Ne hidd, hogy kizárólag az autóban trónolva élvezheted a horvátországi utazást. Ha vagy elég edzett – vagy legalábbis ezt gondolod magadról – ne felejtsd el felpakolni a bringát, ha nyaralni indulsz!

Az utóbbi években a bicikliutak a horvátoknál is egyre nagyobb tért hódítottak maguknak, voltak is bőven követelőzők, hiszen nemcsak a helyiek, de a rengeteg külföldi turista igényeit is orvosolták, amikor egyre hosszabb és hosszabb szakaszokon építették ki a kerékpárosok számára az útvonalakat. Így ma már az Adria partjait pont olyan jól bejárhatjuk két keréken, mint autóval, sőt jobban is, hiszen számos olyan gyönyörű helyre eljuthatunk – természetvédelmi területekre is -, ami autóval nem közelíthető meg.

A bicikliutak közül válogathatsz saját teherbírásodnak megfelelően. Tekerhetsz lazán a parti utakon, de nekivághatsz akár a hegyvidéknek is. Olcsóbb, mint mindenhova autóval menni és köztudott, hogy sok helyen az autót kilométerekkel a cél előtt muszáj leparkolni, onnan csak gyalog mehetsz tovább, de a bicikliseknek mindenhova szabad a bejárás.

Állítólag Európa leggyönyörűbb kerékpáros útvonalai találhatók Horvátországban. A vidék többségében hegyekkel tarkított, ez nem könnyíti meg a bicajozást, viszont növeli a kitartásodat, amikor minden egyes kanyarban más és más panoráma tárul majd a szemed elé. Az Adria ezernyi szigetére pedig komppal simán átjuthatsz.

Ha biztosra akarsz menni, egy kicsit kell csak keresgélned és részletes leírásokat találsz régiókra és városokra bontva a bicikliutakról és azok hosszáról. Így te is kalkulálhatsz, hogy a szállásod közeléből merre érdemes elindulni és mi az a hossz, amit még örömmel végigtekersz.

A legszebb kerékpárutak a Kopacki Rit Nemzeti Park területén találhatóak. Ezt szokták a horvátok a biciklisek paradicsomának nevezni. Emellett Dubrovnik környéke és az Isztria is nagyon népszerű a biciklisek körében.

Néhány fontos szabály: 16 év alatt kizárólag sisakkal lehet bicajozni, máskülönben ugrik 300 kunád. Amennyiben egy-egy szakasz erejéig vonatra szállnál, a kerékpárt csak poggyászkocsiban szállíthatod.

A legjobb módja, hogy felfedezz érintetlen öblöket, aprócska falvakat, főútvonalaktól távol eső tájakat, ha biciklire pattansz. Szerencse, hogy Horvátország erre fel is van készülve. Csak jó idő legyen hozzá!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here