Higiénia Múzeum - DrezdaNémetország a világ néhány legjobb múzeumát tudhatja magáénak. A kínálat azonban nem merül ki a festmények, régészeti leletek és vallási ereklyék gazdag repertoárjában, hiszen az ország számos városában találhatók olyan különleges gyűjtemények is, melyek egészen új élményekkel várják a turistákat. A nevezetességek listáján csak ritkán szereplő látnivalókat a következő utazás alkalmával érdemes beilleszteni az útitervbe.

Higiénia Múzeum – Drezda

Születés, szex, halál, evés, ivás és higiénia kapcsolata kreatív módon tálalva. A múzeumot 1912-ben hozták létre nevelési célzattal, bemutatva a kor higiéniai termékeit. Ma már interaktív kiállítások keretében ismertetik meg a látogatókat az emberi testtel, nem a szokványos módon. A múzeum mottója: “csodálkozz-tanulj-próbáld ki!”, már sejtetni engedi, hogy nem egy átlagos múzeumi séta vár ránk. A sport, a kultúra, a társadalom és a történelem szempontjából vizsgálhatjuk meg az emberi test szépségét, ismert és kevésbé ismert tulajdonságait. A múzeum mind az öt érzéket bevonja a megismerésbe, olyan világba kalauzol, ami valamennyi korosztály számára tartogat meglepetéseket.

Illatmúzeum – Köln

Illatmúzeum - Köln

A kölnivíz otthonában egy illatmúzeum a legméltóbb helyen van. A Farina Illatmúzeumban a parfümök mesés világát ismerhetjük meg közelebbről, hol is tudhatnánk meg többet készítésének titkairól, mint a világ legrégebbi, 1709-ben alapított parfümgyárában. A többemeletes épületben részletesen bemutatják a parfümkészítés valamennyi folyamatát, három évszázad illat- és kultúrtörténetét, egészen a rokokó korszaktól kezdve. Nemcsak az illatok repítenek vissza az időben, de az itt kiállított műtárgyak, bútorok is visszaidézik a kölnivizet előállító Farina-dinasztia fénykorát. Megtudhatjuk, milyen illatokkal növelhetjük a kreativitást, milyen összetevőkre van szükség ahhoz, hogy parfüm csábító legyen vagy éppen jobb teljesítményre ösztönözzön. Mindezt az eredeti környezetben, ahol a világhódító illatok évszázadokkal ezelőtt születtek.

Német Szakácskönyv Múzeum – Dortmund

A finom ételek valamennyi történelmi korszakban fontos szerepet töltöttek be a társadalmakban. Akár főzni, akár enni szeretünk, ez a múzeum nem fog csalódást okozni. Kezdetben a híres 19. századi német szakácskönyv író, Henriette Davidis könyvei képezték a gyűjtemény alapját. Az írónő két évtizeden keresztül élt és dolgozott Dortmundban, könyveinek különlegessége, hogy nemcsak a főzésről és az ételek elkészítéséről szólnak, de a kor háziasszonyát számos hasznos tanáccsal is ellátták. Ezeken keresztül bepillantást nyerhetünk a múlt századi német háztartásokba, megismerhetjük a felhasznált alapanyagokat, az ételkészítési praktikákat és az otthonokban használt berendezéseket. Megnézhetjük, hogy milyen forradalmi változásokat hozott a konyhákban az 1960-as évektől kezdődő technológiai forradalom, a háztartási kisgépek terjedése, ezeken keresztül pedig mélyebben beleláthatunk a kor társadalmába is. A múzeumban több tízezer szakácskönyv sorakozik, köztük igazi kincseket is találunk, melyek az 1600-as években íródtak.

Zsiráf Múzeum – Dortmund

Közel 6 m-es magasságával a zsiráf a világ legmagasabb állata. Általában Afrika sztyeppéin van otthon, de a jelek szerint Dortmundban is igencsak jól érzi magát. Több példány lakik a város állatkertjében, de az igazi zsiráf rajongók számára kötelező látnivaló a múzeum is, ahol mindenféle formájú és méretű zsiráfokat lehet látni. A múzeumot 15 éve alapították, azóta gyűjteménye egyre bővült, ma már több tízezer tárgy sorakozik a polcokon – bögrék, szobrok, bélyegek, gyerekjátékok, ékszerek, használati és dísztárgyak zsiráf motívummal ellátva. A magánkézben lévő gyűjteményt, ha csoportosan szeretnénk meglátogatni, nem árt előre időpontot foglalni.

Bábmúzeum – Lübeck

Bábmúzeum - Lübeck

Lübeck egyik romantikus szegletében, öt középkori téglaházban alakították ki a múzeumot, melyben Fritz Fey bábgyűjteményét láthatjuk. Az 1940-ben született bábművész családjában hagyományosnak számított ez a hivatás, így egész életét bábok között töltötte. A világ minden tájáról gyűjtött figurákat, köztük marionett bábokat, hasbeszélő és árnyékbábokat is. A múzeum az izgalmas és a kívülállók számára mindig kicsit misztikus bábszínház több évszázados történetét tárja a látogatók elé. Az Európából, Afrikából és Ázsiából származó bábfigurák egy több mint 1000 darabos gyűjteményt alkotnak, melyet plakátok, hangszerek, komplett díszletek és más, a bábelőadásokhoz használt kellékek egészítenek ki. A műalkotás számba menő, gondosan faragott és festett bábok nemcsak a gyerekek számára érdekesek.

Kenyérmúzeum – Ulm

A múzeumot két vállalkozó alapította 1955-ben, akik maguk is pékségeket üzemeltettek. A maga nemében a múzeum sokáig egyedülálló volt a világon, eddig több mint 1 millió látogatót fogadott. A 18 ezer kiállítási tárgy mindegyike a kenyérkészítés történetéhez kapcsolódik, bemutatja, hogy a világ különböző pontjain milyen helyet foglalt el a legrégebbi pékáru az emberek mindennapjaiban. Megnézhetjük, az elmúlt 6000 évben hogyan fejlődött a gabona őrlés és a kenyérkészítés technikája, hogyan befolyásolták azt a társadalmi és kulturális változások. A múzeum szakkönyvátárban 6000 könyv található, köztük számos archív dokumentum. A kiállítás a kőkortól kezdve a napjainkig öleli fel a kenyérkészítés történetét, illusztrálva azt tárgyakkal és filmekkel, bemutatva a középkori céhek címereit és kitérve a különböző vallásokra is.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here