Borley parókia – Essex

A kísértetek senkit sem hagynak hidegen, Anglia pedig ilyen szempontból a világ egyik legfrekventáltabb országa, mely évszázadok óta elválaszthatatlan a szellemhistóriáktól. Az ódon vidéki kastélyok, az omladozó és a sokszor még ma is szállodaként, vendéglőként működő épületek nemcsak napjainkban, de az elmúlt több száz év során megannyi misztikus történetet szültek. Megmagyarázhatatlan paranormális jelenségekről, visszajáró szellemekről számos beszámolót ismerünk, közülük sok egyenesen része lett a környék folklórjának. Angliában egyre népszerűbbek a kísértetvadász-túrák, melyek keretében a világ minden tájáról érkező, a szellemeket kutató vagy csupán kíváncsiságtól hajtott érdeklődők bejárhatják az ország legkísértetiesebb helyeit. Nézzük, hol van a legtöbb esélyünk kísérteteket látni Angliában!

Borley parókia – Essex

A bájos kis Borley faluban áll ez a viktoriánus kúria, mely 1939-ben leégett, de a szellemeiről szóló történetek tovább keringtek. Az 1860-as évektől kezdve egyre többen számoltak be kísértetekről, köztük az alkonyatkor megjelenő apácáról, fej nélküli lovasokról, lovaskocsiról és szolgákról. 1939-ben az egész ország felfigyelt az egyébként álmos Borley-ra, amikor a paranormális tevékenységek híres kutatója, Harry Price is vizsgálatokat végzett a helyszínen. Az újságok címlapjain szerepeltek a parókia kísértet históriái. A parókiát azóta is Anglia kísértetek által leggyakrabban látogatott házának tartják.

Régi Ram Fogadó – Gloucestershire

Régi Ram Fogadó - Gloucestershire

Sokak szerint nemcsak Anglia, de a világ egyik legkísértetisebb helye ez az 1145-ben épült ház. A szerzetesek itt szállásolták el azokat a szolgákat és munkásokat, akiket a templom építkezésén fogtak munkára. A kutatók szerint a fogadó energiavonalak metszéspontjánál áll, helyén pedig már 5000 évvel ezelőtt ősi pogány temető volt. A házban ma egy idős férfi él, aki szintén megerősítette a kísértetekről szóló történeteket. A fogadó sok százéves története során egyébként is borzasztó események helyszíne volt. Élt benne egy nő, akit később boszorkányként máglyán elégettek, megtalálták meggyilkolt gyerekek csontvázait a lépcsőházban, de sokan az éjszaka közepén menekültek el a fogadóból, mert egy szerzetes kísértette őket a szobákban.

Berry Pomeroy kastély – Devon

A szép kisváros festői kastélya sötét titkokat rejt. Legalábbis erre utalnak azok a rémisztő történetek, melyek alapján sokan egész Anglia legkísértetiesebb kastélyának tartják a Berry Pomeroy faluban található, 1305 óta álló épületet. Az egykor fenséges kastély ma már inkább egy zord és rideg vár, ami elsősorban állítólagos szellemei miatt vonzza a turistákat. Úgy tartják, hogy a vár úrnője, a Fehér Hölgy nyughatatlan lelke a Szent Margit-toronyból integet a látogatóknak, ahol féltékeny nővére tartotta fogva és hagyta éhenhalni őt. A kastély másik híres kísértete a Kék Hölgy, akiben a vár egyik normann urának lányát vélik felismerni. A legenda szerint gyermeket szült erőszakos apjának, aki a csecsemőt megfojtotta és a kastély egyik szobájában temette el. A látogatók a kastélyban furcsa hangokról és kísérteties árnyakról számolnak be.

Woodchester-ház – Gloucestershire

A gótikus épület kívülről teljesen felépült háznak látszik, ám belül félkész, padló nélküli szobák mutatják, hogy a ház építését valójában félbehagyták. A hozzá kapcsolódó kísértettörténetek fantom lovasokról, egy pincében kísértő férfi, egy kislány és egy idős nő szelleméről szólnak, de többen láttak már a fürdőszobában egy lebegő fejet is. A házat az 1870-es években hagyták el, először 1902-ben a helyi plébános tapasztalt itt furcsa jelenségeket. A Woodchester-ház három korábbi épület helyén áll, egyesek szerint azoknak a lakói kísértenek ma is.

Pluckley – Kent

Pluckley - Kent

1989-ben a Guiness Rekordok Könyve Nagy-Britannia legkísértetiesebb falvának ismerte el Pluckley-t. A helybeliek szerint 12-16 szellem járja az utcákat, köztük egy sikoltozó útonálló és egy idős nő, aki a hídon ülve cigarettázik. A legismertebb kísértet azé a tanítóié, akinek házában felakasztott gyerekeket találtak. Miután fény derült a gyilkosságokra, a tanító önkezével vetett véget életének. A falu már több, szellemekkel foglalkozó tévéműsorban is szerepelt, a paranormális jelenségek kutatói szinte folyamatosan itt állomásoznak.

Salmesbury-ház – Lanchashire

Ez a fekete-fehér mintázatú, középkori ház a 14. században épült, a kellő bátorsággal rendelkező turisták akár meg is szállhatnak öreg falai között. A ház eredetileg magántulajdonban volt, évszázadokkal később pedig leányszállás működött benne. 1925 óta műemléki védelem alatt áll és kísértet históriái miatt egyre csak vonzza az izgalomra éhes turistákat. A legendás Fehér Hölgy a ház leghíresebb szelleme, akivel a vendégek és az itt dolgozó munkások is többször találkoztak. A szellem sokak szerint Dorothy Southworth, aki katolikus család sarja volt, ám beleszeretett egy protestáns férfiba. Mivel házasságukat nem engedélyezték, úgy döntöttek, megszöknek, ám a tervezett szökés estéjén Dorothy nővére megölte a férfit. A Fehér Hölgy végignézte szerelme halálát, akit állítólag azóta is a házban bolyongva sirat. A házban más szörnyűségek is történtek. Egyik szobájában az 1500-as években katonák lefejeztek egy papot. A szobát később befalazták, majd 1898-ban újra megnyitották. Egyesek szerint a vérfolt a padlón időnként újra megjelenik.

Eyam – Derbyshire

Eyam 1665-ben, a pestisjárvány idején lett országszerte ismert. Amikor a járvány eljutott ide és már több helybeli életét is követelte, a falusiak úgy döntöttek, akár az életük árán is megállítják a pestis terjedését. Elhatározták, hogy teljesen elzárják magukat a külvilágtól, miközben a pestis már közöttük fertőzött és tombolt 18 hónapon keresztül. Összesen 273 ember halálát okozta és csupán 83-an élték túl. Bár Eyam ma már egy virágzó falu, mégis Anglia-szerte a pestissel azonosítják. A sok haláleset miatt a kísértettörténetek is hamar szárnyrakaptak egy bányászról és egy fiatal hölgyről, aki az éjszaka közepén ébreszti fel az embereket. A 17. század végén épült kastélyban egy fiatal szolgálólány szellemét vélték többen látni, aki kútba fúlt. Eyamban – a többi kísértetjárta faluhoz hasonlóan – rendszeresen indítanak kísértetvadász-túrákat és végigkalauzolják az elszánt látogatókat a legfélelmetesebb helyszíneken.

Csatlakozz a csoportunkhoz!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here