Cap d’Ail, La Mala strandA francia Riviéra strandjait méltán a legszebbek között emlegetik. Ez a gyors autók, a szép emberek és a csillogás világa. Társasági élet, sztárok és pózolás minden mennyiségben. Legalább egyszer látni kell! Ha ez a célunk, Saint Tropez, Cannes, Monte Carlo, Antibes és Juan-Les-Pins a legjobb választás. A rossz hír, hogy ezek a strandok nyáron hihetetlenül zsúfoltak, a hely szűkös és sokszor mindezért még fizetni is kell, hiszen a strandok jelentős része valamelyik tengerparti hotel tulajdonában van.

A jó hír, hogy a Riviérán szép számmal akadnak olyan strandok is, amik jóval békésebbek, kisebb a tömeg és ráadásul homokosak is. Ezek nem a legfelkapottabb partszakaszok, amolyan titkos, kevésbé ismert helyek. Akik nem celeb-figyelőben vannak a Cote d’Azuron, azoknak íme néhány a legjobb strandok közül!

Monaco nyugati részén találjuk Cap d’Ail kisvárosát, ahol az állomástól mindössze 10 percnyi sétára fekszik a La Mala strand. Nem a legeldugottabb szeglete a világnak, de a környező partszakaszokhoz képest még mindig kevesebben járnak ide fürdeni. A Marquet strandról a La Mala felé vezető úton megtalálhatjuk a saját kis öblünket egy kellemes úszkáláshoz.

Cap Ferrat sokszor szerepel az útikönyvekben úgy, mint a „Francia Riviéra titka”. A félsziget partjainál több olyan strandot találunk, amit a legtöbb turista még nem fedezett fel. Ezek kicsik ugyan, de tiszták és helyünk is lesz bőven. St. Jean Cap Ferrat városától délre fekszik a Plage La Paloma, ami az egyik legjobb strand a Riviérán. A Plage de Passable szintén a kedvencek között szerepel.

A francia Riviéra legszebb strandjaiAki különlegesebb élményre vágyik, annak Franciaország legdélebbi megyéi, ahogy sokszor nevezik, a francia Katalónia tartogathat igazi meglepetéseket. Itt található Cote Radieuse sík, homokos strandokkal és Cote Vermeille sziklás partszakaszokkal és félreeső öblökkel. A hozzájuk legközelebb eső városok Perpignan és Montpellier. Cote Rdieuse legjobb strandja La Franqui és Leucate Narbonne közelében. A Béziers mellett fekvő Sérignan és Portiragnes szintén nem fognak csalódást okozni. Északabbra, Argelés-sur-Mer strandja is kitűnő, ráadásul csodás panorámát kínál a Pirenneusokra. Elsősorban a családok és a kempingezők körében kedvelt.

A francia Riviéra legszebb strandjaiCote Vermeille-ből a spanyol Costa Brava egy rövid autózással elérhető. Innen kiindulva felfedezhetjük nemcsak a Földközi-tenger partjait, de a Pirenneusokat is. A strandok többsége itt sziklás, de ennek nagy előnye, hogy a partszakasz apró öblökre tagolt. Kis túlzással úgy érezhetjük magunkat, mintha a saját magánstrandunkon fürdőznénk. Ezért az élményért azonban le kell győzni a természetes akadályokat, mivel ezek a kis öblök általában elég nehezen megközelíthetők. Cote Vermeille egy kicsit más hangulatú, mint a francia riviéra strandjai, ez a Spanyolországhoz való közelségének tudható be. Ha erre járunk, érdemes betérni a színes kisvárosokba, mint Collioure, ami Matisse, Chagall és Picasso egyik kedvenc helye volt.

Aki a mediterrán bájról álmodik, de szeretné kikerülni a Riviéra strandjainak őrületét, látogasson el az Ile d’Or, vagyis az Aranysziget partjaira. Csak keveseknek van szerencséje ismerni ezeket az apró szigeteket. Közülük Porquerolles a legnagyobb és legfejlettebb. A 350 fős szigetről az autókat kitiltották, hiszen területének nagy része vad és érintetlen, szőlők, erdők, ligetek borítják. Gyalog és kerékpárral is érdemes nekivágni. Különösen az északi oldalán találunk lenyűgöző strandokat, mint a Notre Dame vagy a Galére. Hyéres-ből hajóval tudunk átjutni a szigetekre, ám amikor túl nagy az érdeklődés, korlátozzák a kompokkal ideérkező turisták számát. Mivel ezek a szigetek nem tartoznak a legnépszerűbb üdülőparadicsomok közé, szállást is csak elvétve találunk. Azt is tartsuk észben, hogy Dél-Franciaországban vagyunk, ahol a strandolás á la nature nagyon is gyakori.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here