Kezdőlap Lengyelország Látnivalók a Mazuri-tóvidéken

Látnivalók a Mazuri-tóvidéken

0

A Mazuri-tóvidék kiterjedt területén 2000 tó, erdőségek és történelmi városok foglalnak helyet. Lengyelország természeti szempontból egyik leglátványosabb vidéke ez, paradicsoma a vitorlázóknak, szörfösöknek, horgászoknak, túrázóknak, kajakosoknak, lovasoknak és kerékpárosoknak. Nyáron és télen egyformán széles azon lehetőségek skálája, melyekkel a Mazuri-tóvidék garantálni tudja a tartalmas és élményekben gazdag kikapcsolódást.

A 310 km2-es területen lévő ezernyi tó a jégkorszakban keletkezett, amikor Európa egyes részeit és Lengyelország észak-keleti vidékeit is jégtakaró borította. Ennek a visszahúzódása után maradtak meg a tavak, melyeket csatornák és vízi utak átláthatatlan hálózata kapcsol egymáshoz. A 18. században kialakított mazuri csatornák biztosítják a tóvidék összeköttetését a Balti-tengerrel. Különleges táj ez Közép-Európa legkiterjedtebb erdőségével és semmihez sem fogható természeti szépséggel.
A ritkán lakott régió a lengyelek számára is elsősorban üdülőhely, ahol az aktív pihenésnek semmi sem állhat útjába. Évről évre nő a külföldi látogatók száma is, a Mazuri-tóvidék mind előkelőbb helyet foglal el az ország legnépszerűbb látnivalóinak listáján.

Augustów

Lengyelország egyik legnagyobb területű erdejének nyugati szélén található az Észak Velencéjeként is emlegetett város. Három tó közvetlen szomszédságában terül el Augustów, ami elsősorban fürdővárosként vonzza a turistákat. Nyaranta a kisváros 30.000-es népessége sokszorosára duzzad, a nyaralók megtelnek, akárcsak a yacht kikötő és a strand. Maga a város kevés történelmi látnivalót tartogat, mivel a II. világháború régi épületeinek nagy részét romba döntötte. Ez azonban turizmusára egyáltalán nem nyomta rá bélyegét, a túrázók bázisként használják a tóvidék felfedezéséhez. A turista szezonon kívül Augustów egy csendes, álmos kis település.

Swieta Lipka

A modernkori Lengyelország egyik legszebb barokk épülete a Szűz Máriának szentelt zarándoktemplom, mely a középkorban az ország legtávolabbi vidékeiről is ezerszám vonzotta a hívőket. A Swieta Lipka egy komplexum, mely magában foglalja a templomot, a kolostort és más kiegészítő épületeket, melyek mindegyikében az eredeti díszítés szinte sértetlen állapotban maradt fenn. Nyaranta minden pénteken zenés estet tartanak, ahol kiemelkedő hazai és külföldi orgonisták, énekesek előadását lehet megnézni.

Boyen erőd

1848-1855. között építették, hogy lezárja a stratégiailag fontos földszorost a Niegocin és Kisajno tavak között. Létrehozásának egyik legfőbb szorgalmazója Hermann von Boyen generális volt, akiről az erőd a nevét is kapta. A poroszok számára a Mazuri-tavaknál kiépített védrendszer óriási jelentőséggel bírt, az I. világháború kitörését megelőzően az előrenyomuló orosz hadsereget akarták velük megállítani. Az erődben 3000 katona állomásozott. A háború után az épület funkciója megváltozott, kórházként kezdték el használni. A II. világháború idején Hitler Farkasvermének egyik kiállása lett, melyet végül harc nélkül foglalt el a Vörös Hadsereg. Mozgalmas történelmét az építmény meglepően jó állapotban vészelte át, Lengyelországban kivételes példáját adja a porosz erődépítészetnek. Benne ma múzeum működik és év közben számos kulturális eseménynek ad otthont.

Rapai Piramis

Lengyelország híres piramisa nem más, mint egy 19. századi sír. Az orosz határ közelben fekvő Rapa faluban található építménynek mintha valóban egyiptomi gyökerei lennének. Friedrich Wilhelm von Fahreinheit, a helyi földbirtokos és az egyiptomi kultúra szakértője, valamint megszállott műgyűjtő építtette. Mivel az egyiptomi piramisokat mindig is csodálattal szemlélte, úgy döntött, egy hasonlót felépítettet maga és családja számára saját birtokán is. A családi sírt a dán szobrászművész, Bertel Thorvaldsen tervezte, építéséhez követ és téglát használtak fel. 1811-ben készült el kb. 5 km-re a Fahrenheit család palotájától. Az első, akit ide temettek, Fahrenheit báró 3 éves kislánya, Ninette volt. Természetesen, a sírban fekvő valamennyi test a valódi piramisokhoz hasonlóan mumifikálódott. A II. világháborúban az építmény erősen megrongálódott, de az 1990-es években helyreállították és műemléki védettség alá helyezték. Bár bejáratát befalazták, az oldalán lévő üvegablakokon be lehet látni az épület belsejébe.

Mikolajki

A Vitorlások falujának és a Mazuri-tóvidék gyöngyszemének is nevezik az apró tóparti települést. Mikolajki büszkén mondhat magáénak egy professzionálisan kiépített és felszerelt vitorláskikötőt, számos pubot és éttermet. Nyaranta regatták, yachtok és kirándulóhajók töltik meg a kikötőt, a vitorlázás több ezer megszállottja jön el ide, hogy gyönyörű környezetben élvezhesse a tóvidék adottságait. A kb. 4000 lakost számláló település utcáin jó időben csak úgy nyüzsögnek a turisták, de Mikolajki szezonon kívül sem süllyed mély álomba.

Kadzidlowoi Vadaspark

A Pisz erdőben kialakított vadasparkban a látogatók a Mazuri-tavak környékének vadvilágával ismerkedhetnek meg. Az állatok olyan környezetben élnek, ami a természetes élőhelyükhöz nagyon hasonló, így szokásaikat is jobban megfigyelhetik az érdeklődők. A park hatalmas mérete miatt kizárólag vezetővel látogatható, aki minden egyes állatfajról rövid előadást tart, melynek során azt is elmondja, melyek a fokozott védelmet igénylő fajok. Közülük a parkban megtalálható a hiúz, a farkas, az eurázsiai sasbagoly, a nyírfajd és a siketfajd.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version