Kezdőlap Olaszország Közép-Olaszország szélén: A Marche régió

Közép-Olaszország szélén: A Marche régió

0

Közép-Olaszországban járva van egy régió, mely kevéssé ismert a turisták körében. Egy régió, melyben a mesebeli tengerpartokon túl, a csodás hegyvidékeken át számos elképesztő kalandban lehet részünk. Láthatunk régi, a reneszánsz korból fennmaradt épületeket, részt vehetünk koncerteken és fesztiválokon, túrázhatunk az érintetlen természetben vagy akár múzeumról múzeumra járva gyönyörködhetünk abban, milyen is lehetett a régmúltban élni. Bárhogy is döntünk, mindenképp varázslatos élményekkel gazdagodhatunk, amennyiben felfedezzük Olaszország rejtett kis dobozkáját a Marche régiót.

A Marche régió az Adriai-tenger partján fekszik, ám az Appenninekkel is szomszédos, talán épp ennek a kettősségnek köszönhető az, hogy ezt a környéket nem lepték el a turisták, így a tömegeket kevéssé kedvelő látogatóknak kedvez ez a szenzációs hely. Fekvésének köszönhetően nagyrészt dombokból és hegyekből áll, ám alacsonyan fekvő homokos tengerpartokban is bővelkedik. Hosszú kiterjedésű aranyszínű homokos strandok, kristálytiszta víz, naplemente. Hogyan is lehetne egy nyári estét meghittebbnek elképzelni? Júliusban és augusztusban mindenképp ez a tökéletes esti program amennyiben itt töltjük a szabadidőnket. A tavaszi, illetve őszi időszakok inkább a túrázáshoz és egyéb kirándulásokhoz kedveznek, míg télen igazi síparadicsommá válik a környék. A februártól áprilisig, illetve az októbertől decemberig tartó időszakok csak azoknak ajánlottak, akik kifejezetten szeretik az esős időt, hisz ilyenkor szinte Angliában találjuk magunkat-, már ami az időjárást illeti.

A természet szerelmesei mindenképp élvezni fogják a környéken található nemzeti parkok és természetvédelmi területek nyújtotta látvány- és élményvilágot. A Monte Sibillini Nemzeti Park, a Gran Sasso és a Monti della Laga Nemzeti Parkok, a regionális parkok és természetvédelmi területek mesés állatokkal és csodálatos növényekkel vonzzák magukhoz a látogatókat. A rendelkezésünkre álló madárlesből megfigyelhetjük a szirti sast, a vándorsólymot és a fülesbaglyot egyaránt, utána sétálhatunk egyet az erdők csodás világában, s ha szerencsések vagyunk újabb ritka állatfajtákat is megpillanthatunk. A sportok szerelmesei a túrázáson túl kerékpározhatnak, lovagolhatnak vagy akár kenuval is felfedezhetik az érintetlen természet bugyrait. Azok számára, akik kedvelik a síelést, a snowboardot és a sífutást, az Appenninek egy tökéletes helyszínt nyújt a kikapcsolódásra. 9 különböző hosszúságú és nehézségi fokozatú sípálya várja a sportolni vágyókat, míg egy fokkal alacsonyabban az Ice Palace a korcsolyázóknak nyújt nagyszerű szórakozási lehetőséget.

Amennyiben Marche régiójában járunk mindenképp meg kell kóstolnunk a helyi konyha ízeit. A régióban nem egy nevezetes étel vagy ételtípus van, hanem a helyiek sajátos ízvilága jelenik meg az összes ételen. Kiemelhetjük azonban a húsételek közül a malac sültet és a pácolt bárányt, valamint a régió egyik kedvelt ízesítőjét, a szarvasgombát. Természetesen nem létezhet olasz régió tésztaételek nélkül, ezekből is a vincisgrassit emelhetnénk ki, mely a lasagne elődje. Tengerparton fekvő hely révén a helyi ételekben gyakran megjelennek a halak is, kiemelten híres a helyi halászlé, mely 14 különböző halfajból áll. A legismertebb desszert a vidéken a ciambellotto con i funghetti all’anice, mely egy ánizzsal töltött gyűrű alakú torta. A finom ételek mellé természetesen helyi borok dukálnak. A legismertebb fehérbor a Falerio dei Colli Ascolani, a vörös Rosso Piceno és a Rosso Piceno Superiore.

A Marche régiója számos érdekes és különleges helyet kínál a számunkra. Egyik rendkívüli városa Ascoli Piceno, melynek központja egy középkori történelmi helyszín boltíves előcsarnokkal, és egy hatalmas lőréses toronnyal, melyet Palazzo dei Capitani del Popol-nak neveznek. A városban nagy hagyományai vannak a kézművességnek, így a helyi iparosok gyakran tartanak workshopokat az érdeklődők számára.
A másik ismert városa a régiónak Ancona, mely strandján túl lenyűgöző műemlékeiről híres. A San Ciricao katedrális egy ősi görög akropolisz helyén fekszik, ezt a templomot tartják a Marche régió legérdekesebb középkori emlékének. A régió egyébként az UNESCO világörökség részeként van számon tartva.

Amennyiben tehát lehetőségünk van ellátogatni Közép-Olaszországba, azon belül a Marche régiót semmiképp se hagyjuk ki. Ha nem szeretjük a zsúfolt, turistákkal teli helyeket, ha nem vágyunk a mindenki által ismert és istenített látványvilágra, ha egyedi és különleges kalandokra vágyunk, mindenképp ideális választás Marche régió és környéke.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version