BirminghamAnglia második legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő városa. Lendületes, változatos, csupa kultúra és szórakozás, tele díjnyertes éttermekkel, fantasztikus vásárlási lehetőségekkel, nívós éjszakai szórakozóhelyekkel, egész évben zajló nemzetközi rendezvényekkel. Birmingham, az örökmozgó metropolisz sosincs híján az érdekes és izgalmas történéseknek.

Ma már nehéz elképzelni, de Birmingham 1500 évvel ezelőtt kis földműves településként kezdte pályafutását. A 12. században nyerte el a városi rangot, ezzel együtt megkapta a vásártartás jogát, ami elindította a fejlődés útján. Birmingham hamarosan a kézművesek és a kereskedők gyűjtőhelye lett, egy mozgalmas kisváros, ahol a középkorban a gyapjúipar kiteljesedése is nagy lökést adott a gazdaságnak. A 18. század végére már több mint 70.000 lakója volt, ipara pedig tovább bővült kerékpár- és gumigyártással, kiépült a vasút, megalapították egyetemét és a városi színházat is. Napjainkban Birmingham gazdaságának két vezérfonala a pénzügy és a turizmus, a több mint egy millió fős város bevételeiből hihetetlen iramú fejlődést produkál.

New Street

Birmingham egyik leghíresebb utcája a New Street, egyik végén a Városháza 1832-ben emelt épületével, mely ragyogó példája a viktoriánus építészetnek. Egy római templomhoz hasonlít, lenyűgöző eleme a 40 díszes, márványból készült korinthoszi oszlop. 1847-ben a város zenei életének központja lett, amikor itt mutatták be Mendelssohn Illés című oratóriumát. Ma gyönyörű és világszínvonalú akusztikai adottságokkal büszkélkedő Szimfonikus Termében a világ legnevesebb előadói lépnek fel, ez az otthona a birminghami Szimfonikus Zenekarnak is. A New Street másik ékessége az 1874-1878. között épült Tanácsháza, a híres “Big Brum” órával, ami a város becenevét viseli.

Victoria Square

Victoria Square

A New Street másik végén terül el a Birmingham legszebb épületeivel körbevett Victoria Square. A tér korábban a Tanácsháza nevet viselte, 1901-ben kapta mai nevét, amikor itt helyezték el Viktória királynő szobrát. A tér a 20. században forgalmas közlekedési csomópont lett, már akkoriban készültek tervek az autók innen való kitiltására, amit sikerrel véghez is vittek, így a Victoria Sqaure ma már kizárólag a gyalogosoké. Az itt álló szökőkút az egyik legnagyobb Európában, a tér pedig sok szempontból központi szerepet tölt be a városban, rendezvények élénk színhelye.

Chamberlain tér

A Chamberlain téren álló szökőkút és szobor a tér névadójának állít emléket, aki Birmingham történetének egyik legnépszerűbb és legsikeresebb vezetője volt. Joseph Chamberlain a 19. században irányította a várost, a róla elnevezett tér nem túl tágas ugyan, de annál tökéletesebben elrendezett. Itt található a Birminghami Múzeum és Művészeti Galéria, a város legnagyobb ilyen jellegű intézménye. Az 1885-ben megnyílt múzeumot az ország legjobbjai közé sorolják, kiállításain láthatók középkori, preraffaelita és kortárs műalkotások, festmények, szobrok, kőkori régészeti leletek.

Centenary Square

A Centenary Square a város legújabb tere, itt áll a Francin Houben által tervezett és 2013-ban megnyílt Birminghami Könyvtár. A város modern kori építészetének egyik legszebb darabja a földalatti amfiteátrummal és a tetején, a 7. emeleten egy “titkos kerttel” is rendelkező épület – ide üvegfalú lifttel lehet feljutni, páratlan panorámát tár elénk a városra. A levéltári dokumentumok, fotók és ritka könyvek mellett Európa legnagyobb könyvtárának nevezetessége, hogy itt őrzik Nagy-Britannia legfontosabb Shakespeare gyűjteményét. A több mint 400.000 kötetet tartalmazó könyvtár nem csak az olvasás szerelmeseinek, de az építészeti érdekességek iránt rajongóknak is igazi csemege.

Ékszer-negyed

Ékszer-negyed

Birmingham egyik leghíresebb városrésze az Ékszer-negyed, ahol több mint 200 ékszerüzlet és ezüstműves műhelye található. A város az ékszerkészítés angliai központja lett attól kezdve, hogy a 17. században II. Károly Franciaországból csillogó brokátokkal és mívesen megmunkált ékszerekkel tért haza, ezzel pedig új irányt adott az arisztokrácia ízlésének. Még napjainkban is a Jewelery Quarter ékszerészeinek kezei alól kerül ki az Angliában készült ékszerek több mint 40%-a. A műhelyek között több tucat olyan van, ami nyitva áll a látogatók előtt és bepillantást enged az ékszerkészítés fortélyaiba. A negyed építészeti szempontból is érdekes, 200-nál is több műemléki épület sorakozik utcáiban. Az Ékszer-negyed Múzeum a környék kihagyhatatlan látnivalója. Az egykor ékszergyártáshoz használt épületet 80 évnyi működés után 1981-ben zárták be, ekkor alakították ki benne a negyed történelmét és az ékszerművesek munkáját bemutató gyűjteményt.

Thinktank Planetárium

A városközponttól 10 perces sétával juthatunk el a Thinktank Planetáriumhoz, ahol 10 különböző téma köré csoportosítva mutatják be a tudományokat. Ez a tudományos múzeum a lehető legmodernebb, interaktív és informatív, a tudományos eredményeket szórakoztató és látványos formában ismerteti meg a látogatókkal. A család akár az egész napját is tartalmasan eltöltheti a Thinktankben, ahol a közlekedési eszközöktől kezdve az ipari berendezéseken át az orvosi műszerekig megismerhetjük a technológia több mint 250 éves fejlődését, míg a múzeum természettudománnyal foglalkozó részén a zoológia, a rovartan, a geológia és az ásványtan varázslatos világát mutatják be.

Csatornák

Birminghamet rengeteg csatorna szeli át, a város fénykorában, az 1700-as években több mint 100 hajó közlekedett a városban rendszeresen. Az utazóknak ma is lehetőségük van vízre szállni és bejárni a csatornákat, megcsodálni a várost egy egészen más perspektívából.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here