Krk-szigetKrk a legnagyobb, az egyik legnépesebb és nyaranta az egyik legnyüzsgőbb szigete Horvátországnak. A Kvarner-öbölben fekvő szigetet híd köti össze a szárazfölddel és saját reptérrel is rendelkezik, könnyű megközelíthetőségének pedig nagy szerepe van abban, hogy rengeteg turista érkezik ide. Őket szép számmal várják a hotelek, kempingek, apartmanok, a gyönyörű strandok és a színvonalas szolgáltatások. Évszázadok óta nevezik Arany-szigetnek is, napfényes partjai miatt valóban kiérdemelte ezt a becenevet. Krk-sziget természeti szépsége jóval túlmutat a kellemes és látványos strandokon. Északi része sziklás, déli felén viszont buja növényzet zöldell. Középső részein kitűnő minőségű borszőlőket termesztenek, az erdőket túraútvonalak szelik át.

Azonban, mint az Adria legtöbb szigetének, Krk-nek is legfőbb vonzerejét a tenger és a napfény adja. Úszni, napozni a sziget déli, keleti és nyugati részein számos öbölben lehet, de a strandolással töltött napokat érdemes színesíteni városnézéssel is, hiszen Krk szép óvárosokat, értékes műemlékeket tartogat a turistáknak.

Krk városA sziget középpontjában fekszik az egyébként is központi szerepet betöltő település, Krk város. Mint Horvátország tengerparti településeinek többsége, ennek múltja is több mint 1000 évre tekint vissza, amikor a rómaiak telepedtek le itt, termálfürdőket, templomokat és egyéb közösségi épületeket emeltek, de ennek nyomait ma már szinte sehol sem láthatjuk. A későbbi korok azonban értékes történelmi örökséget hagytak az utókorra. Krk óvárosát ma is falak veszik körbe, a Kamplin téren álló Frangepán Kastély is az erődítmény része volt, a város harcos múltjáról tanúskodik. A tenger melletti sokszögletű torony a 15. században épült, ékessége Krk partjainak és ma a helyiek egyik kedvenc találkahelye. A régi Városháza épületét címer és egy nagyon érdekes óra díszíti, ami már a 16. század óta uralja a város főterét, az innen induló fő utcán üzletek, galériák sorakoznak. Krk város egyik kötelező látnivalója a Vela piactér a Városháza előtt, melynek létezéséről először a 13. században írtak. A 16. századtól kezdve rendezték meg itt a vásárokat, a téren pedig az i.e. 4. századból származó régészeti leleteket is megnézhetjük. A katedrális Krk egyik legfontosabb épülete, egyben szimbóluma is. Az 5. században korai román stílusú bazilikaként épült egy régi római termálfürdő helyén. Az évek során azonban többször átalakították, ez a későbbi stílusirányzatok keveredésén jól nyomon követhető. Krk óvárosában a szűk utcák labirintusát már májustól külföldiek töltik meg. A város romantikus, történelmi hangulata a régi kőépületek között sétálgatva kézzelfoghatóvá válik. Templomokból, akárcsak a legtöbb horvát városban, itt sincs hiány. Az egyik legszebb a Szent Mihály arkangyalnak szentelt, 13. századi, valamint a 12. századból származó Szent Margit templom.

Koralj strand, KrkA városfalakon kívüli településrészen rengeteg szálláslehetőséget találunk családi házakban, hotelekben és kempingekben. Krk város több mint 5000 fős állandó népessége nyaranta megduplázódik, ebben nagy szerepe van a városkörnyéki strandoknak, melyek már a 20. század eleje óta jelentős idegenforgalmat bonyolítanak, néhányuk azonban csak az elmúlt években indult fejlődésnek. Az egyik legújabb strand a város kikötőjétől, a hullámtörő mentén húzódik Jezevac felé. Krk óvárosának kijáratánál több öböl húzódik a Koralj és Drazica hotelek alatt, ahol a sziget legelső fürdőhelyei épültek ki.
A betonozott strandok és a homokos tengerfenék egész nyáron sok fürdőzőt vonzanak, akik a pihenés mellett aktívan is kikapcsolódhatnak – lehetőség van vízibiciklit bérelni, röplabdázni, teniszezni – vagy gyönyörű kilátással Krk ősi városfalaira élvezhetik a napsütést.
Krk kitűnő kiindulópont a sziget több részének felfedezéséhez.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here