SupetarA több mint 3000 lakosú Supetar Brac-sziget legnagyobb városa és turisztikai központja. Nagyon jók a közlekedési adottságai, hiszen a sziget többi települését közvetlen buszjáratokkal, a szárazföldi Splitet pedig komppal egyszerűen elérhetjük Supetarból. Gyönyörű természeti környezete, számtalan strandja és öble, kitűnő szálláslehetőségei és éttermei a nyaralók minden álmát valóra váltják.

Több ezer évvel ezelőtt a település még azon a kis félszigeten feküdt, ahol ma a temető található. A középkorban a Szent Péter öbölben épült ki az új falu, innen ered a város neve. Supetar mai települése a 16. században alakult ki, amikor a szárazföld belsejében található Nerezisca lakói az öblöt elkezdték saját kikötőjükként használni. A város a 18-19. században érte el fejlődése csúcsát, Supetar ekkor vette át a szigeten a vezető szerepet Nereziscatól.

SupetarSupetar egy tipikus dalmát kisváros parti sétánnyal és apró halászcsónakokkal a kikötőjében. A jellegzetes mediterrán varázslat minden elemét megtaláljuk itt. A lakók hagyományosan halászattal és mezőgazdasággal foglalkoznak, az idilli képnek szerves része az olíva-, narancs-, kivitermesztés és az extraszűz olívaolaj, a minőségi vörösbor és a juhsajtok előállítása.

A homokos tengerpart és a helyi finomságokat kínáló éttermek mellett érdemes körbenézni a városban is. Széles lépcsősor vezet az 1773-ban épült Szent Péter templomhoz, melynek oldalában egy barokk kápolna áll. A templom belsejét egy helyi festőművész, Feliks Tironi alkotásai díszítik az 1700-as évek második feléből, az oltárkép pedig egy ismeretlen velencei művész munkája. Láthatunk néhány régi sírkövet horvát felirattal, az épülettől balra pedig egy napórát, alatta egy szarkofág, melybe az 1774-es évszámot vésték. A Mária Mennybemenetele templom a 18. században épült, mellette található a Leroj harangtorony és a templomi múzeum. A Petrinovic-család fehér kupolás mauzóleuma uralja Supetar öblét. A neo-bizánci stílusú épület a Sv. Nikola templom melletti temetőben található. Mellette két ókeresztény szarkofágot és egy római villa maradványait nézhetjük meg. A Brac-szigeten fennmaradt 19 román templom egyike Supetar felett áll. A 11-12. század fordulóján épült Sv. Luka arról híres, hogy Dalmáciában itt látható a legkorábbi hajó ábrázolás, melyet a templom belsejében a falra véstek.

Supetar vidékén körös-körül olíva- és szőlőültetvények tarkítják a tájat. Itt és az egész szigeten sok bunje látható, melyek még a történelem előtti időkre emlékeztetnek. Ezek a kőből rakott kunyhók valószínűleg az első itteni lakosok otthonai lehettek, ma mezőgazdasági eszközök tárolására használják őket.

SupetarA város és környéke számtalan kikapcsolódási lehetőséget kínál. Teniszpályák, minigolf, fitness-termek, hajókirándulások, búváriskolák, vitorlázás, vízisí, horgászat és kerékpárkölcsönzés szolgálják a szabadidő minél kellemesebb és változatosabb eltöltését. A városban kávézók, bárok, éttermek a helyi horvát konyha specialitásaival várják vendégeiket. Annak ellenére, hogy Supetar népszerű üdülőhely Horvátországban, itt még megvan a lehetőség arra, hogy egy pohár bor mellett csendesen elüldögéljünk.

A nyári hónapokban Supetar életre kel. A világ minden tájáról érkező turistáknak köszönhetően különböző nyelvektől hangosak a város utcái. A kis utcai galériák, a borospincék, a pálmafákkal szegélyezett tengerpart, a szűk utcák és a hosszú éjszakák hamisítatlan mediterrán hangulatot garantálnak.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here