Borutak SzlovéniábanSokakat meglepetésként ér, hogy Szlovéniában milyen kitűnő minőségű borokat készítenek, míg mások kifejezetten az ország borútjai miatt utaznak ide. A borok értői az isztriai régió mélyvörös Teran boraitól egészen Goriska Brda pezsgő fehérboráig kóstolhatják végig a szlovén vidék nedűit. Az üzletekben, éttermekben mindenhol hozzájuthatunk a helyben készült borokhoz, de aki ennél mélyebben szeretné felfedezni a borászat itteni hagyományait, annak érdemes a szlovén borutakon keresztül felfedezni a kínálatot.

A szőlő Szlovéniában nem csupán egy növény, az emberek több mint ezer éve szeretettel és nagy odafigyeléssel gondozzák a tőkéket és ez érződik is a borokon. A világ legöregebb, mind a mai napig termő szőlőtőkéje is itt, Mariborban található, több mint 400 éve hoz évről évre lédús fürtöket. Bár nemzetközileg még nem igazán ismertek, kétségkívül a világ legfinomabb boraival büszkélkedhet Szlovénia.

Az országnak 3 fő bortermő régiója és mintegy 20 borútja van. Ezek többsége nagyon színvonalas, érdekes látnivalókkal és átfogó információkkal várja a látogatókat, míg néhány borút még keresi a siker kulcsát. Azonban valamennyire egyformán igaz, hogy általuk megismerhetjük a helyben termő borokat és mellette a tradicionális gasztronómiába, a történelembe és a kultúrába is bevezetik a látogatókat. A borutak valódi célja nagyszerű kikapcsolódást nyújtani festői környezetben.

Borutak SzlovéniábanSzlovénia dél-nyugati részén Primorski, a Száva völgyében Posavski, a Dráva völgyében pedig Podravski régió büszkélkedhet a legjelentősebb bortermeléssel és borászati hagyományokkal.

Bizeljsko-Sremiska borút

Teljes egészében a Posavje régióban található ez az út, mely a Bizeljsko vártól keletre fekvő völgyből indul és egészen Sevnicaig fut. Közben számos figyelemreméltó látnivaló mellett halad el, megnézhetjük Bizeljsko fantasztikus borospincéit, a homokos talajba vájt repnicéket, Brestanica hatalmas bazilikáját, valamint Senovo közelében Bohor négy lenyűgöző vízesését is. Az út végét Sevnica gyönyörűen felújított vára jelzi. Ezen a vidéken a talaj összetétele és az időjárás is kedvez a szőlőtermesztésnek, a vörös- és fehérborok előállításának.

Podgorjanska borút

A Gorjanci-hegység lábánál kanyargó út a Cvicek, Szlovénia ősi és kifejezetten erre a régióra jellemző borának földjére viszi a látogatót. Pleterje kolostorában páratlan környezetben kaphatjuk a kóstolót, a szerzetesek ráadásul chardonney-t is, pezsgőbort és fantasztikus körtepálinkát is készítenek, ezekről se feledkezzünk meg. A borút mentén több hangulatos borászatba is betérhetünk, megnézhetjük a Mokrice várat, Sentjernejben egy hagyományos tanyán próbálhatjuk ki, milyen volt itt az élet sokszáz évvel ezelőtt, Szlovénia legkisebb városában, Kostanjevica na Krkiben a szoborparkba látogathatunk el, de a Krka-folyó látványa már önmagában is nagy élménnyé teszi az itteni kirándulást.

Gornjedolenjska borút

64 km-es hosszával ez Szlovénia egyik leghosszabb borútja és földrajzilag is az egyik legváltozatosabb, egyes részein szőlők és gyümölcsösök, másutt örökzöld és lombhullató erdők borítják. Az út magába foglalja Gradisce és Rihpovec szőlőtermő területeit és egészen Trska goraig terjed.

Haloze borút

Ptujból Szlovénia gótikus gyöngyszeméhez, a Ptujska Goraban álló Mária templomig vezet az út, közben elhalad Zetale szabadtéri múzeuma mellett is. Kecske- és juhtenyésztéssel foglalkozó tanyákat is megnézhetünk, majd elérjük a 11. századi Borl várat. Útközben érdemes megállni a turisták számára is látogatható gazdaságokban, ahol házi kenyérrel és más finomságokkal fogadják a vendégeket. Haloze borospincéiben híres fehérborok érlelődnek, mint a Laski Rizling, a Rumeni Muskat, a Sivi Pinot vagy a Traminec.

Maribori borút

Maribori borút

Ez az út nem is kezdődhetne méltóbb helyen, mint a világ legöregebb szőlőtőkéjénél, innen vezet egészen Nebovaig. Az út egy része eléri a Slovenske Gorice hegyeket és mindvégig Korena és Vurberk gyönyörű panorámás tájain vezet át. A szőlőültetvények és borospincék mellett elhaladó út jó minőségű, könnyen járható, megkóstolhatjuk a tipikus rajnai rizlinget, a zöldszilvánit és a muskotályokat. Nemcsak pincéket látogathatunk, de a gazdaságok többsége szállást is biztosít és borszaküzleteikben elsőkézből juthatunk hozzá Szlovénia néhány legfinomabb borához.

Jeruzsálemi borút

A Ljutomer-Ormoz hegyek nemcsak az itt termő borokról híresek, de sokak szerint a világ legszebb tájai közé tartoznak. A Jeruzsálemi borút környéke egész évben gyönyörű színekben pompázik, amit a házigazdák meleg vendégszeretete és a kitűnő borok még felsőbb szintre emelnek. A Sipon, a Laski Rizling, Sauvignon, Pinot Beli alkotják többek közt a kínálatot, a fehérborok egész szimfóniája várja az érdeklődőket. Úgy tartják, a környéket erővonalak szelik át, a látkép lélegzetelállító és áll itt egy kegytemplom is. A rómaiak, a keresztesek és a zarándokok ezen az úton mentek a Szentföldre, ők és a portyázó törökök is rajta hagyták kézjegyüket a vidéken. A Jeruzsálemi borút pozitív energiái miatt is vonzza a látogatókat, azoknak is kitűnő úti cél, akik nem elsősorban a borászat rejtelmeibe szeretnének betekintést nyerni.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here