New York

Kevés olyan város van a világon, amit hírnév, lehetőségek vagy a kulturális és etnikai sokszínűség szempontjából hasonlítani lehetne New Yorkhoz. Öt kerülete a világ legismertebb attrakcióinak ad otthont, a Times Square-től kezdve a Central Parkon és az Empire State Buildingen át a Metropolitanig és Manhattanig több nevezetesség található itt egy helyen, mint bárhol másutt a világon. És még szót sem ejtettünk New York másik négy kerületéről, pedig Bronx, Brooklyn, Queens és Staten Island neve szintén ismerősen cseng a világ távoli vidékein is. Egy new yorki városnézést megtervezni nem kis feladat. Ha van szerencsénk eljutni ide, bizony, nem árt a szervezés, nehogy a legismertebb látnivalók valamelyike maradjon ki életünk egyik legemlékezetesebbnek ígérkező utazásából.

New York látképe

New York a magasból nézve félelmetesen szép látványt nyújt. Felhőkarcolók, hidak, szigetek, műemlékek tömege hoz létre egy páratlan panorámát, amit bármilyen szögből fotóznak is, a világon mindenütt felismerik, hogy melyik városról van szó. Az Empire State Building liftjével fel tudunk jutni 350 m-es magasságba, azaz a 86. emeletre. Az itteni kilátóból zavartalan, 360 fokos látkép tárul elénk, amit nappal és éjjel, miután a város fényei kigyúlnak, egyaránt érdemes megnézni.

Times Square

Aki itt járva kissé összezavarodik, hogy mit is nézzen meg, merre menjen, az ne érezze magát egyedül. Ezzel minden turista így van, aki először sétál New York ikonikus terén, a hatalmas digitális hirdetőtáblák között. A Times Square a villogó neonfényeknek köszönhetően még éjfélkor is olyan fényárban úszik, mintha csak délután lenne. A sztárokkal teletűzdelt Broadway, az utcán játszó előadóművészek, a Madame Tussauds Múzeuem, a rengeteg üzlet és étterem mind-mind a Times Square sajátjai. A tér nem élt mindig ilyen fényes napokat, az 1970-es években leginkább a szegénység, a sorra bezáró üzletek, a kábítószer kereskedelem, a bűnözés jellemezték. Az új évezred azonban meghozta a tér újjászületését, ennek tanúja lehet az az évi átlagosan 40 millió turista, aki a Times Square-t veszi célba.

Central Park

Central Park

Manhattan szívében terül el a 3,5 km2-es Central Park, a világ egyik legnagyobb városi oázisa. Magában foglal zöld mezőket, sétautakat, tavakat. A 19. század közepén Frederick Law Olmsted és Calvert Vaux tervezték New York park hálózatának központi elemeként. Látnivalói között szerepel az állatkert, a Belvedere kastély, a Friedsam Memorial Carousel körhinta és a Nagy Pázsit, ahol a látogatók pihenhetnek és élvezhetik a szabadban való kikapcsolódást. Nyaranta a Delacorte színházban Shakespeare darabokat játszanak, számos művészeti és zenei fesztivált tartanak a parkban.

New York múzeumai

A new yorki városnézés nem lehet teljes a múzeumok nélkül. Világszínvonalú kulturális intézményeknek ad otthont a város, felfedezésükhöz a legjobb kiindulópont a 1 km-nél valamivel hosszabb Museum Mile, ami a kulturális látnivalók szempontjából a világ egyik legkoncentráltabb területén kalauzolja végig a turistákat. Rajta végighaladva eljutunk a Metropolitan Művészeti Múzeumhoz, a Neue Galerie-hez, a Solomon R. Guggenheim Múzeumhoz, a Nemzeti Akadémiai Múzeumhoz, a New Yorki Városi Múzeumhoz, a Zsidó Múzeumhoz és az El Museo del Barriohoz. A Central Park közelében áll az Amerikai Természettudományi Múzeum és a Hayden Planetárium, a Brooklynban található múzeum pedig egyike az ország legrégebbi és legnagyobb művészeti gyűjteményeinek.

Szabadság-szobor

New York számtalan világhírű attrakciója közül talán ez a legikonikusabb. A Szabadság-szobor először üdvözölte bevándorlók millióit, akik a jobb élet reményében érkeztek Amerikába generációkon át. A Függetlenségi Nyilatkozat 100 éves évfordulója alkalmából ajándékozta Franciaország Amerikának, hogy szimbolizálja a szabadságot és a lehetőségek határtalanságát. A francia szobrász, Auguste Bartholdi 1871-ben utazott New Yorkba, hogy kiválassza helyszínt, majd több mint egy évtizedet töltött a 46 m magas szobor tervezésével és elkészítésével. Az alkotást Párizsból szállították New Yorkba és ott a kikötőben épített kis szigeten 1886-ban avatták fel. Koronája ismét nyitva áll a látogatók előtt, de csak korlátozottan, ezért érdemes előre intézni a foglalást, ha innen szeretnénk megcsodálni New York városát.

Bronxi Állatkert

Az Egyesült Államok legnagyobb városi állatkertje, ahol több mint 600 állatfaj nagyjából 5000 egyede él. Zebrák, zsiráfok, oroszlánok járják az afrikai szavannához megszólalásig hasonlító területet, a látogatók izgalmas szafarin vehetnek részt a Kongó Gorilla Erdőben, 4d-s színházban nézhetnek meg előadást a dinoszauruszokról, megismerhetik a Himalája élővilágát és a dzsungelbe is bepillantást nyerhetnek. Az 1899-ben alapított, világhírű állatkert bejárására érdemes időt szánni. Nagyon szépen sikerült itt ötvözni a természet legfőbb értékeit a korszerű technológia valamennyi csodájával, ennek megfelelően minden korosztály számára tartalmas programokat tartogat.

Brooklyn híd

Brooklyn híd

John Roebling mérnöki remekműve volt az elkészültekor, 1883-ban a világ leghosszabb függőhídja. New York talán legikonikusabb építménye, megbecsülni is lehetetlen lenne, hogy hány filmben szerepelt már. Manhattan és Brooklyn között ez volt a legelső híd, ami biztosította a szárazföldi összeköttetést. Bár a hidat mindkét partról látni lehet, mégis átsétálni rajta a legnagyobb élmény. A híd gyalogos útján legalább annyi a helyi, mint a turista, a new yorkiak napi ingázásukhoz használják az utat.

9/11 Emlékhely és Múzeum

A World Trade Centerben történt tragédia 10. évfordulóján, 2011. szeptember 11-én avatták fel a múzeumot, ami a támadás során elhunyt áldozatok és azok családjai előtt tiszteleg. Elsősorban a csendes nézelődésnek és emlékezésnek szentelték, több mint 400 fát ültettek el és nyugodt vízeséseket alakítottak ki. Láthatók az áldozatok – férfiak, nők és gyermekek – nevei, akik életüket vesztették New York történetének talán legsötétebb napján. Múzeumában tárgyak, képek és videók mesélnek szeptember 11-ről, a világ minden tájáról tanúk mondják el, hogyan élték meg a katasztrófát.

Ellis-sziget

A szigeten található épület New York központi bevándorlási hivatala volt. 1892-1954. között működött, naponta 12.000 bevándorló adatait dolgozták fel itt, akik reményekkel telve vetették alá magukat az orvosi vizsgálatoknak és az ügyintézés folyamatának. A hivatalt az egyre magasabb működési költségek miatt bezárták, napjainkban már attrakció számba megy és bárki számára látogatható. A világ valamennyi tájáról érkeznek ide emberek, hogy megkeressék az egykor Amerikába emigrált ősiekről szóló dokumentumokat. Az 1990-ben csodálatosan felújított épületben ma már korszerű eszközök segítségével lehet többet, sőt túlzás nélkül állítható, mindent megtudni a nagy bevándorlás időszakáról. Évente nagyjából 2 millió látogatót érkezik ide.

Csatlakozz a csoportunkhoz!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here