Vanoise Nemzeti ParkA francia Alpokban, az olasz határ közelében található Franciaország legelső nemzeti parkja. A területet 1963-ban nyilvánították védetté, elsősorban az itt élő, veszélyeztetett kőszáli kecske populáció megmentése érdekében.

Amikor az 1500-as évektől kezdve egyre inkább elterjedt a fegyveres vadászat, a hegyekben élő állatokat tömegesen kezdték elejteni. Az évszázadok során számuk annyira megcsappant, hogy a nemzeti természetvédelmi egyesületek összefogtak megmentésükre és élőhelyüket, ahol más ritka állat- és növényfajok is honosak, nemzeti parkká alakították. Ez érdekes kettősséget eredményezett és ellentmondást szült, hiszen egyrészt a kőszáli kecskét szerették volna védeni, másrészt az emberek számára is szerették volna nyitottá tenni a területet. A kettő viszont nehezen volt összeegyeztethető. Megoldásként a Vanoise Nemzeti Parkban két zónát különítettek el egymástól. A belső részei fokozottan védettek, a kőszáli kecskék így háborítatlanul élhetnek saját területükön, míg a park külső zónáját a környező kis falvakra, tanyákra terjesztették ki, melyek továbbra is harmóniában létezhetnek az őket körülvevő csodás természettel.

Kőszáli kecske, Vanoise Nemzeti ParkA Vanoise Nemzeti Park története csupán néhány évtizedes múltra tekint vissza, a vidéken azonban számtalan nyom bizonyítja, hogy már a neolitikumban is éltek itt emberek. Sziklákba vájt, kúp alakú rések 3000 m-es magasságban, melyek funkcióját a régészeknek még nem sikerült pontosan megállapítaniuk, de ezeken kívül is több jelét találták a történelem előtti közösségeknek. Emberi alakokat és állatokat, keresztet formázó kőfaragványok, eszközök, valamint egy 2700 m-en lévő szikla, melyben 82 pár lábnyomot véstek. A mélyedések kis méretéből arra lehet következtetni, hogy nők és gyermekek nyomait örökítették meg. A műemlék szikláról azt feltételezik, hogy különböző szakrális tevékenységek és találkozók színhelye lehetett. Macskaköves utak, alacsony kőfalak, útkereszteződésekben elhelyezett keresztek emlékeztetnek arra, hogy egykor forgalmas átkelők voltak a Vanoise Nemzeti Park hegyvonulatai között.

A nemzeti park színes élővilágában az alpesi szinten, 3000 m körül havasi gyopár, fekete vanília orchidea, többféle zúzmó megtalálható, lejjebb áfonya, boróka bokrok és tűlevelű erdők teszik változatossá a tájat. A kőszáli kecske mellett a Vanoise Nemzeti Park otthont ad mormotáknak, zergéknek, sasoknak, kisebb emlősöknek és több madárfajnak. A park létrehozása óta az itt élő állatfajok egyedeinek száma megsokszorozódott, a nemzeti park tehát beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Mivel sokakban felmerült a kérdés, hogy csak városi legenda vagy a park területén valóban találkozhat az arrajáró farkasokkal, a nemzeti park információt tett közzé ezzel kapcsolatban, mely szerint a vidékről ez a faj korábban teljesen kipusztult, de egy ideje az Olaszországhoz tartozó hegyekből átvándorolt néhány egyed, így a park területén élő farkas-csoportok száma is egyre nő.

Vanoise Nemzeti ParkA Vanoise Nemzeti Park területét 1972-ben egybe olvasztották az olasz Grand Paradiso Nemzeti Parkkal. Ketten együtt Európa legnagyobb védett területét alkotják 1250 km2-en. A nemzeti park területén sportolási lehetőség nincs, mivel az állatok nyugalmát nem akarják ezzel megzavarni. Tábort verni csak a kijelölt helyeken lehet és a látogatókra vonatkozóan több szabály szolgálja a természet értékeinek védelmét. Nyaranta túrákat szerveznek a parkban, ahol vezetők ismertetik meg a Vanois vidékét a kirándulókkal. A park mindenki előtt nyitva áll, így nemcseak szervezetten, hanem egyénileg is be lehet járni. Érdemes rövidebb szakaszokra osztani az utat és közben megszállni egy-egy környékbeli faluban.

A nemzeti park célja az alpesi élővilág feltérképezése, megőrzése és bemutatása, az elmúlt négy évtizedben erre sikerrel fektettek nagy hangsúlyt. Az eredetileg a kőszáli kecske megmentésére létrehozott park területén ma már tízszer annyi egyede él ennek a fajnak, mint a nemzeti park létrejötte előtt.
Bár a Vanoise Nemzeti Park legmagasabb hegycsúcsai sem emelkednek 3000 m fölé, a látványuk igazi magaslati élménnyel ajándékozza meg a látogatókat. Télen a síelés és a havas sportok miatt vonzó a vidék, nyáron pedig a természet szerelmesei csodálkozhatnak rá a nemzeti park kincseire.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here