Sloten

Frízföld egészen különleges tartománya Hollandiának. Különállásáról, önálló kultúrájáról és saját nyelvéről az országhatárokon túl is ismert. Büszke lakossága betekintést enged a turistáknak őseik fordulatos múltjába és a vidék ma is élő hagyományaiba az évente rendszeresen megrendezett fesztiválok keretében. Frízföld területén összesen négy nemzeti park található, vidékein se szeri, se száma a kerékpáros és gyalogos útvonalaknak. A fríz tájak tavaikkal, a Watt-tengerrel és a csatornákkal a vizek szerelmeseit is elkápráztatják.
A tartomány fénypontjai mégis a történelmi városok, az a 11 gyöngyszem, melyek kézzel foghatóvá teszik a frízek történelmét és kultúráját. Régi épületekkel, tiszteletet parancsoló műemlékekkel, romantikus csatornákkal az év bármely szakában ideális úti célok, melyek az elmúlt években a határokon túlról is egyre több látogatót csalogatnak.

Sloten

A legkisebb, de talán a legszebb a 11 fríz város közül. Mindössze 900 lakosa van, évszázadokkal ezelőtt vastag falak, bástyák, városkapuk és csatornák védték a települést az ellenségtől. Ezek még ma is szinte eredeti állapotukban láthatók. Az itt elhaladó hajóknak magas vámot kellett fizetniük a városnak, Sloten elsősorban ebből gazdagodott meg. Jómódú lakossága csodás palotákat épített, ebből az időből származik a mutatós régi Városháza is, melyben ma múzeum működik. Háromévente Sloten lakói időutazást tesznek és visszahozzák a város fénykorát a történelmi fesztivál keretében. Szerencséje van azoknak a turistáknak, akik éppen ekkor látogatnak el a városba. Az előadások keretében többek közt azt is eljátsszák, hogy 1588-ban hogyan támadtak meg a városlakók egy spanyol sörszállító hajót. Sloten ezenkívül a vízisportok szerelmeseit is elkényezteti, környékén pedig gyönyörű vidékeken lehet kerékpáros túrákat tenni.

Stavoren

Stavoren

A város országszerte híres a Stavoreni Hölgyről szóló népmeséről, mely a 16. századból ered. A napjainkban 1000 lakosú Stavoren egykor gazdag kikötő volt, kereskedelmet folytatott Angliával, Franciaországgal és a skandináv országokkal is. Virágzásának azonban a középkorban egy homokpad vetett véget, ami elzárta a kikötőt. Ennek a homokpadnak a keletkezésével kapcsolatban számtalan magyarázat és mítosz született az évszázadok során, többek közt a híres népmese is hozzá kapcsolódik. A város bevételeinek többségét a turizmusból és főként a vízisportokból szerzi.

Franeker

A város nevezetességei Hollandia második legrégebben alapított egyeteme és a legrégebbi, ma is működő planetáriuma. Lakóit harangtolvajoknak is nevezik, mert a szomszédos Harlingen városának templomtornyából lopták el a harangokat, amiket aztán saját templomukban lógattak fel. Plaentáriumát minden turistának érdemes megnézni, történelmi és csillagászati emlékek széles gyűjteménye látható itt. Bár Franeker egyeteme már a múlté, a város utcáit járva még mindig megtaláljuk az egyetemi múlt nyomait. Állnak még az egykori professzorok házai és az a kiskocsma is, ahova a diákok jártak. A város fontos műemléke a fríz tartomány egyetlen középkori temploma, az 1591-ben épített, reneszánsz stílusú Városháza és a közvetlenül a városközpont mellett álló vár, az 1498-ban épült Martenastins.

IJlst

Két kis csatorna szeli át IJlst városközpontját, partjaikat hársfák szegélyezik, ezzel olyan festői képet alkotva, mely a filmkészítőket sem hagyja hidegen. A város egyik legimpozánsabb épülete a fűrészmalom, a De Rat, melyet 1638-ban építettek. A gyerekek feltehetően a régi királyi játékgyár meglátogatását fogják a legjobban élvezni. Itt korcsolyákat, játékokat készítettek, ezeket nemcsak megnézni, de kipróbálni is lehet.

Bolsward

Bolsward

Hollandia egyik leggyönyörűbb Városháza épülete található itt, de Bolsward híres arról a több ezer kerékpárosról is, akik minden évben ellátogatnak ide, hogy teljesítsék a 220 km-es, a városból induló és itt végződő útvonalat, ami a 11 történelmi fríz várost fogja körbe. Bolsward mesés kisváros, fényét emeli az Észak Katedrálisának nevezett temploma és a már említett Városháza, melynek maguk a hollandok is csodájára járnak. Itt készítik a híres fríz likőrt, a Beerenburgot, amit bármelyik vendéglőben meg lehet kóstolni. Nyaranta Bolswardban számos hagyományőrző fesztivált rendeznek, ezeknek nagy része a város mezőgazdasági múltjához kapcsolódik.

Workum

A város elsősorban a népszerű művész, Jopie Huisman műveinek szentelt múzeumáról híres. Alkotásait nemcsak Hollandiában szeretik, de világszerte elismerik. A 2000-ben elhunyt művész használt cikkekből és fémhulladékokból készített csodás műveket, meglátta a lehetőséget a körülötte lévő szegénységben és a talált, összegyűjtött holmikból varázsolt világhírű alkotásokat. A városközpontban lévő múzeumát évente több ezren keresik fel. Workum fő utcájának mindkét oldalán impozáns épületek állnak. A központ pontos tervezés eredményeként jött létre, a Városháza, az egyházi épületek és a hivatalok egymás közelében épültek fel. Itt találhatók a régi szállodák és a gazdag kereskedők házai is. Workum régen kerámiájáról is híres volt. A barna színű kerámiákat jellegzetes motívumokkal díszítették, ezekről többet a városban még ma is működő fazekasműhelyekben lehet többet megtudni. Annak ellenére, hogy Workum nem közvetlenül a tengerparton található, mégis részt vett a tengeri kereskedelemben, mégpedig az It Soal nevű csatornán keresztül, ami közvetlenül kapcsolódott a Zuiderzeehez. A csatorna ma már turista látványosság számba megy, vízében a gátak mentén épült, mesés kastélyok képe tükröződik.

Csatlakozz a csoportunkhoz!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here