Kajak túra

Drámai sziklák, elzárt strandok és szubtrópusi sztyepp táj jellemzik Kavarnat, amely Bulgária északi partjainál található. Az ókori erődjeivel, barlanglakásaival és szélturbináival ez a tökéletes hely a szabadtéri programok rajongóinak.

Bulgária nyüzsgő déli városaihoz képest, az északi part egy felfedezetlen, rejtett gyöngyszem maradt. A kavarnai vidék rengeteg programot ajánl azok számára, akik inkább aktív pihenésre vágynak, s nem pedig egész nap a strandon szeretnének feküdni.

1. Tengeri kajak túra

Harcolni a hullámokkal, élvezni a gyönyörű sziklák és a tenger látványát…lehet ettől jobb program az aktív nyaralás kedvelőinek? Az ilyen típusú embereknek biztos, hogy egy kajaktúra feldobná az egész nyaralásukat.

Akár egy félnapos túrán vesz részt a lenyűgöző, félhold alakú Bolata öbölben, vagy akár egy egész napos evezést tervez a festői szépségű part mentén, biztos, hogy úgy kezdő evezőknek mint a tapasztalt tengeri farkasoknak is életük egyik legjobb élményében lesz részük.

2. A napfelkelte nyomában: kerékpározás a sziklák mentén

Biciklizés Kavernában

Kavarna vidéke tökéletes hely a kerékpárosoknak az élvezetes kerékpárútvonalaknak és a kis forgalomnak köszönhetően. Béreljen egy kerékpárt és fedezze fel a partot saját kedve és tempója szerint.

A legnagyobb táv ezen a területen 30 kilométer, az utak megfelelőek a biciklisek számára és nem utolsó sorban kerékpáron fedezhetjük fel a legjobban a lenyűgöző tájat, ahol a Fekete-tenger és a Dobrudzha sztyepp találkozik. Kapjon fel egy fényképezőgépet és indulás!

3. A legendás hegyfok: séta a Kaliakra hegyfokhoz

Kaliakra hegyfok

A Kaliakra hegyfok Bulgária leghíresebb hegyfoka. Nem hiába, hiszen a magas sziklák tetején megbújt középkori erőd és a lent dühöngő, viharos tenger látványa az egészet gyönyörűvé teszi.

A középkorban a hegyfok egy független fejedelemség fővárosa volt, melyet a zsarnok Dobrotitsa kormányzott. A korai török időkben állítólag 40 szűz összefonta a haját és együtt vetették bele magukat a tengerbe, hogy ne tudják kényszeríteni őket arra, hogy áttérjenek az iszlám vallásra. Évszázadokkal később, 1791-ben Kaliakra volt a helyszíne egy orosz-török tengeri csatának.

Ezeknek az eseményeknek köszönhetően lett ilyen csodálatos ez a hegyfok, hiszen található itt egy sziklakápolna, egy étterem, ezen kívül pedig megcsodálhatjuk még a vár falait és az ókori romokat.

4. Híd a tenger felett: a monumentális Tyulenovo szikla boltív

Tyulenovo szikla boltív

A Fekete-tenger partján található kis falu, Tyulenovo három dolog miatt híres: a már megszűnt olajkitermelésről, a mára már kihalt mediterrán fóka kolóniáról, amely a falu nevét adta, s végül a hihetetlen szikla boltívről, ami még mindig uralja a meredek partot.

Bulgáriában, a Fekete-tenger partjain a Tyulenovo szikla boltív az egyik legnépszerűbb, legtöbbet fényképezett turista látványosság. Napfelkeltekor az odalátogatókat olyan látvány fogadja, melyet biztos, hogy soha nem felejtenek el.

5. Csendes, homokos part tömeg nélkül…kell ennél több?

Bolata öböl

A Kavarna körüli sziklás part miatt kevés természetes strand van azon a területen, ugyanakkor a leglátványosabb strandok kétségtelenül Kavarna közelében találhatóak.

A Bolata öböl a Kaliakra hegyfok közelében igazán festői szépségű a vörös sziklákkal körülötte, tetején egy elhagyatott világítótoronnyal. Az öböl még főszezonban sem igazán zsúfolt. Krapets városa olyan akár egy igazi földi paradicsom a homokos partjával és a leghosszabb természetes strandjával, amely tökéletes a tengerparti kempingezéshez is.

6. 150 éves, piros-fehér dicsfény: Bulgária legrégebbi világítótornya

Shabla világítótorony

Kavarna északi részén elterülő, apró tengerparti város, Shabla büszkélkedhet az ország legrégebbi, legmagasabb és legismertebb világítótornyával. A Shabla Világítótornyot a törökök építették, amely 1856 óta segíti a hajósokat, hogy biztonságosan elhaladjanak ezeken az álnok partszakaszokon.

A piros-fehér csíkos épület belsejébe sajnos nem lehet betekintést nyerni, de a külseje és a környezete épp elég, hogy lenyűgözze az idelátogató turistákat.

7. Őskori barlanglakások a sziklák belsejében: Yaylata régészeti park

Yaylata

A Yaylata régészeti parkban 101 barlanglakás található, egy 7000 éves barlangváros. Sok ilyen barlanglakás nyitva áll a turisták számára, amelyek lenyűgöző látványukkal leverik az összes part menti luxushotelt.

Emellett, a régészeti parkban található még egy ókori erőd, egy sziklatemplom és egy boros pince maradványai is. Könnyedén eltölthetünk akár egy fél napot is a Yaylata vad pipacsokkal és rózsákkal tarkított vidékén, ahol a tengeri madarakat etetve pihenhetünk a sziklák tetején.

8. Ebéd a Dalboka kagylófarmon

Dalboka kagylófarm

Balgarevotól és a Kaliakra hegyfoktól nyugatra elterülő Dalboka valószínűleg Bulgária leghíresebb kagylófarmja és étterme, ahol isteni tengergyümölcsei ételeket fogyaszthatunk.

Azon kívül, hogy az összes elképzelhető kagylóból készült ételt felszolgálják – még kagyló desszertet is – a Dalboka kagylófarmon rapa kürtcsiga salátát és körülbelül 20-féle fekete-tengeri halat is fogyaszthatunk. A Dalboka közelében a víz a tisztaságáról híres, így biztos, hogy egészséges és teljesen természetes alapanyagból készítik az ételeiket.

Csatlakozz a csoportunkhoz!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here