Kezdőlap Skócia A 10 legjobb túraútvonal Skóciában

A 10 legjobb túraútvonal Skóciában

0

Billy Connolly szavaival élve: „Skóciában két évszak van: Június és tél” Akik szeretnek ebben a lenyűgöző országban túrázni biztosan tudják, hogy még az időjárás sem tudja elrontani a fenséges, ősi tájat. Az eső, szél, havas eső, hó, napsütés és a hatalmas északi égbolton játszadozó, folyamatosan változó fény teszi varázslatossá a sétákat Skóciában.

1. Glen Tilt, Blair Atholl

Skócia egyik kevésbé ismert szurdoka. Ez az elképesztő sétaútvonal a Bridge of Tilt nevű kis falunál kezdődik, melyet egy híd köt össze Blair Atholl-lal. Itt találhatóak Nagy-Britannia legmagasabb fái. A Skandináviára hajazó erdei kis kunyhókban maradva igazán kipihenhetjük magunkat a természetben. Az Atholl birtokra I. Mária skót királynőtől kezdve Viktória királynőig mindenki ellátogatott már.

2. Sandwood Bay, Sutherland

Ezen a kietlen, holdszerű túraútvonalon sétálva meg megpillanthatjuk Cape Wrath világítótornyát. Sandwood Bay Nagy-Britannia egyik legnehezebben megközelíthető strandja, melyet egy égbe magasodó tengeri hordalék és a házméretű homokdűnék tesznek különlegessé. Az elképesztően magas hordalékról úgy tartják, hogy a hajótörött tengerészek szelleme kísérti. Ez a tökéletes hely egy igazi vadkempingezéshez.

3. Tioram vára, Ardnamurchan

Nagy-Britannia legnyugatibb pontja, Ardnamurchan olyan, mintha egy félsziget vékony, kemény ujja lenne, amely a vad tenger felé mutat. A Loch Moidart partján, egy sziklás szigeten található Tioram várától számtalan túraútvonal közül választhatunk, akár a parton, a pusztán, a mocsaras vagy épp az erdős vidékeken szeretnénk sétálni. A felvidék egyik legszebb túraútvonalán, a Silver Walk-on elindulva, dombokon, tavak és víztározók mentén haladva felfedezhetjük az összes természeti csodát, melyet ez a lenyűgöző térség kínál.

4. Glen Etive, Glen Coe

Skócia legdrámaibb szurdoka még a James Bond filmben, a Skyfall-ban is szerepelt. A Skóciába látogatókat azonnal lenyűgözik az óriási hegyek, mindenki azonnal meg akarja mászni őket, de higgyék el, legalább olyan lehengerlő élményben lesz részük, ha ebben az elképesztő szurdokba terveznek egy túrát. Egy nap alatt kerülhet szembe hóval, jégesővel, havas esővel, esővel és a legragyogóbb kék éggel egy döbbenetes túra során. A meredek hegyeken mászkáló szarvasok olyanok, mintha apró hangyák lennének. Nincs is jobb, mint a Red Squirrel kemping területén éjszakázni a tűz és egy üveg whisky mellett.

5. Kyle of Durness, Sutherland

Faraid Head csúcsán állva semmi más nem vesz bennünket körül, csupán a tengeri madarak éles visítása és a nyílt tenger. Itt úgy érezhetjük, mintha megtaláltuk volna Nagy-Britannia legszélét. Egy meglepően egész könnyű túra vezet végig az egymást keresztező hatalmas dűnék és füves hegyfokok között, mely során az Egyesült Királyság legkáprázatosabb fehérhomokos strandjait is megpillanthatjuk, ahol megállhatunk és gyönyörű kagylókat gyűjthetünk a leghidegebb és legtisztább vízben.

6. Artúr széke, Edinburgh

Robert Loius Stevenson, híres skót író is írt a kialudt vulkánon formálódott Holyrood Parkról, melynek nagy része Artúr széke. Elképesztő kilátás nyílik egész Edinburgh-ra, a skót parlamentre, Leith-re, a Firth of Forth öbölre, és a mesés Bass Rock szigetére. De nem is muszáj egészen Artúr székéig felmászni. Körözzön a kőszirtek közt, vándoroljon a túra útvonalakon és végül pihenjen meg a kutyasétáltatók között a Hunter’s Bog területén. Valljuk be, igazán furcsa érzés egy ilyen túrán részt venni egy fővárosban!

7. Necropolis, Glasgow

Glasgow régi katedrálisának a keleti oldalán fekszik egy hatalmas viktoriánus temető. 3500 kő emlékmű, melyek közül többen már omladoznak, emlékeztetnek bennünket arra, hogy egykor ez volt a birodalom második legfontosabb városa. Sokan úgy tartják, hogy egy sötét napon lehet a legjobban felfedezni a várost, hiszen lenyűgöző látványt nyújt a Trennents sörfőzde, a rettentő magas középületek és minden más, amely ilyen gyönyörűvé teszi Glasgow városát. A lehető legjobb vége a túrának a glasgowi Green’s West sörfőzde, amely egy feltűnő, viktoriánus szőnyeg gyárban található.

8. Luskentyre Sands, Harris

Luskentyre valószínűleg Skócia legszebb strandja. Az ezüst homokos tengerparttól, az akvamarin tengertől és az Észak-Harris hegyeinek a látványától – ha a hőmérsékletet nem vesszük figyelembe – úgy érezhetjük, mintha nem is a Külső-Hebridák egyik szigetén, hanem a Maldív-szigeteken lennénk. A hatalmas, homokos part gyakran szinte teljesen üres, így a különös, vad pónik élőhelyeként is szolgál. A szűk, kanyargós utakon haladva kis kunyhókba ütközve, és az egyik leggyönyörűbb fekvésű temetőn keresztül sétálva életünk egyik legjobb túráján vehetünk részt.

9. Mull Head, Deerness, Orkney

Mull Head Deerness legtávolabbi pontja, Orkney keleti csúcsán. Jellemzőek rá a partmenti, füves, mocsaras puszták, szédítő tengeri sziklák és a dühöngő szél által szállított madarak hangja. A régi norvég „gluppánál”, Gloup-nál kezdődik, melynek jelentése orrnyílás. Ez egy összeomlott tengeri barlang szakadéka, ami igazán szédítő. Sétáljunk a hegyfok körül, s kutassuk fel egy norvég kápolna maradványait.

10. Rothiemurchus erdő, Cairngorms

Az egyik legjobb rövidebb túra lehetőség a felvidéken. Rothiemurchus az eredeti kaledóniai erdő maradványa, amely a Spey folyótól a Cairngorm fennsíkig húzódik. Az erdő ad otthont Skócia egyik legszebb tavának, az ősi fenyőkkel körülölelt Loch an Eilein-nek.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version