Köln híres karácsonyi vásáraiA karácsonyi vásárok Kölnben a nem kevésbé neves kölni karnevál után nyitják meg kapuikat és változtatják át a város központját egy igazi téli meseországgá. Kölnben a karácsonyi szezon kezdetét jelző vásárok az advent előtti utolsó hétfőn kezdődnek és egészen december 24-ig, általában késő estig várják nemcsak a vásárlókat, de a vásári forgatag szerelmeseit és mindazokat, akik ízelítőt szeretnének kapni a hamisítatlan ünnepi hangulatból.

Az egyébként is messzeföldön híres és turisztikai látványosságszámba menő németországi karácsonyi vásárok közül is kiemelkednek a Kölnben megrendezettek. A városban nem kevesebb, mint hat helyszínt töltenek meg a jellegzetes kis bódék, tele mindenféle vásárfiával, kézműves termékekkel, játékokkal, karácsonyfadíszekkel, a hagyományos karácsonyi sütemények és pékáruk messzeszökő illatával, forró teával, forraltborral, sült gesztenyével, mézeskaláccsal. Nemcsak a gyerekek számára nagy élmény ellátogatni ide, de a felnőtteket sem hagyja érintetlenül az ünnepi hangulat. A helyiek az egy hónap alatt, míg nyitva tartanak, rendszeresen megfordulnak a vásárokban, sok turista pedig kifejezetten emiatt utazik el télen Kölnbe. A városlakókkal és a külföldiekkel együtt évente több mint 2 millió ember élvezi itt a karácsonyi vásárok megkapó hangulatát.

Köln híres karácsonyi vásáraiAz Alter Markt az óváros szívében, a Városháza előtt található. Különlegessége, hogy nemzetközileg is elsősorban a fiatalok találkozóhelyeként ismert. A régi, nyeregtetős házak közt szorosan egymás mellé simuló fa bódék csak úgy árasztják magukból a téli romantikát, remek hely ez a szerelmespárok számára. A gyerekeket játékoktól túlcsorduló standok, a Mikulás barlangja, bábszínház és egy gyönyörű, kézzel készült körhinta várja. A legenda szerint ezen a piacon vigyázzák az embereket a kölni házimanók (Heinzelmännchen) és biztosítják a karácsonyi pompát, amibe itt kizárólag az egyedi, kézzel készült termékek férnek bele.

A Neumarkt, mely nevével ellentétben Köln legrégebbi piactere, szintén otthont ad egy karácsonyi vásárnak. A Szent Apostolok templom és a város bevásárló negyede között található az egyik legnyüzsgőbb vásár, melyet az esténként világító karácsonyi csillagokból álló dekoráció tesz egyedivé. A Neumarkton rendezett karácsonyi vásáron a legmagasabb minőségű termékek között lehet válogatni, melyek a karácsonyi csillogással együtt elvarázsolják az ide látogatókat. Munka után sok kölni tér be ide egy forrócsokoládéra vagy egy tojáslikőrre, a gyermekek számára pedig egyértelműen a fehérbe öltözött, csillogó port hintő angyalok és a hetente egyszer ide látogató, lóháton érkező Mikulás jelentik a csúcspontot. A Neumarkti vásárt ezért az angyalok vásárának is nevezik.
Köln három középkori városkapuja közül az egyiknél, a Hahnentorburgnál találjuk a Rudolfplatzot, ahol decemberben a Grimm-mesék világába csöppenünk. Jancsi és Juliska, Hamupipőke, Hófehérke és más óriási mesefigurák parádéznak a járókelők között vagy éppen lebegnek a fejük felett, ezért az itt megrendezett karácsonyi vásár elsősorban a kisgyermekes családok kedvence.

A kölni kikötőnél megrendezett karácsonyi vásár festői látképet nyújt a Rajnára. Mint minden egyes vásárhelyszínen, itt is egy meghatározott téma köré építik fel az eseményeket és a dekorációt. A történelmi kikötő és a karácsony jellegzetes motívumai tükröződnek a díszítésben, a színpadi eladásokban és az eladásra kínált termékekben is. Fa bódék helyett itt csúcsos tetős, fehér sátrak töltik meg a teret, emlékeztetve a hajók vitorláira. Ezt a karácsonyi piacot leginkább az újszerűség és a modernitás jellemzi, de ez mit sem vesz el a meghitt karácsonyi hangulatból. Köln egyik legnagyobb karácsonyi vására ez, mely a Csokoládé Múzeum mellett található, ha ide látogatunk el, finom ételeket kóstolhatunk a világ minden tájáról és magas színvonalú művészeti termékeket vásárolhatunk.

Köln híres karácsonyi vásárai

A Stadtgartenben megrendezett karácsonyi vásár szintén óriási területet foglal el, Köln legrégebbi parkjának szélén, a Belga negyedben. A kikötői vásárral szemben sokkal nyugodtabb és vidékiesebb hangulatot áraszt, a főszerep itt a helyi kézműves termékeké, a hagyományos ételeké és a régi mesterségeké. A leginkább egy kis falura emlékeztető vásárba folyamatosan érdemes visszatérni, mivel a standok és a kiállítók hetente változnak, így soha nem lehet unatkozni. A vásár fénypontjai a tűznyelők, a bábelőadók, a jazz koncertek és természetesen maga a Mikulás.

Köln legnagyobb és legrégebbi karácsonyi vására méltó helyen, a katedrális előtt zajlik. A város ikonikus épülete lenyűgöző hátteret ad az ünnepi forgatagnak, melynek emelkedettségét még tovább fokozza a Rajna-vidék legnagyobb karácsonyfája. Magassága legtöbbször eléri a 25 métert és nem kevesebb, mint 5000 égő világítja meg a vásár szívét alkotó fenyőt. Több mint 160, fából készült pavilon kínálja portékáit, köztük kézműves munkákat és finomságokat, de a szórakoztatás sem szorul háttérbe, hiszen jazz, gospel és hagyományos német népdal előadásokat is tartanak. Téli estéken, amikor hó lepi el a bódékat és legszebb pompájában tündököl a piac, a katedrális harangjai még a legjegesebb szívet is megolvasztják.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here