronyőrtől juthatunk hozzá néha egy-egy friss fogáshoz. Innen gyalogosan, zegzugos ösvényeken keresztül érhető el a két, kavicsos strand, Stara Vlaka és Veli Zal, melyeknek sekély vize ideális a gyerekek számára is.

Lopud

Az apró, autóforgalomtól mentes Lopud-sziget kiváló lehetőséget nyújt, hogy a dubrovniki turistaáradatból egy napra elmeneküljünk. A szigeten mindössze egyetlen település van 269 lakóval egy gyönyörűen ívelt öbölben. Innen 15 perces sétával elérhetjük Sunj homokos strandját, magunkba szívhatjuk a vadon termő fűszernövények buja illatát. Dubrovnikból 50 perc alatt juthatunk át komppal vagy 30 perc alatt motorcsónakkal Lopudra. Naplemente után visszatérhetünk a szárazföldre és újra belevethetjük magunkat a városi életbe.

Csatlakozz a csoportunkhoz!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here