Tél SzlovéniábanA szlovén tájakat hegyek, síkságok, dombok teszik változatossá, a telek pedig hidegek és havasak, az Alpok napos oldalán ezért a téli örömök hosszú listájából válogathatnak azok, akik aktívan szeretnék tölteni az év leghidegebb évszakát is. Fiatalok és idősebbek, profik és kezdők mind megtalálják azokat a lehetőségeket, amikkel tartalmassá tehetik a pihenést.

A jellegzetes alpesi táj régóta inspirálja a síelőket, snowboardozókat, a szánkózás, a sífutás vagy a sítúrák rajongóit, akik alig várják, hogy a lejtők és a csúcsok végre fehérbe boruljanak. Természeti adottságainál fogva az ország számos kitűnő síközponttal rendelkezik, melyek minden igényt kielégítő felszereltséggel és infrastruktúrával gondoskodnak arról, hogy a téli sport a szlovén hegyekben igazán önfeledt kikapcsolódás legyen.
Szlovénia síterepeit egyetlen téli szezonban nem kevesebb, mint 2 millió turista keresi fel.

A világ Krnajska Gora és Maribor Pohorje pályáit ismeri legjobban a világkupa versenyek miatt, de van számos olyan terület is, mely ettől eltérő adottságokkal rendelkezik és tovább színesíti Szlovénia kínálatát a téli sportok tekintetében. A Kanin-, Kravec-, Rogla-hegy és a Golte-fennsík csak néhány az ország legjobb síterepei közül. A sífutók cikk-cakkban száguldozhatnak a varázslatos téli tájon át, a tavak mellett, a völgyekben és végig a magas fennsíkokon, mint Pokljuka, mely a biatlon világbajnokságnak is otthont ad. Motorsszán túrák, szánkózás, lovasszán, sőt kutyaszán is várja a turistákat, hogy még élménytelibb legyen a téli kikapcsolódás. Akik a természet vadabb oldalát szeretnék közelebbről megismerni, a jégmászó túrák során a legfélelmetesebb csúcsokat is meghódíthatják.

Krvavec

Krvavec

Az 1450-1971 m magas Krvavec a legközelebbi síterep Ljubljana és Kranj lakói számára. Itt lehetőség van kipróbálni az éjszakai szánkózást, sőt akár a világ legnevesebb síléc gyártóinak termékeit is tesztelhetjük. 30 km-nyi sípályáját évente közel negyedmillió látogató keresi fel. Nekik 150 nap áll rendelkezésre, hogy élvezzék a havas táj nyújtotta örömöket. Krvavec a Szlovénia legjobb sípályája címet is elnyerte.

Maribor Pohorje

325-1327 m-es magasságban fekszik Szlovénia feltehetően külföldön legismertebb síterepe, az ország második legnagyobb síközpontja. Gondola felvonói egyszerre 8 embert tudnak szállítani, így a korábbi 1000-rel szemben óránként akár 2400 síelőt tudnak felvinni a pálya legmagasabb pontjára. A menetidő kb. 10 perc, ennyit kell utazniuk azoknak, akik a csúcsról szeretnének lesiklani vagy éjszakai leszánkózni. Maribor Pohorje nemcsak a Zlata Lisica kupáról híres, de arról is, hogy Szlovéniában ezt a síközpontot lehet a legkönnyebben megközelíteni egy városból.

Felső-Gorenjska

A 810 és 1570 m között fekvő Kranjska Gora egyaránt kedvelt a fiatalok és idősebbek, a versenyzők és a kirándulók, politikusok és hírességek körében. Újdonságnak számítanak az összesen 20 km hosszú preparált pályák, a családi bérlet és a két külön felvonó a gyerekeknek. Ez Szlovénia legrégebbi síközpontja és a világkupa versenyek helyszíne. A síszezon itt több mint 100 napon át tart, ezt évente átlagosan kb. 180.000 turista használja ki.

Az 1535 m-en fekvő Vogel síközpont szlogenjéül a “Mint egy tündérmese” mondatot választotta és nem is áll messze a valóságtól, hiszen ez a terület a mesés Bohinj-tó felett található, az érintetlen tájakat magába foglaló Triglav Nemzeti Park szívében. Ez a síközpont híres arról, hogy általában itt esik a legtöbb hó, az 5 m-es vagy még vastagabb hótakaró teljesen átlagosnak mondható errefelé. A Vogel csúcsáról hihetetlen panoráma nyílik a Triglav-hegyre, a Kamink-Savinja-Alpokra és a Karavank-hegyláncra. A magas csúcsok és a páratlan látkép adják Vogel különös vonzerejét. Az impozáns környezet ellenére azt lehet mondani, hogy a vogeli sípályák nem tartogatnak túl nagy kihívásokat, inkább a kényelmes síeléshez ideálisak.
Felső-Gorenjska síközpontjai között említést érdemel az 540-1480 m-en fekvő Kobla is, Szlovénia egyetlen olyan síterepe, ahova vonattal is el lehet jutni Nova Goricaból, Ljubljanaból és Jeseniceből is.

Kanin

Kanin

Kanin határmenti sípályái összekapcsolódnak az olaszországi síterepekkel. A Kanin síközpont a Júlia-Alpokban fekszik, az üdülőváros Bovec és az Isonzó-folyó (szlovénül Soča) felett. Ez a legmagasabban fekvő síközpont Szlovéniában, az egyetlen, melynek magassága meghaladja a tengerszint feletti 2000 m-t. Általában már bőven a tavaszban járunk, mikor itt még mindig vastag a hótakaró. A síszezont hivatalosan decembertől nagyjából május első hétvégéjéig tartják. A síközpont éttermében a választékot boveci specialitásokkal gazdagították, kialakítottak egy vidámparkot és egy szórakoztató központot a gyermekek számára. Kaninba a szomszédos Olaszországból és Ausztriából is sokan járnak át síelni.

Golte

A Mozirje felett fekvő Golte síközpontban szintén folyamatosan bővítik a szolgáltatásokat. Egy új ökoszálloda-komplexum építésével próbálják még vonzóbbá tenni a síterepet a turisták számára. Szép időben gyönyörű a panoráma innen, beláthatjuk az egész Savinja-völgyet, a Posavje hegyeket, a Gorjanci vonulatot és a Zágráb feletti Sljeme csúcsot.

Rogla és Cerkno

Rogla, az olimpiai és síközpont 1517 m-es magasságban, 90 hektáros területen kínálja a tél örömeit a látogatóknak. A hóról a természet mellett itt hóágyúk is gondoskodnak, a pályák minőségét jól mutatja, hogy itt került sor az Európa Kupa versenyekre.
A legismertebb szlovén síközpontok közti kiélezett versenyt még tovább fokozza az 1290 m-es magasságban fekvő Crni vrh nad Cerknim. A Cerkno síközpont egy hipermodern családi sípálya, melyet az utóbbi években egyenesen a dél-tiroli Kornplatz szinonímájaként emlegetnek, ami pedig egyet jelent a sízés tökéletes élményével. Cerkno kiemelkedő infrastruktúrával, bőséges kapacitású felvonóval büszkélkedhet, melyek miatt egyre több látogató érkezik ide még Isztria horvátországi részéről is.

Bármilyen sportot vagy időtöltést is válasszunk, látványban, fizikailag és érzelmileg is feltöltődve fogunk hazatérni Szlovéniából. Szinte valamennyi pontján bőségesen kínálja a természeti kincseket, melyeket korszerű szolgáltatásokkal ötvözve tesznek még vonzóbbá a külföldiek számára.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here