Watergate Bay - CornwallNyáron egy angliai utazásnak egészen új színt adhat, ha a strandolást sem hagyjuk ki a programok közül. A kánikula egyre gyakoribb errefelé, így a több kilométer hosszú tengerpartok, a homokdűnék, a kék zászlós strandok a mindig esősnek és szürkének hitt Angliának a mediterrán tájakra emlékeztető arcát fedik fel előttünk. Nézzük, merre induljunk a legjobb strandokhoz!

Watergate Bay – Cornwall

3 km hosszú aranyhomokos part, sziklák, barlangok és az Atlanti-óceán erős hullámai várják itt nemcsak a strandolókat, de a szörfösöket is. A levegőben vándorsólymok és sirályok köröznek, a sekély vizű medencékben tengeri rózsákat és rákokat láthatunk, sétálhatunk a sziklák tetején vagy kite leckéket vehetünk itt, Cornwall legdivatosabb strandján. A hely fényét még tovább emeli a Watergate Bay luxushotel és a híres angol séf, Jamie Oliver étterme, ami szintén a közelben található.

Holkham Bay – Norfolk

Holkham Bay - Norfolk

Ameddig a szem ellát, mindenütt sárga homok borítja az öböl partját. A látszólag végtelen part az Északi-tenger kékeszöld vizébe fut bele, dagálykor szinte összemosódik a tenger és a szárazföld, káprázatos látványt nyújt a partvidék. Még rossz időben is érdemes ide kijönni sétálni, mert a helynek hihetetlen atmoszférája van. Bár az itteni strandot nem sorolták a legjobbak közé, ez az ország legnagyobb tengerparti természetvédelmi területe, ennek megfelelően a víz minősége is kitűnő.

St. Martin-sziget – Scilly-szigetek

A St. Martin-sziget a legjobb választás a békés pihenésre vágyó családok számára. Elképesztően tiszta és háborítatlan strandokat találunk a Scilly-szigetek harmadik legnagyobb tagján, ahova sűrűn járnak a hajók a központi szigetről, St. Mary-ről. Ezek a partok szinte teljesen érintetlenek, fűvel benőtt homokdűnék és puha, fehér homok teszik őket ellenállhatatlanná. A St. Martin-szigetek egyik legszebb része a Nagy-öböl, kiterjedt partszakasszal.

Minnis Bay – Kent

A közeli forgalmas üdülőhelyekhez, Margate-hez és Boardstairs-hez képest csendes, természetes strand. A hosszú, homokos öbölnek vannak sziklás és kavicsos részei, a közelben több látnivaló található, a parton szörf- és kiteleckéket lehet venni. A strand kék zászlós, vagyis vízminőség és szolgáltatások szempontjából is kiváló. Többször is Nagy-Britannia legjobb strandjának választották.

Pentle Bay – Tresco, Scilly-szigetek

Lehetetlen nem elégedett mosollyal nyugtázni, hogy milyen gyönyörű is ez a hely. A tenger felé közeledve a füves részeket fokozatosan a fehér homok váltja fel és vezet egészen a türkizkék vízig, ahol a távolban apró szigetek körvonalazódnak. A napfényben minden ragyog, az ég hihetetlen kék árnyalatot ölt, a homok pedig szinte szikrázik, mintha csak a trópusokon járnánk. A víz hőmérséklete azonban pillanatok alatt kijózanít és nem hagy elfeledkezni arról, hogy még mindig Nagy-Britanniában vagyunk.

Balckpool Sands – Devon

Balckpool Sands - Devon

A strand egy védett öbölben terül el, melyet fenyők és más örökzöldek vesznek körbe. Ez Devon egyik legszebb része, ahol a strandon Kék Zászló lobog, nagyon népszerű a családok körében. A strand elnevezése megtévesztő, mert ez a partszakasz, ahogyan a környéken a több is, kavicsos. A víz azonban kitűnő az úszáshoz és kajakozni is lehet, a part teljesen kiépített, találunk itt boltot, éttermet, zuhanyzót, nyaranta életmentő felügyeli a fürdőzőket, a közlekedés pedig mozgáskorlátozottak számára is problémamentes.

Studland Bay – Dorset

6,5 km hosszú homokos part, mely fokozatosan süllyed bele a tengerbe. A strandnak gyönyörű hátteret adnak a dűnék és a magas fűvel benőtt pusztaság. A Strandok Királynőjének is nevezett partszakasz természetvédelmi területhez tartozik, sok ritka madár- és lepkefaj otthona. Egyik részét a családok részesítik előnyben, míg a másik szakasza a ruha nélkül strandolni vágyók számára van fenntartva.

Kynance Cove – Cornwall

A festő partszakasz geológiai és történelmi jelentőséggel is bír. Hogy a legszebb arcát láthassuk, érdemes apály előtt legalább 3 órával érkezni. Amikor a víz visszahúzódik, láthatóvá válnak a barlangok és teljes egészében megmutatják magukat a hatalmas tengerparti sziklák. A világ egyik legszebb strandjának tartják, ahol ritka állatok is élnek. Kynance Cove partjainál a fürdés teljesen biztonságos, ha követjük a táblákon lévő utasításokat, így azt is, hogy apálykor nem strandolunk.

Bamburgh – Northumberland

Eltekintve az alig 500 fős kis falutól és strand fölé magasodó vártól, a legtöbb turista a gyönyörű, vad tengerpart miatt látogat el ide. Hatalmas homokos sáv, tiszta tenger és színvonalas szolgáltatások – nem meglepő, hogy a bamburgh-it 2005-ben a legjobb vidéki strand díjával jutalmazták. A partok közelében még egy hajóroncs maradványait is megnézhetjük, ami azoknak az időknek az emlékét őrzi, amikor ebben a ma háborítatlan öbölben Bamburgh forgalmas kikötője működött. A védett partszakasz nyaranta meglehetősen zsúfolt, de ez mit sem vesz el szépségéből.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here