Isola BellaEz a kis sziget nem csupán nevében szép. Sokak szerint az északi Maggiore-tóban fekvő Isola Bella az egyik legelbűvölőbb pontja a szépségben amúgy sem szűkölködő Olaszországnak.

A Borromi-öbölben lévő szigetnek mindössze egyetlen látnivalója van. Ez nem is csoda, hiszen Isola Bella olyan aprócska – szélessége és hossza is csak párszáz méter –, hogy a rajta lévő Borromeo-palota és annak hihetetlen kertje szinte teljes egészében elfoglalja a területét.

1632-ig a sziget egészen másként nézett ki. A sziklák kopárságát apró halászkunyhók és egy plébániatemplom törték meg, mai fényűző arculatának akkoriban nyoma sem volt. Ez az év azonban fordulópontot hozott a sziget életében, mivel a hatalmas Borromeo-család egyik tagja itt fogott hozzá palotája felépíttetéséhez, melyet feleségének, a sziget névadójának, Isabellának szánt. Így épült fel a monumentális barokk palota, melynek fő ékességei, a valószerűtlenül szép kertek egy egész korszak jelképeivé váltak.

Borromeo PalotaA Borromeo-ház pazar környezetben várja a látogatókat. Nemcsak kívül, de a palota belsejében is számtalan látnivaló akad, többek közt felbecsülhetetlen értékű műtárgyak, szőnyegek, bútorok, szobrok, festmények. A szobákat elnézve nem nehéz elképzelni, milyen élet folyhatott a falak között. A pompás bálok hangulata egy pillanat alatt megelevenedik. A palotát különleges elképzelés szerint tervezték meg. Azt a hatást akarták elérni, mintha az épület vitorlásként suhanna a Lago Maggiore vizén.

A palota különleges része a kupolás Bálterem és a Zeneterem, melyekben barlangszerű részeket alakítottak ki, falaikon és a mennyezeteken teleszórva kagylókkal és kavicsokkal. A termek a nyári forróságban kellemes hűst adnak. Bennük értékes hangszereket láthatunk.

Botanikus kert

A botanikus kert kialakítása még a 19. században is folytatódott, az utolsó simításokat – a fákkal övezett móló és a Nagy Terem építését – a család egyik leszármazottja 50-60 évvel ezelőtt végeztette el. A kert tele van egzotikus növényekkel, a pávák, papagájok és fácánok szabadon mozognak a szobrok és szökőkutak közt, egy trópusi ország varázsával ajándékozva meg a látogatót. Az olasz stílusú, lépcsőzetes kertben tíz teraszt építettek mintegy 32 m magasságban. A látványt a citrom- és narancsfák, cédrusok, babérfák, magnóliák, parafa-tölgyek, szentjánoskenyérfák, kaméliák, leánderek zöldje és színpompás kavalkádja teszi felejthetetlenné.

A palota március végétől október végéig látogatható. Legalább egy órát szánjunk rá, de a kerttel és egy kis relaxálással együtt 3-4 óra biztosan elég, hogy körbejárjuk ezt a fantasztikus szigetet. A palotánál belépési díjat szednek, egyénileg vagy szervezetten is látogatható. Stresából, Aronaból, Pallanzaból, Locarnoból és Lavenoból is rendszeresen indulnak hajók a szigetre.

Egy romantikus utazásnak, sőt akár egy nászútnak is kétségtelenül tökéletes állomása lehet ez a szerelemből született palota és a különlegesen szép kert.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here