Kelburn kastély, Ayrshire

Skócia tele van szebbnél szebb látványosságokkal. Egy egész év is kevésnek tűnik, hogy akár csak a legnépszerűbbeket felfedezzük. De ezeken kívül van még számtalan olyan különös, titkos és szürreális skót épület, melyekhez abszolút megéri ellátogatni.

1. Kelburn kastély, Ayrshire

A Kelburn kastély a glasgowi grófok székhelye 1350 óta. 2007-ben a jelenlegi lord, Patrick Boyle megengedte négy brazíl graffitisnek, hogy egy óriási pszichedelikus falfestményt kreáljanak a történelmi kastély oldalára. Eredetileg úgy volt, hogy a „mű” maradhat a falon, de nem rég úgy döntöttek, hogy el kell távolítani.

2. A Dunmore Pineapple, Falkirk

Dunmore Pineapple

A 18. századi épület tetején egy ananász található, s ezzel elérte, hogy Skócia legbizarabb épületeként tartsák számon. Eredetileg egy egzotikusz növények melegházaként épült Dunmore negyedik grófja kérésére.
Manapság az ananász szállásként szolgál.

3. Elhagyatott nukleáris búvóhely, Edinburgh

Ez a háromszintes nukleáris komplexum mélyen megbújik egy dombon, Edinburgh-ban. 1952-ben épült azért, hogy ide menekítsék a királynőt ha egy hidegháború alkalmával éppen a Holyrood palotában tartózkodik.

4. Edinburgh-i Egyetem Anatómiai Múzeum, Edinburgh

Anatómiai Múzeum, Edinburgh

A múzeum az Edinburgh-i Egyetem anatómiai tanszékén található, s csupán minden hónap utolsó szombatján van nyitva a nagyközönség előtt. A múzeum tele van csontvázakkal, ritkaságokkal és történelmi kincsekkel. Olyan különlegességeket tekinthetünk meg itt, mint például olyan hírhedt gyilkosok halotti maszkja, mint Burke és Hare.

5. Goblin Ha’, Kelet-Lothian

Goblin Ha’ vagy másképpen Hobgoblin Hall egy boltíves föld alatti kamra a Yester vár romjai alatt. A várat Hugo de Gifford építette a 13. században, akinek a helyiek a Yester varázslója becenevet adták. Úgy gondolták, hogy varázsló, aki itt tartotta misztikus rituáléit.

6. Szent Péter papneveldéje, Cardross

Szent Péter papneveldéje, Cardross

Ezt a hatalmas, Glasgow közeli, hanyatló katolikus papneveldét az európai modern építészet egyik mesterművének tartják a látványos fény, tér és árnyék használatnak köszönhetően. Ugyan nehéz megtalálni, hiszen egy erdő mélyén található, de abszolut megéri kutatni egy kicsit, hogy megcsodálhassuk.

7. Skócia titkos bunkere, Fife

Skócia titkos bunkere, Fife

A bunker egy Fife-ben található parasztház alatt 30 méterrel található. Nehéz ajtók védik, s egy hidegháborús nukleáris csapás alkalmával ez adott volna otthont szinte az egész skót kormánynak. Még egy BBC számára fenntartott sajtószoba is van a bunkerben. A Honvédelmi Minisztérium ma már turista látványosságként használja.

8. Rosslyn kápolna, Midlothian

Erről a 15. századi kápolnáról azt feltételezik, hogy ez a Szent Grál végső nyughelye. Mielőtt úgy gondolja, hogy ez csupán kitaláció, tudnia kell, hogy a 3D-s vizsgálatok kimutatták, hogy még van egy felfedezetlen, titkos föld alatti üreg a kápolna alatt.

9. Sinclair Girnigoe vára, Caithness

Sinclair Girnigoe vára, Caithness

A Girnigoe vár maradványai egy titkos várbörtönt rejtenek, melyet arra használt Caithness negyedik grófja, hogy elsőszülött fiát, Jánost itt börtönözze be, miután 1577-ben fellázadt ellene.
A fia itt halt meg a börtönben hét évvel később.

10. The Garden of Cosmic Speculation, Dumfries

The Garden of Cosmic Speculation

A Portrack House, viktoriánus kúria alapjait tervezte újra Charles Jencks tájépítész az 1980-as években, s ezután lett az új neve The Garden of Cosmic Speculation. A ház és a kert a különleges felszíni formáival, tavaival és szobraival évente csupán egyszer van nyitva a nyilvánosság előtt.

11. Maeshowe, Orkney

Maeshowe

Maeshowe egy látványos neolitikus síremlék egy füves domb alá temetve az Orkney-szigeteken. Úgy gondolják, hogy ez a 4800 éves síremlék a legszebb valaha felfedezett neolitikus mesteri munka. A téli napforduló idején a nap éppen a sír mögött megy le.

12. Inchindown titkos alagútjai, Ross-shire

A II. világháború alatt hatalmas olajtároló tartályokat és alagutakat ástak egy az Invergorden haditengerészeti bázis közeli domb tömör szikláiba, s ezekkel védték a háborús flották üzemanyagellátását.

Csatlakozz a csoportunkhoz!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here