DómtoronyHollandia egyik legrégebbi és negyedik legnagyobb városa. Csatornákkal körbevett középkori óvárosa egyedülálló az országban, elég kicsi ahhoz, hogy gyalog is be lehessen barangolni, azonban elég nagy ahhoz, hogy napokig eltöltsük az időt a nézelődéssel, akár a múzeumokban, akár az utcán, a történelmi épületek között. Utrecht maga a kultúra és a történelem, egy élénk, vibráló egyetemváros, melyet 70 ezer fős diáksága tart fiatalon.

Utrecht a kezdetektől fogva politikai, gazdasági, vallási és kulturális központja volt Hollandiának. Egyetemét 1636-ban alapították, ehhez kapcsolódóan pedig számos más fontos intézmény székhelye is lett, mint a Holland Királyi Tudományos Akadémia, de itt található a Központi Táplálkozáskutató Intézet és űrkutatási laboratóriumok is működnek a városban. Ugyanakkor a kereskedelemben és az iparban is fontos szerepet tölt be, idegenforgalma pedig szintén jelentősen hozzájárul bevételeihez.

Dómtorony

112 m-es magasságával ez Hollandia legmagasabb templomtornya, Utrecht talán legismertebb jelképe. 1321-1382. között készült, de teljes befejezéséhez 300 év kellett. Tetejéből fantasztikus panoráma tárul elénk, tiszta időben még Rotterdam és Amszterdam is körvonalazódik a távolban. Ehhez azonban nem kevesebb, mint 465 lépcsőfokot kell leküzdeni. De megéri, hiszen belülről is érdemes megnézni az egykor 40 templommal büszkélkedő Utrecht legjellegzetesebb középkori műemlékét.

Pápa-ház

Pápa-ház

A Paushuize Utrecht második legrégebbi épülete, melyet az egyetlen holland pápa, VI. Adorján megbízásából építettek. Még a ház elkészülte előtt választották meg pápának, remélte, hogy egyszer visszatérhet Utrechtbe, ezért fogott a ház megépítésébe. Azonban kinevezését követően egy évvel Rómában meghalt, így sohasem lakott ebben az utrechti házban. A róla elnevezett Pápa-ház gyönyörű belső tere leginkább egy fényűző palotához hasonlít. A 19. században a királyi biztos székhelye volt, ma egyes szobáit különböző rendezvényekhez lehet kibérelni.

Pieterskerk

Az óváros öt temploma közül a legrégebbi, 1048-ban szentelték fel. Hollandia legkorábbi román stílusban épült temploma, melynek kriptájában az alapító püspök, Bernold nyugszik. Figyelemre méltó részletei északi folyosójának falfestményei és a 12. századból származó domborművei. A templom tornya 1674-ben egy óriási vihar során a templom egy része megsemmisült.

St. Willibrord templom

Hollandia egyik legszebb neogótikus temploma, Utrecht rejtett gyöngyszeme. A holland templomokhoz képest szokatlanul gazdag belső díszítése azonnal lenyűgözi a látogatókat. Színes ólomüveg ablakai, gyönyörű faragványai mellett figyelmet érdemelnek fali és mennyezeti festményei is. A tipikusan középkori jellegzetességeket magán viselő templomba a belépés a turistáknak ingyenes.

Winkel van Sinkel

1839-ben nyílt meg Anton Sinkel akkoriban ultramodernnek számító nagyáruháza. A Winkel van Sinkel Hollandia legelső bevásárlóközpontja volt, mely egy hatalmas, neoklasszikus stílusú épületben kapott helyet és ötven éven keresztül az egész országban óriási hírnévnek örvendett. 1898-ban az egyik bank székhelye lett, ma egy nagy kávézó és rendezvényközpont működik benne, homlokzatát 2006-ban festették át az eredeti színekre.

Oudaen-kastély

Oudaen-kastély

A városban álló, monumentális kastélyt 1296-ban építették. Ma étterem, kávézó és egy sörfőzde található benne, de egykor Utrecht leggazdagabb családjának birtokában volt. Tornyát több mint 100 év alatt építették, ma ez a város legmagasabb tornya. Utrecht történetében a kastély mindig fontos szerepet töltött be, 1758-ban az egyház tulajdona lett, akik szegényházat alakítottak ki benne. A benne működő étterem az egyik leghíresebb Utrechtben, a helyiek és a turisták kedvence is.

Uitfhof

Utrecht egyetemi negyede, itt található az Alkalmazott Tudományok Egyeteme, az Egyetemi Orvosi Központ és számos más, az egyetemhez kapcsolódó intézmény. Utrecht egyeteme az évszázadok során folyamatosan bővült és mára az egyik legjelentősebb felsőoktatási intézménye lett Hollandiának. A negyed építészeti szempontból is érdekes, a szemet leginkább a Wiel Arets által tervezett Egyetemi Könyvtár kapja épülete meg. Ez a legfeltűnőbb épület, ahol több mint 4 millió kötetet tartanak. Nemcsak külseje, de belseje is érdekes, 2005-ben az egyedi design miatt Rietveld-díjjal jutalmazták.

Rietveld Schröder-ház

Utrecht ikonikus épülete, Gerrit Rietveld mesterműve az UNESCO Világörökségek listájára 2000-ben felkerült ház. Truus Schröder számára épült, ez az egyetlen olyan épület, mely a De Stijl művészeti és építészeti elvei alapján valaha is készült. Tipikus Stijl-épület, piros, kék és sárga, kombinálva fekete és fehér színnel. A modern, dinamikus térszerkezetű ház a maga nemében egyedülálló, 1924-ben készült el, jelenleg múzeumként működik, ahova előzetes bejelentkezés szükséges.

Központi Múzeum

A múzeumban gazdag gyűjtemény látható régi és modern, alkalmazott és a divattal kapcsolatos művészeti alkotásokból. Az utrechti Központi Múzeum büszkélkedhet a világ legnagyobb Rietveld-gyűjteményével, benne a híres Rietveld-székkel. A kiállítások között a város történetét bemutató tárlat is látható, valamint Utrecht legnagyobb művészeinek alkotásai is helyet kaptak.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here