Kezdőlap Horvátország Kerékpáron Horvátországban

Kerékpáron Horvátországban

0

Ne hidd, hogy kizárólag az autóban trónolva élvezheted a horvátországi utazást. Ha vagy elég edzett – vagy legalábbis ezt gondolod magadról – ne felejtsd el felpakolni a bringát, ha nyaralni indulsz!

Az utóbbi években a bicikliutak a horvátoknál is egyre nagyobb tért hódítottak maguknak, voltak is bőven követelőzők, hiszen nemcsak a helyiek, de a rengeteg külföldi turista igényeit is orvosolták, amikor egyre hosszabb és hosszabb szakaszokon építették ki a kerékpárosok számára az útvonalakat. Így ma már az Adria partjait pont olyan jól bejárhatjuk két keréken, mint autóval, sőt jobban is, hiszen számos olyan gyönyörű helyre eljuthatunk – természetvédelmi területekre is -, ami autóval nem közelíthető meg.

A bicikliutak közül válogathatsz saját teherbírásodnak megfelelően. Tekerhetsz lazán a parti utakon, de nekivághatsz akár a hegyvidéknek is. Olcsóbb, mint mindenhova autóval menni és köztudott, hogy sok helyen az autót kilométerekkel a cél előtt muszáj leparkolni, onnan csak gyalog mehetsz tovább, de a bicikliseknek mindenhova szabad a bejárás.

Állítólag Európa leggyönyörűbb kerékpáros útvonalai találhatók Horvátországban. A vidék többségében hegyekkel tarkított, ez nem könnyíti meg a bicajozást, viszont növeli a kitartásodat, amikor minden egyes kanyarban más és más panoráma tárul majd a szemed elé. Az Adria ezernyi szigetére pedig komppal simán átjuthatsz.

Ha biztosra akarsz menni, egy kicsit kell csak keresgélned és részletes leírásokat találsz régiókra és városokra bontva a bicikliutakról és azok hosszáról. Így te is kalkulálhatsz, hogy a szállásod közeléből merre érdemes elindulni és mi az a hossz, amit még örömmel végigtekersz.

A legszebb kerékpárutak a Kopacki Rit Nemzeti Park területén találhatóak. Ezt szokták a horvátok a biciklisek paradicsomának nevezni. Emellett Dubrovnik környéke és az Isztria is nagyon népszerű a biciklisek körében.

Néhány fontos szabály: 16 év alatt kizárólag sisakkal lehet bicajozni, máskülönben ugrik 300 kunád. Amennyiben egy-egy szakasz erejéig vonatra szállnál, a kerékpárt csak poggyászkocsiban szállíthatod.

A legjobb módja, hogy felfedezz érintetlen öblöket, aprócska falvakat, főútvonalaktól távol eső tájakat, ha biciklire pattansz. Szerencse, hogy Horvátország erre fel is van készülve. Csak jó idő legyen hozzá!

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version