Los AngelesKalifornia, a napfény állama olyan változatos természeti adottságokkal rendelkezik, hogy a szörfösöktől kezdve a túrázókon át a síelőkig mindenki megtalálja a számára legjobb kikapcsolódási lehetőségeket itt. Nem is csoda, hogy az államot az amerikaiak is kedvenc úti céljaik között tartják számon, a külföldi turisták pedig azonnal beleszeretnek a filmekből már jól ismert helyszínekbe. Már-már trópusiba hajló strandjai mellett Kalifornia egyik legszínesebb ékköve Los Angeles, a multikulturális metropolisz, valamint annak külvárosai, Hollywood és Beverly Hills – nincs ember a világon, akiknek ezek a nevek ne csengenének ismerősen. Festői környéke miatt sokan keresik fel San Francisco városát, a Yosemite-völgyet pedig egyenesen természeti csodaként emlegetik.

Los Angeles

A Kalifornia déli partjai mentén elterülő Los Angeles az Egyesült Államok második legnagyobb városa. Külvárosaival együtt hatalmas területet fog át, melyek együtt egy óriási metropolisszá olvadnak össze. Etnikai és kulturális szempontból egyaránt változatos közösségek alkotják a világ egyik leghíresebb városát, mely vonzó célpont maguknak az amerikaiaknak is. Los Angeles leghíresebb része Hollywood, a filmstúdiók otthona és Beverly Hills, ahol a sztárok házai sorakoznak a hegyoldalban, Santa Monica strandja pedig a szörfösök mekkája. Változatossága minden téren tetten érthető, beleértve a gasztronómiát is. Nem létezik olyan konyha a világon, melyből itt ne kaphatnánk ízelítőt. Los Angeles fantasztikus strandokkal, üzletek garmadájával, éjjel-nappali pezsgéssel szórakoztatja a turistákat egész évben.

San Diego

San Diego

Közel a mexikói határhoz található a rendkívül kellemes éghajlatáról és meleg, trópusi strandjairól nevezetes város. Jóval kisebb itt a zsúfoltság, mint világhírű szomszédjában, Los Angelesben, San Diego légkörét inkább a nyugalom jellemzi. Kalifornia legrégebben alapított városa ez, 1769-ben született. Az óvárosában kialakított Történelmi Park Kalifornia leglátogatottabb parkja, melynek minden múzeumába ingyenes a belépés. A SeaWorld, az állatkert és a spanyol-mexikói építészeti stílust felvonultató Balboa Park San Diego legfőbb nevezetességei, Seaport Village pedig egy olyan szeglete a városnak, melyet vidéki hangulata miatt kár lenne kihagyni.

Napa-völgy

Kalifornia az ország legnagyobb bortermő vidéke, melynek egyik központja a Napa-völgy. Az első szőlőtőkéket 1838-ban ültették el itt, azóta az itt termő borok nemzetközi hírnevet szereztek a vidéknek, ez pedig a turistákat is tömegesen vonzza. A Napa-völgyben több mint 400 borászat működik, ezeknek 90%-a 1966 után lett megalapítva. Csak a borászatok miatt évente nagyjából 4 millió látogatók érkezik a völgybe szőlő- és borkóstolásra vagy hogy részt vegyen a borutakon tett túrákon.

Halál-völgy

A sivatagos, kopár hegyekkel teletűzdelt, geológiai szempontból is lenyűgöző tájat többé-kevésbé véletlenül fedezték fel 1849-ben, amikor néhány elszánt aranyásó, akik a legrövidebb utat akarták megtalálni Nyugatra erre tévedtek. Besétáltak ebbe a barátságtalan sivatagba és csak nagy nehézségek árán tudtak kikeveredni belőle. Hátra kellett hagyniuk szekereiket, az éhség arra kényszerítette őket, hogy megegyék ökreiket. Néhány évvel később az emberek azért jöttek ide, hogy ezüst és arany után kutassanak, valamennyit találtak is belőlük, de annyit nem, hogy hosszabb ideig legyen érdemes itt folytatni a bányászatot. Egy valamiből azonban a Halál-völgyében bőséges forrást fedeztek fel. Ez a bórax, az ún. fehér arany, amit számos iparágban felhasználnak. Bár a Halál-völgy természetvédelmi terület 1933 óta, a bórax bányászat a korábbiakhoz képest kisebb mértékben ugyan, de még mindig folyamatos. A völgy napjainkban rengeteg turistát vonz, számuk a napi 10 ezret is elérheti.

Big Sur

Big Sur

A Big Sur egy lenyűgöző tengerpart, mely több mint 90 km hosszan húzódik és az egyik legszebb erdős partvidéke Kaliforniának. Nyers szépsége és viszonylagos érintetlensége miatt fokozottan védett területről van szó, ahol az építkezéseket is korlátozzák és szigorú szabályok közé szorítják. A tenger és a sziklák gyönyörű találkozásából született meg a Big Sur, ami a szabadban kikapcsolódni vágyó, hátizsákos turisták kedvelt úti célja. Itt nincsenek bevásárlóközpontok, utcai lámpák, ha lemegy a nap, egyedül a csillagok mutatják az irányt. Autóval káprázatos a panoráma, de a hajtűkanyarok miatt csak lassan szabad közlekedni. Big Sur területén több mint 200 kemping található, vörösfenyő, fűz- és tölgyerdeit mosómedvék, vaddisznók és madarak népesítik be. A tagolt, sziklás partok mentén nehéz strandot találni, de érdemes addig keresni, amíg rá nem bukkanunk egyre. Kalifornia homokos, napfényben fürdő tengerpartjaival ellentétben itt még nyár derekán is hűvösebb az idő és jóval hidegebb a víz. A partok gyakran ködfelhőbe burkolóznak, felejthetetlen a látványuk.

Alcatraz

Közel 150 éven át ez volt Amerika legrettegettebb katonai börtöne, napjainkban már nemzeti park. Az egész kis szigetet elfoglaló börtön San Francisco környékének egyik legnevezetesebb történelmi látnivalója. Az 1850-es években alapították, a polgárháború alatt katonai börtönként használták, később pedig a legveszélyesebbnek tartott bűnözőket tartották itt fogva. Mivel a San Francisco-öböl mély vize veszi körbe minden oldalról, a foglyok kétszer is meggondolták, hogy megkíséreljenek-e elszökni a börtönből. Története során összesen 36 elítélt próbálkozott meg szökéssel, de egyiknek sem sikerült. Az Alcatrazhoz kompok viszik a látogatókat, különösen izgalmas részt venni az éjszakai túrákon.

Sequoia Nemzeti Park

Nem véletlenül nevezik Amerika egyik legkülönösebb nemzeti parkját az óriások parkjának. A világ legnagyobb fái nőnek itt, melyeknek csúcsa elérheti a 100 m-es magasságot is. A hatalmas vörösfenyők egy ősi erdőség részei, közülük már több is betöltötte az 1000. életévét. Régen békés indián törzsek éltek az erődben, az első fehér ember 1858-ban tette be a lábát az Óriások Erdejébe. Őt kalandorok, aranyásók követték tömegével, akik korábban az indiánok körében ismeretlen betegségekkel fertőzték meg az itt lakókat, ennek következtében 1870-re az erdő teljesen lakatlanná vált. A nemzeti parkot 1890-ben hozták létre, hogy megvédjék a faóriásokat a tolvajoktól. Ezeknek a tiszteletet parancsoló egyedeknek a törzse átmérőben eléri a 4-6 m-t, a bennük kialakított járatokban sétálni is lehet. A park és egyben a világ legnagyobb fája is itt található, a Shermann tábornok elnevezésű fa 84 magas, törzsének átmérője pedig 111 m.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here