CiraliTörökország dél-nyugati vidékén a kellemes éghajlat és a meleg tenger páratlan kombinációja teszi varázslatossá az Égei- és a Földközi-tenger mentén több mint 1000 kilóméter hosszan elterülő partszakaszt. Itt találhatók az ország leghíresebb üdülőhelyei, Antalya és Mugla régió népszerű városai, mint Kas és Fethiye, de itt áll az ókori világ hét csodájából kettő is, a halikarnasszoszi mauzóleum és Artemisz temploma. A luxusszállodákkal, yachtkikötőkkel kiépült turistaparadicsomok mellett jól megférnek az idegenforgalmi szempontból üdítően fejletlen, hagyományos török falvak és éppen ez adja a Török Riviéra sajátos báját.

Kelet felé a legtávolabbi és Antalya városához a legközelebbi település Cirali, a látványos hegyek közt fekvő, termékeny síkságokkal megáldott, citrusligetekkel tarkított, szerény kis település. Több mint 2 km hosszú, kavicsos strand terül el lábainál. Cirali elsősorban családok számára ideális panziókkal és egyszerű tengerparti éttermekkel várja a turistákat. Úszáshoz a strand tökéletes, csak a fészkelő cserepes teknősökre vigyázzunk. A strand mögött hihetetlen hátteret nyújt az Olympos több mint 2300 m magas csúcsa és az alatta gördülő kisebb, erdős lejtők. Cirali strandja mögött találjuk a vidék legnagyobb nevezetességét, az Örök lángot. Chimaera egy rövid sétára van innen, a fenyvesekkel borított hegyoldalban, de nem kell sokat gyalogolnunk az ókori Olympos romjaihoz sem.

AdrasanAdrasan délre, két völggyel odébb fekszik Ciralitól. Kecsesen ívelt strandján egy vonalban panziók és szerény szállások sorakoznak. A programlehetőségek itt nem kimeríthetetlenek, igazából csak úszni lehet és élvezni a pihenést a természetben, de ha kikapcsolódásra vágyunk, ez bármilyen nevezetességénél többet ér. Adrasan főként a fiatal családok számára ideális, északi részén egy vadkacsákkal teli kis patak fut az öbölbe és mivel zsáktelepülés, csak az itt lakók közlekednek errefelé, így gyakorlatilag nincs is forgalom.

Ha ennél jóval aktívabb nyaralást tervezünk, vágjunk neki a lükiai útnak, Törökország egyik legnépszerűbb túraösvényének. Az út 510 km hosszan halad Ölüdenizből Hisarcandirig, ami kb. 20 km-re található Antalyatól. A fehér-piros csíkokkal jelölt ösvény egy-egy szakasza kitűnő az egynapos kirándulásokhoz. Ejuthatunk a Gelidony-fokon álló világítótoronyhoz vagy a Mózes-hegyen át Olympos romvárosáig.

Nyugat felé találjuk az apró Kale Köyü falut, mely a simenai keresztes lovagok vára alatt fekszik, kilátással a türkizkék tengerre és benne a sziklás, lakatlan Kekova-szigetre. A szentjánoskenyér-, füge- és banánfák, pálmaligetek közül régi görög házak kandikálnak ki, melyek közül három egyszerű stílusú panzióként működik. Félig elsüllyedt lükiai sírok, kő szarkofágok hevernek az ókori temetőben azon a hegyfokon, ahol a falu is található, a szépen helyreállított vár alatt. Kale Köyübe gyalog és hajóval is el lehet jutni, hosszabb hajókirándulásokat tehetünk a partmenti lükiai városok romjaihoz és más lenyűgöző ókori helyszínekhez, ahol élvezettel adhatjuk át magunkat annak a tökéletes nyugalomnak, ami a környező kis falvakra is jellemző.

Még nyugatabbra, a vonzó üdülőhelyek, Kas és Kalkan mögött találjuk Gelemis-t. Ebben a ma is élő török faluban megfeledkezhetünk az időről, magunk mögött hagyhatjuk a modern hétköznapok minden velejáróját, maximálisan kipihenhetjük és azonnal otthon érezhetjük magunkat. Gelemis a hegyek közé ékelődve fekszik, északra Patara gyönyörűen megőrzött római kori romjaitól és finomhomokos strandjaitól. Gelemis nem annyira elbűvölő, mint Kas vagy Kalkan, de Törökország leghosszabb és vitathatatlanul legjobb strandjának közvetlen közelében fekszik, nem utolsósorban pedig olcsó és kellemes éttermeiben a turistákat kitűnő ár-érték arány marasztalja. 15 km hosszú, homokos partja, amit költési szezonban előszeretettel látogatnak a cserepes teknősök is, már önmagában elég érv Gelemis mellett. Ezenkívül Kalkan közelsége is hatalmas előnye, ahova gyalog, de busszal és autóval is eljuthatunk. A homokdűnék mögötti mocsaras területek gazdag élővilágot rejtenek, kócsagok, tarka jégmadarak otthona a vidék.

Kaya Köyü

A Fethiyetől délre fekvő, festői völgyet Kaya Köyü, a korábban görögök lakta szellemváros egyedülálló hangulata lengi be. Az elhagyott település egyre több igényes látogatót vonz, akik örömmel hagyják maguk mögött a vízparti örömöket, időt szorítva a lelki feltöltődésnek is ezen a páratlan helyen. Kaya Köyü közelében komfortos szálláslehetőségeket találunk, a szép szállodákon kívül akár tanyákon is lakhatunk. Az elnéptelenedett falu romjait felfedezni hátborzongatóan szép élmény, akárcsak lesétálni a sziklákon Ölüdeniz lagúnájához.

A Török Riviérán az éghajlat egész évben kellemes. A nyarak perzselően melegek, a tél enyhe, tavasszal és ősszel balzsamos a levegő. Búvárkodni, kajakozni, túrázni, siklóernyőzni, hegyikerékpározni, golfozni és hajókirándulásokat tenni – ezekre itt mind-mind lehetőségünk nyílik, nem beszélve az aranyszínű strandokról, melyek látványa annyira meseszerű, hogy megszokni is időbe telik.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here