AmalfiAmalfi városa a híres Amalfi-partok fő ékessége. A hegyekkel szegélyezett partvidék legnagyobb és legnépszerűbb üdülőhelye Campania tartományban. Az Amalfi Köztársaság egykor igazi tengeri nagyhatalom volt, a dicső múltat őrzik a város hagyományai és történelmi épületei.

A turisztikai szezon tavasztól őszig tart, a legtöbben júniustól szeptemberig látogatnak ide. Az időjárás még ősszel is nagyon kellemes, ráadásul ekkor már a hotelek is csökkentett árakkal várjak a vendégeket. Bár arról azért nem szabad elfeledkezni, hogy a hajókirándulási lehetőségek ekkor már korlátozottabbak, illetve a szállások egy része bezárja a kapuit, de igaz ez néhány érdekes látnivalóra is.

Amalfi főtere a város életének központja. Nyaranta a teraszos kávézók asztalait vegyesen foglalják el a helyiek és a turisták. Mindig ideális hely egy jó beszélgetéshez, egy finom vacsorához vagy ahhoz, hogy gyönyörű környezetben élvezzük a napsütést. Itt található a város egyik legnagyobb nevezetessége a 12. században épült Szent András katedrális, vagyis a dóm. Egy széles lépcsősor tetején ülve uralja a városközpontot. Arculatában az arab hatás is felfedezhető, belseje inkább barokk stílusú és itt találjuk a városvédő Szent András földi maradványait rejtő kriptát is. Egy korábbi, 9. századi templom helyén építették, illetve rombolás nélkül, ügyesen egybeolvasztották a régi és az új templomot egy hathajós, román stílusú bazilikává. A dóm épületéhez kapcsolódik egy másik templom, ami ma már múzeumként működik, itt Amalfi múltjához kapcsolód kiállítást nézhetünk meg. Itt található a Chiostro del Paradiso rendház, benne középkori falfestményekkel.

AmalfiAmalfi régi és neves hotelje a Kapucinusok Szállodája, ahol Wagner, Ibsen és Andersen is megfordultak. A város aprócska, könnyedén bejárható. Sikátoraiban bőven böngészhetünk a helyi szuvenírek és az itt termő citromból készült mindenféle termék között. Világszerte híres a limoncello, ebből mindenképp hozzunk haza egy üveggel. Szebbnél szebb kávézókban üldögélhetünk, majd a sétát folytathatjuk a tengerparton. A kikötőben a luxusyachtok mellett halászhálókkal megrakott apró csónakok ringnak. A hullámtörőn érdemes végigsétálni, csodás képet készíthetünk innen Amalfiról. A tengerparton találjuk a város 13. századi hajógyárának maradványait. Dél-Olaszország egyetlen megmaradt arzenálja ez, mely 1242 és 1272. között épült.

Amalfi strandja

A város és környéke nevezetes csodás strandjairól, közülük is a Spiaggia Fornillo a legismertebb, ami a belvároshoz nagyon közel fekszik. Bár a legtöbb turista nehezen szakad el a strand homokjától, ha Amalfin nyaralunk, kár lenne kihagyni a hajókirándulásokat. Az Amalfi-partok mentén haladnak a túrák, megnézetjük a környező városokat és szigeteket, mint Ravello, Sorrento, Ischia és Capri. Rendszeresen járnak a kompok és a szárnyashajók innen a Nápolyi-öbölbe, ezek általában gyorsak és olcsók. A hajótúrák felejthetetlen élményekkel gazdagítják az Amalfiban töltött időt.

Csónakokkal juthatunk el a Grotto dello Smeraldohoz, a Smaragd barlanghoz, mely a tenger alatt található és különleges zöld színéről kapta nevét. A földöntúli látványt a fény törése okozza a tengervíz felszínén, ami ezáltal színesre festi a barlang falát és a homokos talajt. Idegenvezetéssel becsónakázhatunk a barlangba, ahol cseppköveket is láthatunk.

Amalfi felett, a hegyekben találjuk a gyönyörű Ravello városát, ami olyan neves művészeket ihletett meg, mint Bocaccio vagy Wagner. Amalfiból busszal könnyedén feljuthatunk ide és élvezhetjük a pompás kilátást a Villa Cimbrone és a Villa Rufolo kertjeiből, ahol nyaranta komolyzenei koncerteket tartanak.

Az Amalfi-partok települései már a római korban is elegáns nyaralóhelynek számítottak. Ma sincs ez másként, hiszen a homokos tengerpartokra, a festői városokra és a lenyűgöző mediterrán vidékre egyszerűen nem lehet nemet mondani.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here