Sherkin-szigetÍrország partjaitól kisebb-nagyobb távolságra ezernyi sziget sorakozik, mintha csak egy gyöngysort alkotnának. Közülük sok gyönyörű tájakkal, gazdag történelmi és kulturális örökséggel rendelkezik, annak ellenére, hogy viszonylag kevés település található rajtuk. Ha szeretnénk látni, mi van az ír szárazföld határain túl, vegyük az irányt a legszebb szigetek felé.

Sherkin-sziget

Hétvégente sok nagyvárosi ír jön át pihenni erre a csendes kis szigetre. Nyaranta három homokos strandján és eldugott öbleiben lehet élvezni a hullámokat és a napsütést, partjain gyakran lehet látni fókákat, vidrákat, vizeiben delfin rajok úszkálnak. A szigeten mindössze egy templom, egy iskola, egy szálloda, néhány pub található, lakóinak száma épphogy eléri a százat. Ám egyre több külföldi háztulajdonos jelenik meg a szigeten, akik többségében nyáron, de sokan egész évben itt tartózkodnak. Sherkin a természet szentélye, de a történelmi látnivalókra éhes turisták kíváncsiságát is csillapítja 15. századi ferences apátságának romjaival és egy középkori várral.

Inishturk

Szó szerinti fordításban a Vaddisznó-sziget csupán 5 km hosszú és 2,5 km széles. Régészeti lelőhelyekben kiemelkedően gazdag, ami nem is csoda, hiszen már i.e. 4000 óta lakott. A szigetet átszelő ösvények, a zord partvonalak a túrázóknak és a hegymászóknak is rengeteg lehetőséget kínálnak. Félreeső strandjainak vize áttetszően kék, mélytengeri búvárok számára is ideális. Ma mindössze 70 ember él itt, ezért a magányos és háborítatlan környezetet kereső utazók számára nem igen létezik jobb hely szerte Írországban. A helyiek szerint már csak azért is érdemes eljönni Inishturk szigetére, mert egész Európában itt látható a legszebb naplemente.

Clare-sziget

Clare-sziget

A legenda szerint a híres kalóz királynő Grace O’Malley a szigeten élt és itt is van eltemetve. Clare napjainkban nagyon békés, aki szereti a gyaloglást, sok sétautat találhat, melyek nagyon érdekes történelmi látnivalókhoz vezetnek. Bronzkori és neolitikus emlékek és egy 14. századi ciszterci apátság romjai találhatók a szigeten, melynek parti szikláin tömegével fészkelnek a tengeri madarak. Ma összesen 130 ember lakja, de a 19. századi népességrobbanás idején népessége ennek sokszorosa volt. Az azt követő éhínség Clare-sziget 1600 lakójának felét elvitte, a népesség pedig azóta is folyamatosan csökken. Festői szépsége, tiszta strandjai, ritka növényfajai és a Knockmore-hegy miatt kedvelt célpontja a túrázóknak. A sziget éjszakai életéről is híres, nyáron zenei fesztiválokat tartanak.

Tory

Tory 130 lakójával olyannyira magányos sziget, hogy az itt élők, amikor átutaznak a szárazföldre, azt mondják, átmennek Írországba. Magukat is mindentől távol érzik, nagyrészt ennek tudható be, hogy még az írekhez képest is erősebben ragaszkodnak hagyományaikhoz és nyelvükhöz. Tory valójában csupán 11 km-re fekszik az ír szárazföldtől, függetlenségét már évszázadokkal ezelőtt rendíthetetlenül megszilárdította. Tory lakóinak saját dialektusuk van és jelképes királyt választanak maguknak. 1974-ben nyolc héten keresztül iszonyatos vihar sújtotta a szigetet. A kormány ekkor a lakosság végleges kitelepítését fontolgatta, de Tory közössége makacsul kitartott és azóta sem hajlandó elhagyni otthonát. A szigeten két falu van, egy kavicsos strandon lehet fürdőzni.

Inishbofin

Természeti szépségét tekintve sem marad le a többi sziget mögött, de ami igazán egyedivé teszi, az a korai keresztény emlékek nagy száma. Szent kutak, kápolnák, 16-17. századi erődök és laktanyák tanúskodnak arról, hogy Inishbofin több száz évvel ezelőtt nem egy elhagyott, csendes sziget volt, hanem fordulatos események helyszíne. Ma a hagyományos ír zene központja, rengeteg művészt vonz. Partjainál horgászni és vitorlázni lehet, hegyei hosszú sétákra hívogatnak, állatvilágát veszélyeztetett madárfajok gazdagítják.

Valentia-sziget

Valentia-sziget

Írország egyik legnyugatibb pontja, melyet híd köt össze a szárazfölddel. Valentia volt a keleti végpontja az első működőképes transzatlanti telegráf kábelnek, amit több mint 100 évig működtettek innen. A sziget történelme ősidőkre nyúlik vissza, északi részén 370 millió évvel ezelőtt élt négylábú állatok nyomát találták meg. 1816-ban megnyílt kőbányája még ma is virágzik, az innen származó köveket számos neves épületnél felhasználták. A több mint 600 fős sziget fő települése Knightstown, amit tervszerűen építettek fel az 1800-as évek közepén a bányászok számára. Később kibővült és sok impozáns épülettel gazdagodott. Valentia enyhe, balzsamos éghajlatának köszönhetően egész évben kedvelt úti cél.

Bere-sziget

Lakói rendkívül büszkék szigetükre és mindent megtesznek azért, hogy egyre több turistát csalogassanak ide. Ennek köszönhetően Bere ma tökéletes választás a családok, a kerékpárosok, a túrázók, a horgászok és a jacht tulajdonosok számára is. Az elmúlt években Írország legrendezettebb szigetének választották meg. Stratégiai elhelyezkedése miatt izgalmas történelmet tudhat maga mögött. Sok emléket őriz a bronzkortól kezdve egészen a középkorig, beleértve várakat, sírokat, temetkezési helyeket. A britek is itt hagyták nyomukat, erre az időszakra emlékeztet a laktanya, az őrtorony, a katonai erődítmény. Bere-sziget híresen meleg vendégszeretettel várja az utazókat.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here