Soča kempingSátorban tölteni az éjszakát Szlovéniában nemcsak a leginkább költségkímélő, de az egyik legjobb megoldás is a szálláslehetőségek tekintetében. Az ország bővelkedik természeti látnivalókban, a turisták pedig a városokon és a műemlékeken kívül a vidékre is méltán kíváncsiak, az erdőkön, hegyeken átvezető turistaútvonalak kora tavasztól kezdve megtelnek kirándulókkal. Egy túrának pedig megkoronázása lehet, ha éjjelre sem egy hotelbe vagy egy apartmanba vonulunk vissza, hanem a csillagos ég alatt, a természethez a lehető legközelebb térünk nyugovóra.

Szlovéniai területének felét erdőségek borítják, a városokon kívüli zöld területeken nem lesz nehéz feladat kempinget találni. Sátrunkat nem verhetjük le akárhol, a védett területeken szigorúan tiltják a vadkempingezést, ezért mindig kijelölt kempingező helyet keressünk. Országszerte mintegy 50 kemping várja a turistákat, ezek különböző felszereltséggel rendelkeznek és a legegyszerűbbtől egészen az ötcsillagosig választhatunk a szolgáltatások színvonala és persze az árkategóriák között. A szlovén kempingek általában április közepétől október közepéig tartanak nyitva, amíg az időjárás még ideális a szabadban való éjszakázáshoz. Néhány kemping azonban télen sem zár be, ezekben elektromosság és fűtött fürdőszoba biztosítja a kényelmet.

A kempingeket általában olyan helyeken hozták létre, ahol a környékben számos lehetőség kínálkozik a szabadban való kikapcsolódásra. Túraösvények, tavak mentén, tengerparton, kerékpáros útvonalak közelében, így nem kell nagy távolságokat megtennünk, hogy Szlovénia legszebb pontjait felfedezhessük. A kemping azok számára is jó választás, akik nem horgászattal vagy tucatnyi kilométer megtételével, hanem egyszerűen csak a természetben való pihenéssel szeretnék eltölteni napjaikat.

A hegyekben

Kamp Alpe

Ha festői környezetbe vágyunk, az alpesi régiók tálcán kínálják magukat. A Júlia-Alpok gyöngyszemei, Bled és Bohinj környékén több kempinget is találunk, ahol énekesmadarak hangjára ébredhetünk és a sátorból kibújva lélegzetelállító kilátás tárul elénk a hegyekre és a tóra, amint a nap első sugarai siklanak át rajta. Ilyen élményt egyetlen szálloda sem tud nyújtani. A napot egy hangulatos grillezéssel vagy nyársonsütéssel zárhatjuk, miközben hallgatjuk az erdő éjjeli neszezését a hunyorgó csillagok alatt. Tökéletes romantika.
A Triglav Nemzeti Parkban található Kamne kemping két üdülőhely, Dovje és Mojstrana közelében fekszik. A családias hangulatú kemping kitűnő kiindulópont a nemzeti park bebarangolásához. Trenta falu kempingjéből is elindulhatunk, ha azt tervezzük, hogy megmásszuk a Triglav-hegyet. A közelben megnézhetjük a gyönyörű, smaragdzöld színű Soča-folyót és a Soča-ösvényt követve bejárhatjuk az egész vidéket. A Soča-völgyben a Klin Lepena kempingben is megszállhatunk, itt egy étterem is működik és játszótér várja a gyerekeket, horgászengedélyt is kiválhatunk.

A tengerparton

Lucija kemping

Az Adriai-tenger partján sem kötelező szállodai szobát foglalni. Portorozban és Izolaban is találunk kempinget, ez utóbbi a Trieszti-öbölre néz és mintegy 500 vendéget tud befogadni. A kempinget egy szép sétaút köti össze a tengerparttal. A portorozi öbölre láthatunk rá a Lucija kempingből, ahol a mozgáskorlátozottak számára is ideálisak a körülmények. A színvonalas kempingben mosógép és szárítógép könnyíti meg azok dolgát, akik több napot szeretnének itt eltölteni. Éttermet sem kell keresgélnünk és házikedvenceinket is magunkkal hozhatjuk. Ez a kemping júliusban és augusztusban általában elég zsúfolt, a nagy érdeklődés miatt néhány éve várólistát vezettek be.

Ljubljanaban

A Ljubljana Resort kempingnek igazán nincs miért szégyenkeznie, Európa egyik legszebbjének tartják. Egy zöldövezeti üdülőközpontban található, a főváros északi részén. A Száva partján kialakított kemping négycsillagos, modern létesítményekkel felszerelt és egész évben nyitvatart.

Kempingeket Szlovénia más részein is találunk, a Pohorje-hegy lábánál szintén egész évben várják a turistákat, a Terme Catez fürdő- és termálkomplexumhoz pedig szintén tartozik egy kemping, ahol szép, füves területen verhetünk sátrat. A naturisták sem maradnak lehetőségek nélkül, ők a Terme Banovci fürdő közelében, a Soncni Gaj kempingben szállhatnak meg, de a Smlednik kemping egy része is a nudisták számára van fenntartva.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here