Kóstold meg Dalmáciát

Dalmáciáról és általában a part menti részekről elmondható, hogy teljes mértékben követik a modern étkezési szokásokat. Az ételeket nem fűszerezik és nem sütik agyon, inkább párolják vagy grillezik. A dalmát gasztronómia alapját a rengeteg hal, olívaolaj és -bogyó, zöldségek és a kedvező éghajlati viszonyok közt szabadban termő gyógynövények, konyhakerti fűszernövények adják. Mindezek miatt tartják a helyi konyhát rendkívül egészségesnek. A dalmát olívaolajat és a sózott olívabogyót ősidők óta nagyra becsülik szerte a világban.

Ennek ellenére – akárcsak magát a horvát konyhát -, a dalmát ízeket sem lehet egységesnek tekinteni. Hiszen minden szigetnek megvan a maga külön ízvilága, rendelkezik a saját specialitásaival. Ezek az utóbbi időben váltak csak népszerűvé és felkapottá azáltal, hogy újra divatba jött a gasztronómia, így minden térség előhozakodott a maga kulináris különlegességeivel. Hvar, Korcula és Brac is így szereztek maguknak hírnevet immár az ételeik által is.

A friss tengeri halakat – tengeri sügért, makrélát, szardíniát – főzik, pácolják vagy, grillezik, a tengeri puhatestűeket, mint a polip, a tintahal, valamint a rákféléket – garnéla, homár – és kagylókat ezerféleképpen készítik el. Húsételeik szintén páratlanok, világhíres sonkájuk a bora által szárított prosciutto, a bárányt is sokra tartják, főleg nyílt tűzön sütik, emellett a szárított birkahús és népszerű étek arrafelé. A dalmát pörkölt galuskával a dalmát éttermek egyik alapvető fogása. A zöldségekre is nagy hangsúlyt fektetnek, salátáik, zöldségköreteik gyakran a ház körül termő és a vadonélő fűszernövények keverékéből állnak össze, olívaolajat, borecetet, paradicsomszószt használnak hozzájuk és így tálalják a húsok mellé.
Nemcsak a tengeri, de az édesvízi halakat is szívesen főzik. Az angolna vagy akár a béka, a folyami rák különlegességnek számít.

Előételként vagy önálló csemegeként szívesen tálalják elismert sajtjaikat. A juh- és kecskesajtok a legnépszerűbbek. A pagi és a dubrovniki sajtok a világ minden tájáról érkező turisták által a legkedveltebb horvát specialitások közé tartoznak.

Édességeiket is az egyszerűség jellemzi. Ezek általában könnyűek, nem krémesek és műviek. Leggyakoribb összetevőként a helyben termő mediterrán gyümölcsöket, szárított fügét, mandulát, mazsolát használják, édesítőként pedig hagyományosan a méz a legnépszerűbb.

Étteremben, kisvendéglőben vagy magánházaknál főznek neked, előfordulhat, hogy ugyanazt az ételt mindenütt másféleképp elkészítve tálalják fel. Kalandozz bátran a dalmát gasztronómiában, a mediterrán dél ízei kifogyhatatlanok!

Csatlakozz a csoportunkhoz!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here